Варосване на дръвчетата

08 ноември 2019 Овошки 0     
Няма снимка
 

Препоръчително е овощните дръвчета да се варосват поне 2 пъти в годината. Варосват се ствола и ниските скелетни клони - на 1/3 или даже на половината от дължината им.

Основното варосване се извършва през есента. През пролетта обикновено се прави в края на февруари - началото на март.

Необходимо е да се варосват както младите фиданки, така и възрастните дървета.

Високата концентрация на варта може да повреди кората, затова за младите дръвчета разтвора се прави по-слаба.

Варосването на стволовете на дървета се прави с 20%-но варно мляко (2 кг гасена вар на 10 л вода).

Освен че защитава стволовете от слънчев пригор, има и предпазно действие срещу някои лишеи и паразити. Ако към варното мляко се добави фунгицид – шампион, фунгуран и др. – тогава разтворът предпазва и от някои гъбни и бактериални заболявания.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

Няма снимка

Засадете си мушмула

Предстои есенно засаждане на овощните дръвчета. Ако още нямате мушмула в градината, засадете си. Дръвчето цъфти късно, затова почти не страда от пролетните мразове

Няма снимка

Ореховият семеяд причинява червясване

Неприятелят напада още бадем, лешник, кестен Ореховият семеяд е малка пеперуда, която има керемидено-кафяви предни крила и голямо жълтеникаво петно в средата

Няма снимка

Смокините омекват и окапват по-рано

Наш редовен читател сподели, че тази година е имал сериозен проблем със смокинята в градината. Той е наблюдавал, че още през пролетта част от зелените плодове са омекнали още на дървото и са окапали

Няма снимка

Кои са основните принципи на резитбата

Предстои зимната резитба на овощните дръвчета. За да се извършва правилно, трябват много знания и умения, които се придобиват с практика. Кои са общи правила, които винаги трябва да се спазват.

Няма снимка

Защо голяма част от плодовете загниват

Преди беритбата или при съхранението Понякога буквално преди беритбата плодовете масово започват да гният. Случва се гниенето да започне и веднага след обирането и поставянето им за съхранение

Още от Фермер
Няма снимка

Марката “Маджаров” с най-ценния приз - този на публиката

“Когато даваш името си за продуктите, които произвеждаш, това не означава излишно самочувствие, а отговорност да застанеш зад качеството на онова, което правиш с ръцете си”

Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Споделен опит: Подхранване на пчелните семейства преди застудяването!

Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства

Няма снимка

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г

Няма снимка

Отгледайте семена от лук

Ако искате да си отгледате семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар. семенници не се отличава съществено от производството на лук за консумация

Няма снимка

Няма кадри и пари за дигитализацията на земеделието ни

Как върви процесът в сeктора у нас, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика Диана Ванчева Обърнахме се към проф. Храбрин Башев да ни разясни какво конкретно сочи анализ