Цветни семена в студена рамка

09 ноември 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

За онези от вас, които нямат търпение да започнат да сеят семенца, още сега сме подготвили интересни и функционални решения.

Растенията, засяти преди или по време на зимните неприятности, имат редица предимства пред онези, които се засяват напролет. Освен че имат преднина и зацъфтяват по-рано, те са по-здрави, сравнително по-устойчиви на болести и неприятели, а не на последно място са по-толерантни и към външните фактори (влага, суша, висока или ниска температура и т.н.).

Готови ли сте със студените рамки?

Как да ги направим сами?

Необходими са дъски и стари прозорци

Студената рамка е предимство и отличен помощник на градинарите. В тях се прави ранен разсад за зеленчуци през пролетта, залагат се късни зеленчуци за зимата, могат да служат като отделение за закаляване.

Съоръжението представлява кутия, направена от дъски или други материали, като тухли например. Студената рамка се поставя директно върху почвата, може да бъде с дъно или без. Ако имате проблем със земеровещи гризачи, тя ще е от полза при отглеждането на кореноплоди. Просто сложете мрежа отдолу.

Кутията няма строго определени размери, но трябва да бъде покрита с прозрачен капак. Ако използвате старата дървена дограма, се съобразете с нейните размери. Капакът може да бъде направен и от поликарбонат, армиран полиетилен, стари стъкла и т.н.

Почвата в студената леха да е богата на хранителни вещества, рохка и с достатъчно влагозадържаща способност.

Засейте декоративен грах

Препоръчваме тесен и дълбок контейнер

Lathyrus latifolius е прекрасно, многогодишно и увивно растение от семейство бобови. Отличава се с пеперудени цветове. Те са ароматни и могат да бъдат обагрени в най-различни тонове на лилавото, розовото, червеното, а има и бели. Вече са създадени и кичести форми. Растението е наречено още вечен или сладък грах и ще се появява в градината ви година след година. Нужна му е опора, по която да се увива.

Обикновено латирусът се засява в периода между ноември и март. В студена рамка растенията поникват за 2-3 седмици в зависимост от условията, а напролет зацъфтяват значително по-рано. Ако ще разсаждате, предвидете контейнери, защото вечният грах не понася добре повреди по корените. Предвид кореновата му система препоръчваме тесни и дълбоки контейнерчета, в които да засеете по 2-3 семенца. Не прекалявайте с дълбочината и поддържайте почвения субстрат влажен.

Грижата е лесна

Осигурете подходяща опора и пензирайте

Напролет семеначетата отиват на постоянното си място. Там трябва да получават достатъчно слънчева светлина, а почвата да е богата. Поддържайте я влажна, защото в противен случай се образуват по-бързо шушулки, а цъфтежът трае кратко.

По време на разсаждането, а и по време на вегетацията, се препоръчва пензиране на връхчетата с цел разклоняване на растението. Колкото по-богат на листна маса и разклонения е декоративният грах, толкова повече цветове ще създаде.

Самите цветове са разположени на дълги дръжки и са много подходящи за рязан цвят. Във ваза с вода ще се запазят свежи около седмица. Старайте се да почиствате редовно прецъфтелите цветове от лианата. Така ще стимулирате образуването на нови и нови.

Слънчеви изложения за пухкави котенца

Pulsatilla e красива и устойчива, а и лечебна

Пухкавото и нежно растение, което разговорно наричаме котенце, всъщност е доста издръжливо цвете. Среща се в диво състояние у нас и е защитено. Пулсатилата е братовчедка на анемонето, многогодишна е и с доста продължителен цъфтеж в ранната пролет. Отличава се с лесно отглеждане и устойчивост на вредители.

Пухкавелката предпочита слънчеви изложения с лека и дренирана почва. Устойчива е на засушаване, но се отплаща подобаващо на поливки. Освен цветовете, семената също имат декоративен ефект. Те се задържат на растението доста дълго.

Пулсатилата е подходяща за украсяване на каменни градини, алпинеуми, цветни лехи и др. Лилавият цвят е най-разпространен, но са създадени и в бял, червен, розов, включително и кичести форми.

Семеначетата искат грижа

Пазете корените от повреди

Пулсатилата се размножава предимно семенно, като за най-подходящ се смята периодът на узряване на семената.

Въпреки това успех се постига при засяване през есента и дори зимата в зависимост от условията. При пролетна сеитба растенията остават по-слабички.

Студената леха е идеална за направа на разсад от котенца. Използвайте качествен субстрат и по възможност индивидуални контейнери.

Напролет младите растения се разсаждат на постоянно място или се пресаждат в по-голям съд. Корените се пазят от наранявания.

Вегетативното размножаване е рисково и доста често неуспешно.

Какво още можете да засеете през ноември?

През този месец работата в градината драстично намалява, но ако ви сърбят ръцете, можете да засеете и други видове цветя. Това ще ви спести време напролет. Не бива да се притеснявате, че семената не поникват бързо, защото много от тях имат нужда от период за натрупване на студ (стратификация).

Ерингиум е по-скоро красив трън отколкото цвете, но все пак може да намери място в градината ви. Семената се засяват в малки саксийки и се отглеждат в неотопляема оранжерия или студена рамка. Сините звезди се появяват, носени от сивкави стъбла от юли до октомври. Цветовете привличат пчели и други опрашители.

Аюгата е чудесно почвопокривно растение, което можете също да засеете сега. Напролет се разсажда на шарена сянка и влажна почва.

Коридалисът също е подходящ за сенчести и влажни места. У нас се среща в диво състояние в гористи местности. Цветето цъфти рано напролет, размерите му са компактни, а грижите за него са минимални.

Някои декоративни видове лук могат да се засеят сега в студена леха. Например Allium sphaerocephalon. Това растение е магнит за пчелите и може да се засява целогодишно. Цветовете ще се появят още първата година след засяването, но най-голям ефект имат през втората.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Орхидея във вода - плюсове и минуси

Фаленопсисите неусетно се превърнаха в универсален подарък, независимо от повода. Но увлечението по пеперудената орхидея леко отстъпи, когато по магазините започнаха да се появяват и други

Няма снимка

Сеем латинки

За пъстра градина, за салатка, а и за защита Хей, хей, градинари! Стресна ли ви снега или му се радвахте като малки деца? Февруари си показа "рогцата"

Няма снимка

Тенденции 2020 в градината и на балкона: код синьо

На мода тази година ще бъде синият цвят, а цветята, които предлагат чиста тази багра не са кой знае колко много. Синьото навява асоциации за небето, морето, придава авторитет, стил и класа

Няма снимка

Студоустойчиви орхидеи за градината

Пригответе се да бъдете изумени от орхидееното семейство, защото освен домовете и офисите, някои видове орхидеи могат съвсем успешно да украсяват и градините ни

Няма снимка

Дипладенията има нужда от нова опора

Прецъфтя, а сега? “Цветето изглежда тъжно. Как да му помогна?”, попита Силвия Йорданова от гр. Левски Красивата лиана за съжаление не е приспособена за нашия климат

Няма снимка

Дарове на природата

Още сега можете да се сдобиете с натурални и мощни билета Пролетта е зад ъгъла, а заради необичайно топлата и безснежна зима много растения вече се събуждат

Още от Фермер
Няма снимка

И котката щастлива, и диванът ви - цял

Възможно ли е? Много собственици на котки се оплакват, че не могат да опазят дивана си от ноктите на любимката си. А всъщност те са си виновни, защото не са й осигурили навреме специална дъска за

Няма снимка

Собствениците на земи, служебно разпределени за обработване, могат до 10 г. да получат рентите

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обработване от арендатори, имат 10 години, за да получат рентите, плащани в дирекциите "Земеделие" по местонахождение на имота

Няма снимка

За борба с аскосферозата - придайте майка, създадена в семейство, устойчиво на болестта!

Установено е, че различните семейства по различни начини реагират на аскосферозата.  Печалите с опит са категорични - важно е да се придаде майка, която е създадена в устойчиво на заболяването

Няма снимка

Резитбата за плододаване при палмета

Степента на резитбата зависи от силата на растежа на дърветата, както и от особеностите на сорта. Резитбата по време на плододаване се насочва към прореждане на плододаващата дървесина

Няма снимка

Питате ни за сортовете домати Ръгби и Сърцето на Албенга

Въпрос: Приятели ми препоръчаха сортове домати Ръгби и Сърцето на Албенга, които миналата година са отглеждали и са останали много доволни. Бихте ли дали малко повече информация за тези сортове

Няма снимка

Публичен дебат за разхищението на храната организира Биоселена за ученици

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат