Зелето се отглежда сравнително лесно

09 ноември 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Зелето е сред културите, които присъстват задължително в любителските градини. За отглеждането му сме писали много, сега да напомним основните акценти:

Подходящи предшественици за зелето са тиквови - краставици, тиквички, също картофи, домати, патладжан, марули и бобови култури - грах, зелен фасул. Не бива да се отглежда на една и съща леха в две последователни години, както и след лук.

Торенето е от съществено значение. За 1 декар за основно торене на почвата ориентировъчно се дават: 3-5 тона полуразложен оборски тор, 16-20 кг фосфорен тор и 12-15 кг калиева тор. Торовете се заорават с обработката, която се извършва на 28-30 см.

Преди засаждането на зелето се внасят 10 кг/дка азотен тор.

Зелето може да се отглежда чрез разсад или чрез директна сеитба. В практиката обаче се предпочита да се произвежда разсад.

Схемата на засаждане е според сорта, затова е препоръчително да се спазят разстоянията, дадени от семенарската компания.

Напояването е основна грижа. Могат да се използват различни начини - капково напояване, гравитачно, дъждуване.

Окопаването е друга важна грижа. Извършва се обикновено след всяка поливка, като се прави с леко загърляне на стъблото. Почвата между растенията се окопава, докато зелките нараснат и листата на съседните започнат да се допират.

Зелето се напада от много болести и неприятели. Мерките срещу тях започват още с разсада и продължават през цялата вегетация.

В ГРАДИНАТА

Зелето може да се отглежда като ранна, средноранна и късна култура.

У нас безспорно късното производство е предпочитано, тъй като зелето от него се използва за приготвяне на туршии, както и за кисело зеле.

Разсаждане на презимуващо зеле

Загърля се и се подхранва

Отглеждането на презимуващо зеле е честа градинарска практика за любителите, които искат да имат много ранно зеле.

Градинарите, които са си произвели сами разсада, са засели семената през септември, а през октомври растенията трябва да са били готови за засаждане. Тези, които са се позабави с разсаждането, трябва да побързат, за да може растенията да се вкоренят, преди да настъпят трайните студове. Други - могат да си купят готов разсад от пазара.

Засаждат се растения, които са на 30-40 дни. Те трябва да са с 5-6 същински листа. Вегетационният връх трябва да е здрав. Необходимо е стъблото да е дебело и с къси междувъзлия. Корените също трябва да са здрави и добре развити.

Основните грижи са:

Около една седмица след засаждането зелето се окопава. С второто окопаване растенията се загърлят леко. Така те образуват допълнително корени и се предпазват от лоши атмосферни условия през зимата.

Зелето се подхранва със 10 грама амониев нитрат на 1 кв. м. През пролетта също се внася, но малко повече - още 20-30 грама.

Предпочитат се български сортове

Те са най-подходящи за кацата и за туршии

Балкан

Балкан е предпочитан и сред най-често отглежданите сортове у нас.

Това е сopт зa късно производство, има вегетационен период 130 дни.

Семената за производство на разсад се засяват в края на месец май - началото на юни. Ако се сее на открито, е през юни - юли.

Разсаждането се извършва през юни - юли. Схемата на засаждане е 70 см между редовете и 45-50 см между растенията.

Листната розетка е средно голяма, компактна. Зелката е голяма, кръгла, изпъкнала над листната розетка, плътна, сочна, крехка, със средно тегло 4-5 кг.

Зелето е сочно и крехко - с много добри вкусови качества.

Сортът е устойчив на мана. Растенията издържат на ниска влажност на въздуха, както и на високи температури.

Зелето се прибира през септември - октомври. Подходящо е за прясна консумация и консервиране, както и за съхранение.

Кьосе

Това е другият български сорт, който е предпочитан за приготвяне на кисело зеле.

Сортът е за късно производство, има вегетационен период 125-130 дни. Семената поникват за 5-7 дни, а разсадът е готов за разсаждане след 30-40 дни.

Семената за производство на разсад се засяват в края на май - началото на юни. Схемата на разсаждане е 70 х 45 - 50 см.

Листната розетка е средно голяма, компактна. Зелката е светла, тревистозелена, плоско-кръгла, изпъкнала над листната розетка. Листата имат лировидна форма и са леко набръчкани. Главата е твърда, сочна, нежна, с отличен вкус. Средното тегло е 3-3.5 кг.

Сортът е устойчив на засушаване.

Подходящ е за прясна консумация и консервиране - сърми, кисело зеле и други туршии.

Сармалин е изборът от чуждата селекция

Сармалин F1 е хибрид, специално произведен за държавите от Балканския полуостров. Той е предназначен основно за производство на кисело зеле и сърми, но е подходящ и за прясна консумация.

Растението е със средно мощен хабитус, с вегетация около 70 дни. Най-подходящата схема на разсаждане, за да се образуват еднакви и не много големи зелки (2-3 кг), е - 55 х 45 см.

Главата на зелето е с отлично качество, с много нежна консистенция на листата, атрактивен зелен цвят и малък кочан. Формата му е овално до леко сплесната (изискване за хибридите, които се използват за производство на сърми и кисело зеле).

СЪВЕТИ, АКО КУПУВАТЕ

По принцип дори за нетренирано око, ясно се вижда, че българските сортове се разпознават лесно по пазарите.

Зелките, както се казва, не са като извадени като от калъп, т.е. не винаги са с отличен външен вид и изравнени по големина.

Балкан има по-закръглени зелки, а на Кьосето са по-дребни, не толкова стегнати, понякога леко напукани.

А най-добре е да си купувате зеле от познат производител, който държи на качеството и няма да ви подведе със сорта.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Актуално в лехата

Топлата и продължителна есен позабави почистването на зеленчуковата градина. Напомняме на градинарите, които още не са го направили, да побързат. Много е важно в градината да не зимуват растителните

Няма снимка

Зимна сеитба на грах

Грахът се отглежда като много ранна култура. Може да се сее още през февруари-март, щом почвата позволи да се обработва. В по-топлите райони на страната е подходящо да се направи и предзимно засяване

Няма снимка

Торовете са ценни за почвата и растенията

Органичните се минерализират бавно и се усвояват постепенно Осигуряването на храна за растенията е сред основните фактори, предопределящи те да растат и да се развиват правилно

Няма снимка

Мерки срещу фасулевия зърнояд

Ако забележите по бобовите зърна повреди от фасулев зърнояд, незабавно вземете мерки. Може да унищожите бръмбарчетата като обработите семената. . Ако фасулът е малко, насипете го в пликчета

Няма снимка

Проверявайте редовно фасула

Ако сте си произволи зрял фасул, трябва да преглеждате бобовете редовно за повреди от фасулев зърнояд. Въпреки че вреди основно по фасула, неприятелят може да нападне и семената от леща, грах, нахут

Още от Фермер
Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ

Няма снимка

Риск: Вирусът на АЧС остава ендемичен в Източна Европа

Трансконтиненталната епизоотия унищожава една четвърт от глобалната популация на свине Таня Демирова Африканската чума по свинете (АЧС)продължава да се разпространява из цяла Азия и може да се