Активизира се световната търговия с царевица

21 ноември 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Пазарът вече е преминал фазата на ценовото дъно

Алма Давидова

След спада в световните цени на царевицата в началото на агросезона, сега износът се възражда и в близко бъдеще можем да очакваме бавно увеличение на цените, твърдят експерти.

Пазарът на царевица обикновено достига своя сезонен максимум през март, преди излизането на реколтата в Аржентина. Този период изглежда подходящ за продажби, коментират експертите, но се затрудняват да оценят потенциала за повишаване на цените дотогава.

Износителите от Черноморския регион очакват активизиране в търсенето на царевица в периода януари-март, което и стана причина за рязко укрепване на форуърдните котировки - те достигнаха повече от $175 за тон FOB Одеса и $165 за тон СРТ Одеса.

Търсенето от страна на Китай, Иран и Южна Корея може значително да подкрепи пазара, прогнозират търговци.

Експортните котировки на черноморската царевица и през изминалата седмица продължиха да укрепват - най-съществен ръст се отбелязва за форуърдните доставки.

Причината е ръст в световните цени на царевицата и активизиране на търсенето и търговията, съобщават анализатори от Refinitiv Agriculture.

Влияе и неопределената политика на Аржентина по отношение на износа на зърно.

Анализаторите съветват да се следи отблизо американския пазар тъй като ранната зима в САЩ може да навреди на реколтата от тази култура, а в Южна Америка сушата ще намали бъдещия потенциал.

По начало основния тренд на царевичния пазар се определя от САЩ, тъй като от там идва 31-33% от световния експорт.

Цените на царевицата на последните сесии на борсата в Чикаго на практика са без промяна, а прибирането на реколтата върви бавно.

Перспективите за експорта на Бразилия в края на сезона остават силни, както и преди. А те са сериозна конкуренция на американския произход на международната арена. Conab отчете рекорден обем на експорта от 39 млн. тона царевица през 2018/2019 МГ и потенциал за кампания 2019/2020 МГ от 34 млн. тона.

Прогнозата на ФАО за производството на фуражно зърно в света през 2019 година е намалена с 1,3 млн. тона, в сравнение с миналия месец и с 1425 млн. т, което е с 1,2 процента (17,6 млн. т) повече от 2018 година.

Спадът в прогнозата за този месец се обяснява със слабата реколта от ечемик в Австралия, вследствие дефицита на влага.

А за царевицата в Мексико, сухото време също доведе до спад в прогнозите за реколтата.

В Украйна събраната фуражна култура е със 7% по-ниска от миналогодишната.

Предлагането на царевица от четирите основни страни износителки (САЩ, Аржентина, Бразилия и Украйна) ще спадне леко, в сравнение с миналата година. Но все пак си остава на високо ниво.

Ако добавим към това увеличените доставки на пшеница и ечемик през настоящия сезон, става ясно защо пазарът на зърно получи по-малко подкрепа в началото на сезона.

А в резултат на провежданата от Китай политика за намаляване на запасите и слабата реколта в САЩ световните запаси може да спаднат със 25 млн тона (7 процента).

Според анализаторите на Agritel пазарът вече е преминал фазата на "ценовото дъно".

По последни данни на ФАО твърде ниския приръст на търгуваните обеми зърно в сезон 2019-2020 година се обяснява със спад на тези от фуражното зърно - преди всичко на царевица, със 166 млн. тона в сезон 2018-2019 година - до 161 млн. тона в сезон 2019-2020 година.

Това е свързано с очаквания рязък спад в импорта от страна на ЕС, където има достатъчно запаси от фуражно зърно от предишния сезон.

Очакванията на USDA за гобалното производство на царевица е за по-малки реколти в Мексико, Украйна и САЩ, които се компенсират от тези в няколко африкански страни, Русия и Турция.

Глобалната търговия се увеличава в сравнение с миналия месец с по-висок внос за Колумбия, Япония, Южна Корея и Виетнам. Износът за Бразилия и Русия е нагоре, но надолу за САЩ. Средно за сезона в САЩ, цената се повишава с от 0,05 до 3,85 долара за бушел.

Така или иначе

Търсенето на царевица ще играе ролята на определящ фактор в динамиката на цените

Европейските страни, през този сезон намаляват вноса на царевица с 3-6 млн. тона на фона на възстановяването на производството на пшеница и ечемик.

Припомняме, че обикновено цената на царевицата започва да се повишава в края на ноември - началото на декември а ценовите тенденции през втората половина на зимата са свързани преди всичко със ситуацията в страните производителки на Южното полукълбо.

Пролетните цени, напротив, са симбиоза между състоянието на зимните култури и прогнозата за засетите площи под пролетните култури, коментират експертите.

Ръст от 60% в износа на царевица от България

Продукцията от царевица събрана към 7 ноември (при реколтирани над 99% от площите) е с 2% повече спрямо година по-рано, като по-големият размер засети площи компенсира понижението на средния добив, показват данните на земеделското министерство.

За периода 4 - 10 ноември през "Пристанище Варна" ЕАД са изнесени 27,7 хил. тона царевица, в резултат на което изоставането на експорта на зърнената култура от началото на септември 2019 г. до момента се свива до 7,3% на годишна база.

При липса на преминали товари през последната седмица, експортът на слънчоглед е с 5% под миналогодишния.

По предварителни данни на НСИ, през пазарната 2018/19 г. износът на царевица отбелязва ръст от 59,4% на годишна база, достигайки 2 215,4 хил. т. Същевременно, експортираното количество слънчоглед намалява с 19,9%, до 706,1 хил. тона.

Пазарът на зърнени и маслодайни култури в страната остава спокоен, като към 6 ноември 2019 г. изкупните цени на пшеницата (хлебна и фуражна), ечемика и рапицата се запазват на нивата от предходната седмица.

На този фон прави впечатление лекото седмично изменение на цените, в посока нагоре при царевицата (с 0,4%) и слънчогледа (с 1,3%).

Царевицата на Софийска стокова борса се предлага на 230.00-240.00 лв/тон от купувачите и 250.00-260.00 от продавачите. За маслодайния слънчоглед има само търсене на 560.00-590.00 лв/тон.

Конкуренцията се засилва

Независимо от това, че по време на прибирането на реколтата от царевица в САЩ, Украйна и Бразилия обикновено експортът пада, тази година той продължава активно. Това засилва конкуренцията на световния пазар на царевица

За първите 6 дни на ноември Бразилия експортира 1 258 млн.тона. Това е с 21,4% по-малко, от началото на октомври 2019 г., но с 15% повече, от началото на ноември 2018 г.

Националната асоциация на износителите на зърно в Бразилия (Anec) прогнозира, че до края на 2019 г. експортът ще е 35 млн. тона, но още в началото на ноември той е 33,5 млн. тона.

По тази причина експертите от Anec повишиха прогнозите си за рекорден износ от 40 млн. тона царевица. Така бразилският експорт компенсира ниското производство на царевица в САЩ.

Експортът на царевица от САЩ за седмица нарасна двойно до 560,1 хил. тона, което превишава експертните очаквания, но е значително по-ниско от 1,158 млн. тона, които са били експортирани в този период на миналата година. От началото на сезона САЩ са изнесли 4 211 млн. тона, което с 61,2%, под показателите от предшестващия сезон - 11,138 млн. тона.

Цените на царевицата в Бразилия на фона на активното търсене и намаляване на запасите се увеличават до 175 $/т FOB и превишават цените в САЩ, които съставляват 170-172 $/т FOB US Gulf.

При това в Украйна и в Аржентина цените остават на ниво от 164-165 $ / т FOB, но голямо търсене няма, доколкото купувачите от Азия не са готови да плащат повече, от 205-207 $/т CFR при доставки през март, когато на пазара излиза новата бразилская реколта.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Плащат субсидиите на земеделските производители по СЕПП на 16 декември, а за необлагодетелствани райони до 20-и

Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за схемите за обвързано подпомагане, съобщиха от фонда

Няма снимка

До 31 януари се доказват реализираните плодове и зеленчуци

От 2 до 31 януари 2020 г.  кандидатствалите през 2019 г. по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, включително за зеленчуци оранжерийно производство

Няма снимка

Ниски запаси от пшеница в САЩ

Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ вчера в своя доклад заяви, че световните запаси от царевица се оценяват на 300,56 млн. тона, в сравнение с 295,96 млн. тона в ноемврийския доклад

Няма снимка

Пшеница от САЩ липсваше на египетския търг

Вчера пазарът в Euronext проведе спокойна сесия, въпреки египетския търг и отчета на USDA. Египет закупи 355 000 тона пшеница, включително 120 000 тона френска

Няма снимка

Селското стопанство в челен сблъсък с промените в климата

Фермите трябва да са подготвени технологично и технически за лошите сезони Алма Давидова Ние унищожаваме нашата планета - самата основа на нашия живот

Няма снимка

Разочароващи данни за износа на зърно от САЩ

Цените на пшеницата и царевицата вчера леко паднаха в Чикаго, поради разочароващи данни за износа. Само соята беше изключението с продажби от 300 000 тона в Китай

Още от Фермер
Няма снимка

Планинските райони трябва да са със социален статут

От земеделските стопанства там не трябва да се търси икономически ефект, коментира Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите Ваня Велинска - Г-н Джиков по време на Празника

Няма снимка

Днес ще е облачно, на места ще превали

Над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. На места ще има слаби превалявания от дъжд, през нощта и в сутрешните часове в Предбалкана и по високите полета - и от сняг

Няма снимка

Зимна салата от цвекло

Зимната салата с цвекло, ябълки, моркови и лук е страхотно вкусна. Приготвя се много просто. Може да се съхранява на хладно през зимата или да сервирате като гарнитура

Няма снимка

Пчеларите в Русия искат пари за опрашване!

Реколтиран мед - опрашена елда, това е най-новият призив в Русия в районите, където има елда и където има и пчелни колонии. Защото макар и с много сериозни проблеми

Няма снимка

Късно пръскане

Ако по някаква причина сте пропуснали да напръскате овощните дръвчета през есента, може да го направите и през декември. Пръскането се извършва с 2%-ов бордолезов разтвор

Няма снимка

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на производители по СЕПП на 16 декември

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за схемите за обвързано подпомагане