Кисело зеле в бидон

10 ноември 2019 Кулинария 0 63567
Няма снимка
1 2
 

Как го приготвя баба Силвия от Тутракан

Хубавото кисело зеле става от сорт кьосе, то е най-добро за втасване и не става меко.

Това обясни за “Хоби фермер” баба Силвия от Тутракан, факир в кухнята и редовна съветничка на свои съседи и приятелки как да сторят това и онова.

Нейната рецепта за кисело зеле е следната:

Обръщаш зелките, изрязваш на четири, махаш пънчето и го пълниш със сол. Нареждаш в бидона.

На 120 кг слагаш 2 кг сол, нищо че и пънчетата са пълни, за да стане както трябва, казва тя.

В бъчвата слага 2 глави лук, разрязани на четири, за да не стане лигаво зелето. Прибавя и 2-3 кочана царевица, хрян, копър. След 2-3 дни сипва вода догоре.

В продължение на 10 дни зелето трябва да се претаква.

Ако ви остава в бидона чак до февруари, тогава се взима от аптеката препарат за пресичане (консервант за прекратяване на процеса на ферментация). Така зелето може да остане твърдо чак до Великден, уверява Силвия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Израелска салата

Израелската салата не е нищо повече от обикновена зеленчукова салата. Основните разлики между нея и традиционната салата са три: начина на нарязване, наличието на мента и размера на порцията

Няма снимка

Ястия с тиквички

През лятото тиквичките са един от основните зеленчуци, които присъстват на масата и като основни ястия, и като гарнитура към месо. Но как да ги приготвим

Няма снимка

Пилешки гърди в лимонов сос

Някой ще каже, че няма нищо сложно в това да изпечеш пилешки гърди, но да ги приготвиш така, че да останат сочни е съвсем друга работа. В нашия случай това друго нещо е лимоновият сос

Няма снимка

Кайсиев конфитюр с ядки

Продукти: 2 кг кайсии, 1,5 кг захар, 300 г кайсиеви ядки (или други по ваш вкус), 2-3 супени лъжици вода, 1 чаена лъжица лимонена киселина. Приготвяне: Изберете зрели, но твърди плодове

Няма снимка

Черешата - кралицата на лятото

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка

Няма снимка

Пълнени шницели

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

Още от Фермер
Няма снимка

Погрижете се за прерасналите копита

Този проблем е при крави, овце и кози. Копитата на козите и овцете постоянно растат и затова се нуждаят от редовно изрязване. За разлика от дивите кози

Няма снимка

Има риск от лозова щитовка

Ако миналата година гроздето ви е било с ниска захарност и с повече киселинност, както ни написа скоро читателят Марин Иванов от Стара Загора, това означава

Няма снимка

Пензиране на овошките

Чрез пензирането се премахват растежния връх на леторасли, както и последните 2-3 недоразвити листенца които растат по-силно. С тази лятна резитба се контролира нарастването на дължината на клонките

Няма снимка

Земеделието не търпи пандемии, иска нови трактори и комбайни

Да разчитат ли фермерите на употребявани, макар и добре работещи, или да се снабдят с първокласна агротехника обсъждаме с топ специалиста инж. Таньо Танев Екип на в

Няма снимка

Прохладно и ветровитото начало на седмицата

Денят се очертава да бъде прохладен с температури между 23 и 28 градуса. Почти в цялата страна ще е ветровито, по-силни пориви на вятъра ще има в Източна България

Няма снимка

Подходящи условия за прибиране на зърното

Вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През повечето дни от следващия седемдневен период 13-19 юли развитието на земеделските култури ще