Супа топчета с елда и гъби

13 ноември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна.

Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло, 30 мл растително масло, 3-4 стръка пресен магданоз, сол на вкус

за сервирането (не е задължително): заквасена сметана на вкус

Приготвяне: Измийте гъбите и нарежете на малки произволни парчета. Сипете ги в дълбока тенджера и ги залейте с 1,5 литра вода. Поставете на котлона и варете около 10 минути.

Измийте елдата и я прехвърлете в сито или гевгир. Оставете леко да просъхне. Обелете лука, нарежете го на четвъртинки, а после - на филии. Обелете морковите и ги нарежете на кубчета.

В тиган разтопете маслото и прибавете олиото. Загрейте ги. В тази смес запържете елдата за 3-5 минути. Прехвърлете гречката, без мазнината, в тенджерата с гъби.

В останалото в тигана масло запържете лука и морковите за 5 минути. Сипете един черпак от течността в тенджерата при морковите. Задушете зеленчуците още 5 минути. Прехвърлете ги в тенджерата.

Размесете старателно каймата. С мокри ръце оформете кюфтенца с големина на орех. Пуснете ги в супата. След като всички кюфтета изплуват на повърхността, варете супата още 5-7 минути. Посолете на вкус.

Нарежете магданоза на ситно и го сипете в супата. Разбъркайте и изключете котлона. Оставете супата да престои 10 минути под капак.

Сервирайте със заквасена сметана.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Жулиен с пилешко месо и гъби

Продукти: 300 г пилешко филе, 300 г гъби, 1/2 суп. лъж. кисело мляко, 90 г кашкавал, 1/2 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете лука на ситно и го запържете на средно силен котлон

Няма снимка

Маринована пъстърва с ябълков сок

Рецептата, която няма да остави гостите безразлични, е много проста и бърза за приготвяне. Продукти: 1 пъстърва, 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. сол, 3 зърна бахар, 15-18 зърна розов пипер

Няма снимка

Марината за дребна риба

Читателят ни Ясен Лазаров смесва в купа соев сос и винен оцет. Прибавя ситно нарязан чесън, копър и девисил. С получената марината полива дребните рибки и оставя в хладилника за една нощ

Няма снимка

Печена риба с картофи и сметанов сос

Продукти: 800 г рибно филе, 10 малки картофа, 2 глави лук, 250 мл заквасена сметана, 300 мл прясно мляко, 100 г кашкавал, 2 суп.лъж. брашно, кетчуп, сол, черен пипер - на вкус

Няма снимка

Пълнен шаран с орехи и стафиди

Продукти: около 800 г шаран, 3 големи глави лук, 4-5 скилидки чесън, 150 г светли и тъмни накиснати в гореща вода стафиди, 1 ч.ч обелени и ситно нарязани орехи, 1 ч. ч

Няма снимка

“Забулени” кюфтета на фурна

Вкусно и засищащо ястие, което няма да ви посрами и на празник Продукти: 1 кг мляно месо, 1 яйце, 1 ч. лъж. сол, щипка черен пипер. За пълнежа: 2 глави лук, 4 картофа, 5 яйца, 200 г кашкавал

Още от Фермер
Няма снимка

Кога дръвчетата измръзват

Овощните дръвчета могат да измръзнат не само в студена зима с ниски температури и вятър. Измръзване може да се получи и в меки зими, когато температурите не са екстремни

Няма снимка

Много са промените в наредбата за лозя и вино

Предприятията твърдят, че още обсъждат големите промени До 27 декември може да вземе отношение по измененията и допълнениета на наредба 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова

Няма снимка

Вегански бургер едва не уби двегодишно момиченце

Това се е случило във Великобритания. Симптомите, които са се появили при детето след поглъщането на бързата храна, са приличали на алергична реакция към ядки

Няма снимка

Отбиваме безпроблемно прасетата: фактори за успех

Успешното отбиване на прасета започва с отлично подготвеното помещение и с животни, готови за отбиване. Колкото по-малко са промените, които правите, толкова по-малко ще е стресът

Няма снимка

Две държавни помощи за фермерите засега действат до края на 2020 година

След това ще продължат, ако ЕК предложи регламенти Две държавни помощи за фермерите засега имат за краен срок края на следващата година, отговаряме на въпрос на фермери

Няма снимка

Кравите пият неохотно прекалено студена вода

Суровото мляко се състои 87% от вода. Недостигът на вода при кравите намалява потреблението на сухо вещество от фуража и до намалена млечна продуктивност