Кюстендилски зелник

09 ноември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Който не е опитвал кюстендилския зелник, много е загубил. Най-простичко казано - това е задушена баница. С една кора се завиват всички останали кори, както и плънката в средата.

Ето как приготвят зелника местните майсторки: Маята се смесва с малко хладка вода и по лъжичка олио, захар и брашно. Изчаква се да шупне.

Отсява се 1 кг брашно, прави се кладенче в средата и в него се слагат 1- 2 яйца и щипка сол, добавя се маята. Замесва се тестото, дели се на 7 топчета. Оставят се да почиват около 10 минути и започва точенето им.

При точенето плота се ръси със смес от царевично и пшеничено брашно. При разточването трябва да се получат много тънки кори - "през кората да можеш да прочетеш малките букви от вестника". Корите се оставят да просъхнат. Седмата кора се слага в тепсията, като трябва да стърчи по една педя отвсякъде.

За "зелето", т.е. пълнежа се запържват коприва, праз лук, сирене и 3 яйца.

Всяка кора се ръси с масло и олио (смесени и стопени) и богато се поръсва с плънката. Свива се на хармоника и се реди отвън навътре в тепсията. Накрая всичко се покрива с външната, 7-мата кора, хубаво накъдрена, но рехава.

Зелникът се пече в студена фурна, защото, докато тя загрява тестото втасва. След като се изпече, кюстендилският зелник се попарва с масло и малко вода, завива се в бохча и ........да ви е сладко!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Киевски котлети

Продукти: 600 г пилешко филе, 80 г масло, 2 суп. лъж. копър, 2 яйца, 200 г пшенично брашно, 200 г галета, сол и смлян черен пипер на вкус, растително масло за пърженето

Няма снимка

Свинско задушено в бира

Ако не сте опитвали това ястие, съветваме ви да си го приготвите! Месото е невероятно вкусно, сочно и необичайно ароматно. Изберете светла, лека бира, за предпочитане жива

Няма снимка

Тиквен кекс

По някаква причина е възприето мнението, че ако нещо е полезно, то със сигурност не е много вкусно. Този кекс напълно опровергава това твърдение. Продукти (6 порции): 300 г тиква, 50 г орехи

Няма снимка

Пилешка супа с макарони

Необходими продукти: 3 суп.лъж. дребна паста (звездички или панделки), 6 пилешки бутчета, 3 суп.лъж. зехтин, 3 парчета бекон, 1 глава лук, 1 суп.лъж. нарязан на ситно магданоз, 1 морков

Няма снимка

Ябълкови мини пайове

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

Още от Фермер
Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ

Няма снимка

Риск: Вирусът на АЧС остава ендемичен в Източна Европа

Трансконтиненталната епизоотия унищожава една четвърт от глобалната популация на свине Таня Демирова Африканската чума по свинете (АЧС)продължава да се разпространява из цяла Азия и може да се