Бананов кекс с прясно мляко

09 ноември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти: 190 г банани (обелени), 250 г брашно, 250-270 г захар, 100 г масло + 15-20 г за смазване на формата, 100 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 ч. лъж. ванилова захар, 15 г бакпулвер.

за декорация (по желание): пудра захар - на вкус, 1/2 банан.

Приготвяне: Подгответе всички необходими продукти. Предварително извадете маслото от хладилника, за да може да стане омекне. Желателно е маслото и млякото да са приблизително на една и съща температура.

Включете фурната да се загрее до 180 градуса.

Пресейте брашното и смесете с бакпулвера.

Нарежете маслото (100 г) и го сложете в купа. Добавете захарта и ваниловата захар. Разбийте внимателно с миксер. След това сипете прясното мляко и разбийте на средна скорост до получаването на гладка смес.

Ако температурата на маслото и млякото е различна, маслото може да се "откъсне" малко, т.е. да стане на бучки, но това няма да повлияе на крайния резултат.

Обелете бананите и смачкайте с вилица да стане на пюре.

Добавете банановото пюре към сместа от масло и захар. Разбъркайте добре на ниски обороти с миксер или готварска тел. След това добавете яйцата и разбъркайте до гладкост.

Прибавете брашното, смесено с бакпулвера и отново разбийте с миксер на ниски обороти, докато стане гладко.

Тестото е готово.

Намажете съда за печене с масло и изсипете тестото.

Печете във фурната на 180 градуса за 30-50 минути. Времето за печене зависи от височината и формата на кекса. Проверявайте готовността с дървена пръчка: при пробиването на сладкиша тя трябва да излижа суха.

След 30 минути печене повърхността на кекса получава коричка, но отвътре той все още не е готов. Ето защо е добре да го покриете с фолио или хартия за печене и да продължите да печете още 20 минути.

Изваждаме готовия кекс от формата. Повърхността може да поръсите с пудра захар и да украсите с резенчета банан.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Киевски котлети

Продукти: 600 г пилешко филе, 80 г масло, 2 суп. лъж. копър, 2 яйца, 200 г пшенично брашно, 200 г галета, сол и смлян черен пипер на вкус, растително масло за пърженето

Няма снимка

Свинско задушено в бира

Ако не сте опитвали това ястие, съветваме ви да си го приготвите! Месото е невероятно вкусно, сочно и необичайно ароматно. Изберете светла, лека бира, за предпочитане жива

Няма снимка

Тиквен кекс

По някаква причина е възприето мнението, че ако нещо е полезно, то със сигурност не е много вкусно. Този кекс напълно опровергава това твърдение. Продукти (6 порции): 300 г тиква, 50 г орехи

Няма снимка

Пилешка супа с макарони

Необходими продукти: 3 суп.лъж. дребна паста (звездички или панделки), 6 пилешки бутчета, 3 суп.лъж. зехтин, 3 парчета бекон, 1 глава лук, 1 суп.лъж. нарязан на ситно магданоз, 1 морков

Няма снимка

Ябълкови мини пайове

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

Още от Фермер
Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ

Няма снимка

Риск: Вирусът на АЧС остава ендемичен в Източна Европа

Трансконтиненталната епизоотия унищожава една четвърт от глобалната популация на свине Таня Демирова Африканската чума по свинете (АЧС)продължава да се разпространява из цяла Азия и може да се