Цветни семена в студена рамка

09 ноември 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

За онези от вас, които нямат търпение да започнат да сеят семенца, още сега сме подготвили интересни и функционални решения.

Растенията, засяти преди или по време на зимните неприятности, имат редица предимства пред онези, които се засяват напролет. Освен че имат преднина и зацъфтяват по-рано, те са по-здрави, сравнително по-устойчиви на болести и неприятели, а не на последно място са по-толерантни и към външните фактори (влага, суша, висока или ниска температура и т.н.).

Готови ли сте със студените рамки?

Как да ги направим сами?

Необходими са дъски и стари прозорци

Студената рамка е предимство и отличен помощник на градинарите. В тях се прави ранен разсад за зеленчуци през пролетта, залагат се късни зеленчуци за зимата, могат да служат като отделение за закаляване.

Съоръжението представлява кутия, направена от дъски или други материали, като тухли например. Студената рамка се поставя директно върху почвата, може да бъде с дъно или без. Ако имате проблем със земеровещи гризачи, тя ще е от полза при отглеждането на кореноплоди. Просто сложете мрежа отдолу.

Кутията няма строго определени размери, но трябва да бъде покрита с прозрачен капак. Ако използвате старата дървена дограма, се съобразете с нейните размери. Капакът може да бъде направен и от поликарбонат, армиран полиетилен, стари стъкла и т.н.

Почвата в студената леха да е богата на хранителни вещества, рохка и с достатъчно влагозадържаща способност.

Засейте декоративен грах

Препоръчваме тесен и дълбок контейнер

Lathyrus latifolius е прекрасно, многогодишно и увивно растение от семейство бобови. Отличава се с пеперудени цветове. Те са ароматни и могат да бъдат обагрени в най-различни тонове на лилавото, розовото, червеното, а има и бели. Вече са създадени и кичести форми. Растението е наречено още вечен или сладък грах и ще се появява в градината ви година след година. Нужна му е опора, по която да се увива.

Обикновено латирусът се засява в периода между ноември и март. В студена рамка растенията поникват за 2-3 седмици в зависимост от условията, а напролет зацъфтяват значително по-рано. Ако ще разсаждате, предвидете контейнери, защото вечният грах не понася добре повреди по корените. Предвид кореновата му система препоръчваме тесни и дълбоки контейнерчета, в които да засеете по 2-3 семенца. Не прекалявайте с дълбочината и поддържайте почвения субстрат влажен.

Грижата е лесна

Осигурете подходяща опора и пензирайте

Напролет семеначетата отиват на постоянното си място. Там трябва да получават достатъчно слънчева светлина, а почвата да е богата. Поддържайте я влажна, защото в противен случай се образуват по-бързо шушулки, а цъфтежът трае кратко.

По време на разсаждането, а и по време на вегетацията, се препоръчва пензиране на връхчетата с цел разклоняване на растението. Колкото по-богат на листна маса и разклонения е декоративният грах, толкова повече цветове ще създаде.

Самите цветове са разположени на дълги дръжки и са много подходящи за рязан цвят. Във ваза с вода ще се запазят свежи около седмица. Старайте се да почиствате редовно прецъфтелите цветове от лианата. Така ще стимулирате образуването на нови и нови.

Слънчеви изложения за пухкави котенца

Pulsatilla e красива и устойчива, а и лечебна

Пухкавото и нежно растение, което разговорно наричаме котенце, всъщност е доста издръжливо цвете. Среща се в диво състояние у нас и е защитено. Пулсатилата е братовчедка на анемонето, многогодишна е и с доста продължителен цъфтеж в ранната пролет. Отличава се с лесно отглеждане и устойчивост на вредители.

Пухкавелката предпочита слънчеви изложения с лека и дренирана почва. Устойчива е на засушаване, но се отплаща подобаващо на поливки. Освен цветовете, семената също имат декоративен ефект. Те се задържат на растението доста дълго.

Пулсатилата е подходяща за украсяване на каменни градини, алпинеуми, цветни лехи и др. Лилавият цвят е най-разпространен, но са създадени и в бял, червен, розов, включително и кичести форми.

Семеначетата искат грижа

Пазете корените от повреди

Пулсатилата се размножава предимно семенно, като за най-подходящ се смята периодът на узряване на семената.

Въпреки това успех се постига при засяване през есента и дори зимата в зависимост от условията. При пролетна сеитба растенията остават по-слабички.

Студената леха е идеална за направа на разсад от котенца. Използвайте качествен субстрат и по възможност индивидуални контейнери.

Напролет младите растения се разсаждат на постоянно място или се пресаждат в по-голям съд. Корените се пазят от наранявания.

Вегетативното размножаване е рисково и доста често неуспешно.

Какво още можете да засеете през ноември?

През този месец работата в градината драстично намалява, но ако ви сърбят ръцете, можете да засеете и други видове цветя. Това ще ви спести време напролет. Не бива да се притеснявате, че семената не поникват бързо, защото много от тях имат нужда от период за натрупване на студ (стратификация).

Ерингиум е по-скоро красив трън отколкото цвете, но все пак може да намери място в градината ви. Семената се засяват в малки саксийки и се отглеждат в неотопляема оранжерия или студена рамка. Сините звезди се появяват, носени от сивкави стъбла от юли до октомври. Цветовете привличат пчели и други опрашители.

Аюгата е чудесно почвопокривно растение, което можете също да засеете сега. Напролет се разсажда на шарена сянка и влажна почва.

Коридалисът също е подходящ за сенчести и влажни места. У нас се среща в диво състояние в гористи местности. Цветето цъфти рано напролет, размерите му са компактни, а грижите за него са минимални.

Някои декоративни видове лук могат да се засеят сега в студена леха. Например Allium sphaerocephalon. Това растение е магнит за пчелите и може да се засява целогодишно. Цветовете ще се появят още първата година след засяването, но най-голям ефект имат през втората.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Най-често срещаните неприятели по цветята

Напоследък все по-често получаваме въпроси от читатели, свързани с нападения на декоративни растения от най-различни насекоми. Затова решихме да систематизираме информацията относно най-често

Няма снимка

Щитоносните въшки са трудни за унищожаване

“Помощ! Шареното храстче страда от някакви гадини. Пръсках с БИ-58, но няма резултат. Кажете ми как да го изчистя. Не искам да пламне цялата градина." Радка Баткова от Благоевград Храстът е вид

Няма снимка

Акарите атакуват през есента и зимата

На снимката е Calathea Wavestar или поне така пише на етикета. Вкъщи е отскоро и страда видимо. Какво да я правя? Не искам да я отписвам. Кристина Петрова от Мездра Калатеите са едни от най-добрите

Няма снимка

Подхранете лимона си

Жълтите листа подсказват липса на желязо Здравейте! Отглеждам този лимон от години. Не е цъфтял, не е давал плод, но си го харесвам. Отскоро листата започнаха да пожълтяват

Няма снимка

Лечебните корени се прибират наесен

Корените на растенията съдържат биологично активни вещества, които действат по един или друг начин при различните човешки болежки. И както пъпките се берат в началото на сокодвижението

Няма снимка

Шипката - мултивитамин за тялото и душата

Филия с шипков мармалад и натрошено сиренце отгоре... ммм! Незабравим спомен от детството, нали? Най-вероятно и вашата уста се пълни със слюнка само при мисълта за този деликатес

Още от Фермер
Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ