Лучена супа със зеле и лимон

08 ноември 2019 Кулинария 0 51363
Няма снимка
 

Добавянето на лимон придава на супата специален и оригинален вкус

Това е добър вариант да разнообразите менюто за обяд, ако сте на диета или ако спазвате постите.

Продукти: 10 средно големи глави лук (около 750 г), 500 г бяло зеле, 100 мл растително масло, 1 морков, 1 л вода, сол (на вкус), 4-5 зърна черен пипер (на вкус), 1 дафинов лист, 3 суп. лъж. пшенично брашно, копър (за сервиране), лимонов сок (при сервиране, обогатява вкуса, за 1 порция е нужен сока от дебел резен лимон)

Приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета. Зелето се нарязва на ивици, а морковът се настъргва на едро ренде.

Вземете тенджера с дебело дъно (за предпочитане). Загрейте олиото, като не забравяте да оставите няколко лъжици, за да запържите брашното.

Запържете лука в олиото, като непрекъснато го разбърквате. Не оставяйте лука да загори! Той трябва да стане прозрачен, до светлозлатист. Така ще стане мек и от него ще излезе горчивината.

Залейте лука с вода и изчакайте да заври. Добавете зелето, разбъркайте и отново изчакайте да заври.

Прибавете моркова, дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус. Изчаква се да заври и се готви на слаб огън под капак. Вари се около 15 минути.

В тиган загрейте няколко супени лъжици растително масло и като бъркате непрекъснато, запържете брашното до получаване на характерния златист цвят. Добавете брашното към супата, разбъркайте, оставете да заври. Оставете супата да се вари още 5 минути.

При сервиране поръсете със ситно нарязан копър и добавете сок от резен лимон във всяка чиния.

Сокът от лимон значително променя вкуса на супата, прави я по-интересна и с лека киселинност.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Какво да си приготвим от ябълки

През септември всички, които притежаваме дворни места пълним кошници и касетки с ароматни ябълки. Кухните ухаят на ябълка и канела и на прясно изпечена шарлота

Няма снимка

Кекс с ябълки и царевично брашно

Печивата с царевично брашно са не само здравословни, но и и много вкусни, с приятен златист цвят. Мекият и сочен кекс с ябълки със сигурност ще се хареса на семейството и приятелите ви с деликатния

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Още от Фермер
Няма снимка

Днес ще е по-топло, но може да превали

Ще бъде предимно слънчево, след обяд - с купеста облачност, но почти без валеж, предава БТА. В сутрешните часове над източните райони, както и на места в низините и котловините

Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново