Опасните болести са вече на прага

16 ноември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов

Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за най-опасните от тях - вкисване и цветясване.

Вкисването се дължи на оцетнокисели бактерии.

Те се съдържат в много малки количества още в процеса на ферментация.

Важното е да не се създават благоприятни условия за тяхното развитие.

Такива са: наличие на въздух над повърхността на виното. Затова младото трябва да се съхранява в пълни съдове без въздушна камера.

Много добри са за целта неръждаемите съдове с плаващ капак - има ги с обем от 100 до 1000 л.

В тях капакът е подвижен и с напомпване се фиксира така, че над повърхността на виното да няма въздух, обяснява консултантът ни инж. Николай Бакалов.

За домашните стопани е добре да сложат виното в стъклени дамаджани с тапа - желателно е да не се оставя въздух или не повече от 1-2 сантиметра в гърловината.

Те трябва да знаят, че дори и температурата да е малко по-висока, ако няма въздух, виното не вкисва.

Температура над 20°C също е опасна

Докато ниските температури са благоприятни за бързото избистряне и отделянето от утайката. Т.нар. откаляване се прави 2-3 пъти.

Първото е октомври или ноември, когато се отделя грубата дрождена утайка. Второто е през декември или януари. Третото в края на зимата, ако има паднала утайка от винен камък.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Трудно се лекува вкисналото вино

Да не кажем, че е почти невъзможно Нашият консултант инж. Николай Бакалов, който е научен работник и проектант на изби, ви дава компетентен отговор какви са шансовете

Няма снимка

Пробвайте от домашното вино да си направите оцет

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет. Което означава, че нямате друг избор

Няма снимка

„VineSOS“ – защита на местните сортове лози

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ (с акроним „VineSOS“), който стартира в края на 2017 година, е още няколко стъпки напред в своето развитие

Няма снимка

Вкисналото вино - за ракия

Но как да се неутрализира киселината Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне. Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация

Няма снимка

Кои сортове лози у нас се отличават като студоустойчиви

Отговаряйки на читателски въпрос на Велика Иванова от Пазарджик трябва да кажем, че досегашните наблюдения върху сортовете в страната позволяват да се разпределят в няколко групи

Няма снимка

Гр. Септември се готви да отличи най-хубавото домашно вино на града

От днес, 20 януари, до 3 февруари частни производители могат да предадат своята реколта 2019 за участие в конкурса.  За 16-ти пореден път жителите на град Септември се стягат за празника на виното

Още от Фермер
Няма снимка

До 22 градуса ни очакват през февруари, валежите ще бъдат под нормата

Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - между 17 и 22 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по

Няма снимка

Защо от една коза доите 2 л, а от друга - 5 л мляко?

И то при едни и същи условия на отглеждане При едни и същи условия на отглеждане едни кози дават 2 л мляко дневно, а други - 5 л! Защо толкова се различава млечността им и може ли човек да й повлияе

Няма снимка

Дъжд и сняг в югозападна България, в събота - слънце

Атмосферното налягане ще се повишава и ще е по-високо от средното за месеца, съобщи БТА. През следващото денонощие ще се задържи ветровито. Ще духа умерен

Няма снимка

Зимната резитба е основна за всички овощни дръвчета

Извършва се след студовете, но преди набъбване на пъпките Зимната резитба на овощните дръвчета е основна за всички видове и се извършва всяка година. Сроковете при отделните видове

Няма снимка

Витамин Е повишава ефективността на ваксинацията на домашните птици

Стимулиращият ефект на витамин Е върху пролиферативната (нарастване на тъканите чрез деление на клетките) активност на имунните клетки се използва ефективно в производствени условия за повишаване на

Няма снимка

Оптиком показва на полето как да пестим с прецизно торене

Демонстрации за прецизно торене организира Оптиком в няколко области на страната. Целта е земеделците да се запознаят с възможностите за оптимизиране разходите за торене през пролетната кампания