Лучена супа със зеле и лимон

08 ноември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Добавянето на лимон придава на супата специален и оригинален вкус

Това е добър вариант да разнообразите менюто за обяд, ако сте на диета или ако спазвате постите.

Продукти: 10 средно големи глави лук (около 750 г), 500 г бяло зеле, 100 мл растително масло, 1 морков, 1 л вода, сол (на вкус), 4-5 зърна черен пипер (на вкус), 1 дафинов лист, 3 суп. лъж. пшенично брашно, копър (за сервиране), лимонов сок (при сервиране, обогатява вкуса, за 1 порция е нужен сока от дебел резен лимон)

Приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета. Зелето се нарязва на ивици, а морковът се настъргва на едро ренде.

Вземете тенджера с дебело дъно (за предпочитане). Загрейте олиото, като не забравяте да оставите няколко лъжици, за да запържите брашното.

Запържете лука в олиото, като непрекъснато го разбърквате. Не оставяйте лука да загори! Той трябва да стане прозрачен, до светлозлатист. Така ще стане мек и от него ще излезе горчивината.

Залейте лука с вода и изчакайте да заври. Добавете зелето, разбъркайте и отново изчакайте да заври.

Прибавете моркова, дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус. Изчаква се да заври и се готви на слаб огън под капак. Вари се около 15 минути.

В тиган загрейте няколко супени лъжици растително масло и като бъркате непрекъснато, запържете брашното до получаване на характерния златист цвят. Добавете брашното към супата, разбъркайте, оставете да заври. Оставете супата да се вари още 5 минути.

При сервиране поръсете със ситно нарязан копър и добавете сок от резен лимон във всяка чиния.

Сокът от лимон значително променя вкуса на супата, прави я по-интересна и с лека киселинност.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Домашен хляб

Нашият редовен читател Кънчо Бакоев от старозагорското село Нова махала се обади в редакцията да издирим и публикуваме изпитани рецепти за вкусен домашен хляб. С удоволствие изпълняваме молбата му

Няма снимка

Пай с кайма и картофи

Продукти: За тестото: 250-300 г брашно, 300 мл кисело мляко, 1 яйце, 2 суп. лъж. растително масло, 2 ч. лъж. захар, 1 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. сода. За пълнежа: 300 г пилешка кайма, 300 г картофи

Няма снимка

Месни “кълбета”

Излеждат апетитно. Те ще са оригинален акцент на празничната трапеза. Месните "кълбета" можете да ги приготвите от всякакъв вид кайма, да ги сервирате както самостоятелно ястие, така и като гарнитура

Няма снимка

Лесна рецепта за вкусна торта

Не се пече Продукти: 500 г пряники без пълнеж (купете си ги от някой руски магазин), 4 узрели банана, 500 г заквасена сметана с масленост над 20%. Пряниките се нарязват на "филии" с дебелина около

Няма снимка

Марината за пилешко месо

Мариноването на месото е чудесен начин да обогатите вкуса на ястието. Използвайки всеки път нова марината, всеки път ще имате ястие с уникален вкус и със сигурност никога няма да ви омръзне пилешкото

Няма снимка

Руло от пастет и яйца

В миналото пастетът се е смятал за истински деликатес и са го яли само аристократите. През Средновековието той се е сервирал като кулминационно ястие на пиршества

Още от Фермер
Няма снимка

Дръвчета, формирани като палмета

При палметата дръвчетата се отглеждат върху опорна конструкция, като клоните им се насочват да растат в двете посоки. Най-често като палмети се отглеждат ябълки и круши

Няма снимка

През зимата е възможно натрупване на бактериални спори при възрастните пчели!

Разпространението на спори от ларвите Paenibacillus попадат във възрастните пчели, които я пренасят в семейството и предизвикват смърт както на отделни пчели, така и на цялото семейство

Няма снимка

Какво написа министър Танева в Златната книга на УНСС?

По време на представянето на Swot анализа за селските райони, което се проведе в петък, министър Десислава Танева бе призована от ректора на УНСС проф

Няма снимка

Досега са идентифицирани повече от 20 вируса при медоносните пчели

Защо са опасни? Защото тези 20 вируса могат да въздействат върху пчелите по много начини, включително * да убиват развиващите се ларви и какавиди; * да намалят живота на възрастните пчели; * да

Няма снимка

През първите 14 дни агнетата се хранят само с мляко или негов заместител

Вода за пиене се дава от 20-ия ден Храненето на 2-седмични агнета е 6 пъти на ден на равни интервали Ако се използва краве мляко за хранене, тогава през първата седмица количеството е 180-200 мл

Няма снимка

Зимните разходки - със “светещо” куче

В тъмното е лесно да загубите любимеца си Повечето стопани на кучета не обичат, а преживяват зимата. Какви изпитания поставя пред тях този сезон и как ги преодоляват