Елена отмени постите за празника на еленския бут

17 ноември 2019 Новини 0 8838
Няма снимка
В хайдутска носия кметът на Елена Дилян Млъзев се хвана на хорото.
1 2 3 4 5 6
 

20 км тапа на пътя към балканския град заради най-вкусния фестивал

Три са компонентите за деликатеса: бут от прасе, натурална сол и еленски въздух

Възрожденска Елена отмени Рождественските пости за уикенда и се превърна в столица на месоядци и чревоугодници от цяла България и чужбина с празника на емблематичния си деликатес - еленския бут.

Имаме

официално

разрешение от

Великотърновския

митрополит

Григорий,

за да спазим традицията и да покажем еленското гостоприемство, уточняват организаторите от общината и местния съвет по туризъм.

Възникнал преди 8 г. с идеята да възроди спомена за най-големия в града сбор, правен около Димитровден, празникът на еленския бут неслучайно вече е в топ 5 на най-колоритните и посещавани фестивали в страната. Тази година заради местните избори бе поизместен през ноември, но не само не загуби от това, а и би рекордите по посещаемост.

Щедрото слънце и пролетните температури, а и кулинарните изкушения и неизменното веселие с богата фолклорна програма привлякоха към Елена десетки хиляди души. Преди обед в събота по двулентовото криволичещо шосе почти от отклонението на главния път София-Варна се образува километрична колона от коли и автобуси в посока Балкана.

А уличките и площадите във възрожденския град буквално се задръстиха от хора, които се тълпяха пред димящите скари с вкусни мръвки, щандовете с балкански мед, сушени гъби и биосокове, плодови вина, занаятчийски стоки.

Още преди месец бяха заети над 2000 легла в хотелите и къщите за гости в района. Местните производители на уникалното мезе бяха заложили над 1500 изсушени бута по еленски, филета, суджуци и най-разнообразни месета.

“Предстои още

трима души

да започнат

производство

в по-сериозни количества, но изрично спазвайки утвърдената технология - да няма консерванти и по стародавната рецепта, която е с три компонента: бут от прасето, натурална сол и еленски въздух. Нищо друго не се допуска като добавки”, каза кметът Дилян Млъзев. Облечен в хайдушка носия, той откри празника и пожела на всички гости да им е сладко, да им е вкусно и пивко и да се забавляват.

“Събития като

това също са

социална

политика,

защото сплотяват хората”, каза и социалният министър Бисер Петков, който бе специален гост на празника.

Мечтата си 18-ото издание на празника на еленския бут да е вече международно изрази и зам.-министърът на земеделието доц. Янко Иванов, също сред официалните гости.  

Иванов апелира към производителите в сферата на хранително-вкусовата промишленост да пазят традициите и увери, че земеделското министерство ще продължи да подкрепя браншовите организации - както иноваторите, така и тези, които запазват местните продукти. Областни управители, кметове, председатели на общински съвети, председателят на немската благотворителна организация “Помощ за България” Юрген Мюлер, многократно дарявал за Елена, се присъединиха към празника на балканджиите.

Те пък притежават дарбата да се веселят, а хорото върви постоянно с тях.

Търговското

хоро и еленският

бут са

запазена марка

на балканджиите. То се играе бавно, сдържано и с подчертано самочувствие. Възникнало като хоро на еснафа, с него еленчани са разпускали на мегдана по сбора на Димитровден. Хорото повеждали градинарите, завърнали се от гурбет с тежки кесии и дарове за близките си.

Хубавото е, че Търговското хоро се играе и днес. С него танцови състави от страната се изявяват на фестивали и печелят награди, разучава се в школи и читалища и се харесва на младите хора. Автентичната мелодия на Търговското хоро от Елена е описана и запазена от големия български фолклорист Иван Донков в неговата книга “Народни хора от Великотърновския край”, преведена на английски и фламандски език.

Силата, красотата и колорита на Търговското хоро пред всички показаха танцьори от великотърновската група за народни танци “Плетеница”, клуб “Традиция” от Велико Търново и еленски самодейци.

Минути по-късно

под съпровода

на Берковската

духова музика и

начело с кмета

хороводът тръгна

към парка при Бакаловата къща. Там бе подредена богата кулинарна изложба, а фолклорна група “Гласовете на Зинзара” от читалището в с. Блъсковци показа гостоприемството по балканджийски.  

От рано сутринта в традиционния Касапски кът се спазваха всички ритуали при клането и “оправянето” на домашното прасе. Без един - пърленето над трап, както се е правело преди столетия в Елена. Заради африканската чума по свинете прасето, което бе разфасовано, не се коли в деня, а е с премахнати вътрешности и сертификат, за да се спазят стриктно изискванията на ветеринарномедицинските власти.

“Едно от много важните неща е да се внимава да не се прегорят бутовете на закланото вече животно, иначе се надуват и кожата се отлепва”, разкри една от тайните на майсторлъка на еленския бут бай Йордан Станев - Космата. 76-годишният мъж от 16-годишен се занимава с касаплък и е направил хиляди бутове. Тъй като еленчаните не са най-заможните хора, навремето осолявали и плешките, защото прасето храни цяла година къщата.

“Тайната на

хубавия бут е да

се насоли както

трябва и да се

опази от мухи,

да не червяса, като изсъхва. Зависи и от вниманието, с което се отнасяш към тази работа, не да го извадиш, да го закачиш и да не го погледнеш”, обяснява Космата.

До всичко, което знаят местните, се докосна и Събин Ранков - екранен партньор на шеф Андре Токев.

“Ако трябва да приготвя нещо с еленски бут, просто бих препекъл малко хляб и бих го сервирал възможно най-семпло. Този деликатес няма нужда от допълнителни вкусове”, каза той, докато гостите опитваха от изпечените край колачите месо и дроб, тънко нарязан еленски бут.

“Готвехме го със сини сливи, но той е вкусен и печен. Навремето моята баба на закуска правеше пържени филии и печен бут. И живя до 93 г.”, разказа Димитрина Иванова, която шеташе край касапите, а в неделя приготви кървавица, за да е вкусно и сладко на всички гости с традиционните еленски гозби.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници

Няма снимка

Слънчево време и летни дъждове днес

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над югозападната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там ще превали краткотаен дъжд

Няма снимка

Нови 20 пожара в Хасковско

Обстановката в област Хасково остава изключително усложнена, поради възникнали нови 20 пожара днес, съобщиха от Областната администрация. Областният управител д-р Стефка Здравкова е посетила

Няма снимка

Летни бури в различни части на страната (Видео, снимки)

Отнесени са били някои от палатките пред Министерски съвет Гръмотевична буря се разрази в София малко след 19 часа. Отнесени са били някои от палатките пред Министерски съвет

Няма снимка

Утре ще бъде предимно слънчево, температури до 34 градуса

През нощта над повечето райони от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. На отделни места в Западна България ще продължи да превалява

Няма снимка

Опасност от пожари в 15 области на страната днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава "Фокус"

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

БГ сортове ряпа

Зимна бяла има плоско-кръгли до кръгли кореноплоди. Кожицата е бяла. С тънка опашка е. Образува средно голяма полустояща розетка. Вътрешността е бяла, крехка, има по-слабо лютив вкус