Настинка или грип?

17 ноември 2019 Домашен лекaр 0 24264
Няма снимка
1 2
 

Скоро ще настъпи зимата и отново ще сме заобиколени с кихащи, хремави и кашлящи хора. Можем ли да различим грипа от обикновената настинка?

Не е лесно да определим дали човека срещу нас, който е със зачервен нос, има грип или просто е настинал. Причината е, че и двете са вирусни инфекции, които имат сходни симптоми, но причинителите им са различни.

Много от симптомите се срещат по-скоро при настинките, отколкото при грипа, както и обратното.

Как да познаем симптомите на двете инфекции:

Симптомите при настинката настъпват постепенно, докато тези при грипа ни повалят от раз;

Кихането, дразнещо гърло и червен нос са по-скоро характерни за настинките;

Хората, които имат грип, бързо вдигат висока температура, докато при настинка рядко се вдига температура;

Грипът обикновено е придружен от силни мускулни болки по цялото тяло и главоболие, докато при другата инфекция те са много по-леки;

Неглижирането на симптомите на грипа и забавянето на лечението може да доведе до усложнения, едно от които е пневмонията или бактериални инфекции, които са редки симптоми при другата инфекция.

Независимо от това дали имаме грип или настинка, инфекцията ще премине от самосебе си и не е нужно да ходим на лекар. Посещението на кабинета му е задължително, ако състоянието се влоши рязко. Специалистите съветват и в двата случая да приемаме много течности, да избягваме контакти с много хора и да си почиваме.

Полезни храни срещу грип

От голямо значение за предпазване от грип е начинът на хранене. Факт е, че хората с нормално телесно тегло боледуват много по-рядко, отколкото тези с наднормено. В регионите, където се ядат повече морски продукти, заболеваемостта е много малка. Консумацията на зехтин, приготвен от маслини, и самите маслини също допринасят за стимулиране на имунната защита.

Интересно е да се знае, че хора, консумиращи дневно една-две чаши истинско червено вино, много по-рядко боледуват. В момента се правят много лекарства и хранителни добавки, на основата на гроздето.

Консумацията на подправки - канела, карамфил, също имат имунностимолиращ ефект. Употребата на орехови ядки, които са богати на йод, също попадат в тази класация.

Погрешно е мисленето, че консумацията на люто - най-вече люти чушки, чесън и лук, в големи количества предпазват от различни заболявания. Прекомерната консумация води до сериозни смущения в стомашно-чревния тракт, което може да доведе до необратими последствия.

Тезата, че една-две ракийки на гладно също предпазват от заболявания, е много погрешна.

Тютюнопушенето, което води до отлагане на катрани в дихателната система, съответно до намаляване на количеството усвоен кислород, спомага за имунен стрес. Не трябва да се подценява и пребиваването в задимени помещения, тъй като дори човек да не пуши, той поглъща дим.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Какви са ползите от айряна през лятото?

Айранът не е просто смес от кисело мляко и вода. Тази напитка компенсира загубата на сол, причинена от изпотяването, подпомага храносмилането, нормализира съня и има много други полезни свойства

Няма снимка

Учените откриха нови свойства на овесените и ръжните трици

Те допринасят за отслабването и намаляват риска от чернодробни заболявания. До такива заключения стигна международна група учени в хода на проучване за ефекта на горните продукти върху организма

Няма снимка

Не закусвайте с овесени ядки и бял хляб

Гастроентеролозите предупреждават какви храни не трябва да се консумират на закуска, за да не навредим на здравето си, съобщи БГНЕС.  Сутрин забравете за овесени ядки, бисквити, сладкиши и бял хляб

Няма снимка

Какви опасни вещества има в пресните зеленчуци и плодове

В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората

Няма снимка

Кафето може да увеличи ставните болки

Спорът за ползите и вредите от кафето са като спора за това кое е първо яйцето или кокошката, а истината, както винаги, е някъде в средата. Има хора, за които кафето е полезно, и такива

Няма снимка

Кой не трябва да яде картофи според експертите

Според специалистите употребата на картофи може да повлияе неблагоприятно на здравето при хора с диабет, които имат наднормено тегло или ниска киселинност на стомаха

Още от Фермер
Няма снимка

АКТУАЛНО

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето. Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно

Няма снимка

Утре ще бъде предимно слънчево, температури до 34 градуса

През нощта над повечето райони от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. На отделни места в Западна България ще продължи да превалява

Няма снимка

Лятна супа с прясно мляко и варено яйце

Много вкусна и лека зеленчукова супа. Тя ще се хареса както на възрастни, така и на малки деца. Гъстотата на супата може да се регулира по ваш вкус, например като добавите малко повече зеленчуци

Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната

Няма снимка

Опасност от пожари в 15 области на страната днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава "Фокус"

Няма снимка

Ще стане ли пасищното мляко стандарт?

И колко ферми ще останат в ЕС и в кои държави Потребителите в Европа търсят пасищно мляко, сочи европейската статистика. И с основание, защото пасищното мляко е богато на витамини