Зелето се отглежда сравнително лесно

09 ноември 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Зелето е сред културите, които присъстват задължително в любителските градини. За отглеждането му сме писали много, сега да напомним основните акценти:

Подходящи предшественици за зелето са тиквови - краставици, тиквички, също картофи, домати, патладжан, марули и бобови култури - грах, зелен фасул. Не бива да се отглежда на една и съща леха в две последователни години, както и след лук.

Торенето е от съществено значение. За 1 декар за основно торене на почвата ориентировъчно се дават: 3-5 тона полуразложен оборски тор, 16-20 кг фосфорен тор и 12-15 кг калиева тор. Торовете се заорават с обработката, която се извършва на 28-30 см.

Преди засаждането на зелето се внасят 10 кг/дка азотен тор.

Зелето може да се отглежда чрез разсад или чрез директна сеитба. В практиката обаче се предпочита да се произвежда разсад.

Схемата на засаждане е според сорта, затова е препоръчително да се спазят разстоянията, дадени от семенарската компания.

Напояването е основна грижа. Могат да се използват различни начини - капково напояване, гравитачно, дъждуване.

Окопаването е друга важна грижа. Извършва се обикновено след всяка поливка, като се прави с леко загърляне на стъблото. Почвата между растенията се окопава, докато зелките нараснат и листата на съседните започнат да се допират.

Зелето се напада от много болести и неприятели. Мерките срещу тях започват още с разсада и продължават през цялата вегетация.

В ГРАДИНАТА

Зелето може да се отглежда като ранна, средноранна и късна култура.

У нас безспорно късното производство е предпочитано, тъй като зелето от него се използва за приготвяне на туршии, както и за кисело зеле.

Разсаждане на презимуващо зеле

Загърля се и се подхранва

Отглеждането на презимуващо зеле е честа градинарска практика за любителите, които искат да имат много ранно зеле.

Градинарите, които са си произвели сами разсада, са засели семената през септември, а през октомври растенията трябва да са били готови за засаждане. Тези, които са се позабави с разсаждането, трябва да побързат, за да може растенията да се вкоренят, преди да настъпят трайните студове. Други - могат да си купят готов разсад от пазара.

Засаждат се растения, които са на 30-40 дни. Те трябва да са с 5-6 същински листа. Вегетационният връх трябва да е здрав. Необходимо е стъблото да е дебело и с къси междувъзлия. Корените също трябва да са здрави и добре развити.

Основните грижи са:

Около една седмица след засаждането зелето се окопава. С второто окопаване растенията се загърлят леко. Така те образуват допълнително корени и се предпазват от лоши атмосферни условия през зимата.

Зелето се подхранва със 10 грама амониев нитрат на 1 кв. м. През пролетта също се внася, но малко повече - още 20-30 грама.

Предпочитат се български сортове

Те са най-подходящи за кацата и за туршии

Балкан

Балкан е предпочитан и сред най-често отглежданите сортове у нас.

Това е сopт зa късно производство, има вегетационен период 130 дни.

Семената за производство на разсад се засяват в края на месец май - началото на юни. Ако се сее на открито, е през юни - юли.

Разсаждането се извършва през юни - юли. Схемата на засаждане е 70 см между редовете и 45-50 см между растенията.

Листната розетка е средно голяма, компактна. Зелката е голяма, кръгла, изпъкнала над листната розетка, плътна, сочна, крехка, със средно тегло 4-5 кг.

Зелето е сочно и крехко - с много добри вкусови качества.

Сортът е устойчив на мана. Растенията издържат на ниска влажност на въздуха, както и на високи температури.

Зелето се прибира през септември - октомври. Подходящо е за прясна консумация и консервиране, както и за съхранение.

Кьосе

Това е другият български сорт, който е предпочитан за приготвяне на кисело зеле.

Сортът е за късно производство, има вегетационен период 125-130 дни. Семената поникват за 5-7 дни, а разсадът е готов за разсаждане след 30-40 дни.

Семената за производство на разсад се засяват в края на май - началото на юни. Схемата на разсаждане е 70 х 45 - 50 см.

Листната розетка е средно голяма, компактна. Зелката е светла, тревистозелена, плоско-кръгла, изпъкнала над листната розетка. Листата имат лировидна форма и са леко набръчкани. Главата е твърда, сочна, нежна, с отличен вкус. Средното тегло е 3-3.5 кг.

Сортът е устойчив на засушаване.

Подходящ е за прясна консумация и консервиране - сърми, кисело зеле и други туршии.

Сармалин е изборът от чуждата селекция

Сармалин F1 е хибрид, специално произведен за държавите от Балканския полуостров. Той е предназначен основно за производство на кисело зеле и сърми, но е подходящ и за прясна консумация.

Растението е със средно мощен хабитус, с вегетация около 70 дни. Най-подходящата схема на разсаждане, за да се образуват еднакви и не много големи зелки (2-3 кг), е - 55 х 45 см.

Главата на зелето е с отлично качество, с много нежна консистенция на листата, атрактивен зелен цвят и малък кочан. Формата му е овално до леко сплесната (изискване за хибридите, които се използват за производство на сърми и кисело зеле).

СЪВЕТИ, АКО КУПУВАТЕ

По принцип дори за нетренирано око, ясно се вижда, че българските сортове се разпознават лесно по пазарите.

Зелките, както се казва, не са като извадени като от калъп, т.е. не винаги са с отличен външен вид и изравнени по големина.

Балкан има по-закръглени зелки, а на Кьосето са по-дребни, не толкова стегнати, понякога леко напукани.

А най-добре е да си купувате зеле от познат производител, който държи на качеството и няма да ви подведе със сорта.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Питате ни за сортовете домати Ръгби и Сърцето на Албенга

Въпрос: Приятели ми препоръчаха сортове домати Ръгби и Сърцето на Албенга, които миналата година са отглеждали и са останали много доволни. Бихте ли дали малко повече информация за тези сортове

Няма снимка

Розовите гиганти връщат стария вкус на доматите

Розали Нов български индетерминантен (високорастящ), директен сорт домати, подходящ за средноранно производство. Растенията са добре развити, с дебело основно стъбло

Няма снимка

Ранни картофи в тунелче

Ако искате много ранни картофи, може да си ги отгледате под полиетиленово тунелче. Съоръжението може да е с различни размери, според желанието и възможности на градинаря. Основни акценти:

Няма снимка

Отглеждане на ранно зеле

Зелето е студоустойчива култури и понася температура до минус 4-5 градуса. Затова и позволява рано да се засажда в градината. Критичен е периодът по време на разсаждането

Няма снимка

В лехата

Директните сеитби в градината, естествено, започват с най-студоустойчивите култури. . Щом почвата може да се обработва се засяват грахът и баклата. . Сред първите зеленчуци на открито са и морковите

Няма снимка

Сияна - най-новият хибриден сорт домати

Ранен, вкусен, с месести плодове Сияна F1 е нов ранозрял индетерминантен хибриден сорт домати. Селекция е на българската фирма Флориян. Характеризира се с висока продуктивност

Още от Фермер
Няма снимка

И котката щастлива, и диванът ви - цял

Възможно ли е? Много собственици на котки се оплакват, че не могат да опазят дивана си от ноктите на любимката си. А всъщност те са си виновни, защото не са й осигурили навреме специална дъска за

Няма снимка

Собствениците на земи, служебно разпределени за обработване, могат до 10 г. да получат рентите

Собствениците на земи, които са служебно разпределени за обработване от арендатори, имат 10 години, за да получат рентите, плащани в дирекциите "Земеделие" по местонахождение на имота

Няма снимка

За борба с аскосферозата - придайте майка, създадена в семейство, устойчиво на болестта!

Установено е, че различните семейства по различни начини реагират на аскосферозата.  Печалите с опит са категорични - важно е да се придаде майка, която е създадена в устойчиво на заболяването

Няма снимка

Резитбата за плододаване при палмета

Степента на резитбата зависи от силата на растежа на дърветата, както и от особеностите на сорта. Резитбата по време на плододаване се насочва към прореждане на плододаващата дървесина

Няма снимка

Публичен дебат за разхищението на храната организира Биоселена за ученици

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат

Няма снимка

Хранене на овце и кози след раждането

През първите дни - доброкачествено люцерново или ливадно сено на воля Освен сеното се дава и около 500-600 г концентриран фураж на два пъти през деня. През следващите дни се увеличава концентрираният