Изоставащата пшеница трябва да се стимулира

19 ноември 2019 Растениевъдство 0 16974
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

До настъпване на зимата растенията трябва да са братили и образували силна коренова система

Ваня Велинска

Все още остава тревожно състоянието на есенниците в района на Северозападна България. Но ако в края на октомври там почти нямаше развитие, само тук-там поникнали стръкчета пшеница, сега положението е малко по-добро, доколкото това е възможно.

Имаше превалявания, на места доста слаби, на други - падна малко повече дъжд, но все още нищо сериозно, описват ситуацията фермери от региона. Наистина трябват много по-високи валежни количества, а след това и подходящи температури, които да позволят растенията да нарастват, и да достигнат възможно по-добра фаза на зимуване.

Ако може да обобщим като цяло процентът на поникналите растения и подредилите се посеви, той е много нисък. В района на Горна Митрополия, Плевен, Кнежа, както и на север та чак до Видин и на юг до Софийското поле - октомврийските превалявания са почти символични, без реално стопанско значение.

Въпреки че като цяло в почти цялата страна пшеницата бе засята в оптимални срокове независимо от повсеместната суша и трудностите, произтичащи от нея.

Спазихме сроковете на сеитба, но въпреки това пшеницата, както се казва едва пробива, споделят производители от района на Ловеч. Растенията са още съвсем малки, във фаза 1-2-ри лист, което за това време на годината е сериозно изоставане.

Предвид това земеделските стопани трябва да следят състоянието на посевите много внимателно и да са възползват от препоръките на агроконсултантите, за да вземат най-правилните решения за всяко едно поле.

Практиката от подобни години, които никак не са рядкост напоследък, показва, че прилагането на комплексен биостимулатор, който едновременно храни, стимулира и помага да се преодолее стресът, ускорява развитието на пшеницата и улеснява растенията да презимуват по-успешно.

Съвсем логично е картината на състоянието на пшеницата в България, да е резултат от валежите. Ако продължим да разглеждаме положението в останалата част на Северна България, ето както установяваме. Има полета, при които благодарение само на няколко литра дъжд, но паднал навреме, е провокирал поникването, което е дало сравнително добър начален старт на развитие на растенията

Все още обаче има места, където посевите не са поникнали. Това, разбира се, е притеснително, но не е необичайно, имайки предвид, че и през изминалия сезон, в много райони имаше късно поникнване.

Затова и тук грижите за поникващите и младите посеви са много важни не само за по-нататъшното развитие, но и за гарантиране на добива. И тук има какво да се направи за подобряване на вкореняването, за стимулиране на развитието и братенето, казват специалистите.

Състоянието на посевите в Североизточна България, района на Попово, Търговище, Шумен, Разград и Русе, не е много различно от това в южната част на страната, където значителна част от посевите са във фаза 2-3-и лист. Растенията на други полета са в процес на поникване, което е резултат от последните дъждове или слаби превалявания. На много места се наблюдава забавяне на братенето и слабо нарастване на кореновата система.

Това развитие не съответства на месец ноември и показва, че културата има опасност да се зазими в недобро състояние алармират агрономи.

Препоръчително е и тези посеви да бъдат третирани с подходящ стимулатор, който да подпомогне развитието на растенията. Само така може да се въздейства върху ускореното формирането на възела на братене, както и нарастването на корените.

Изводът за изоставащите полета е, че е необходимо да се подпомогнат растенията.

Производители, които са внесли биостимулатора Амино Експер Импулс в края на октомври, споделят, че наблюдават съществена разлика между третираните и нетретираните посеви. На обработените полета вече се наблюдава по-бързо развитие.

Там растенията имат по един заложен брат и разрастваща се коренова система, която впоследствие ще гарантира по-сигурната защита от изтегляне. Не е за подценяване и фактът, че такива стимулирани посеви видимо по-добре оползотворяват слабите превалявания.

А какво се случва в житницата на България - Добруджа?

Състоянието на посевите в Генерал Тошево, Добрич, Балчик, Каварна е много по-добро, имаме предвид фазата на развитие на растенията. Над 90% от пшеницата е във фаза 3-4-и лист и начало на братене може да обобщим от коментара на фермери и специалисти.

До първите дни на ноември не се забелязваха сериозни проблеми в развитието на растенията, но само седмица по-късно те се появиха. Единият е следствие на нападение от житни мухи, каквото имаше през октомври и в Южна България. И въпреки че фермерите са направили пръскания, повредите са видими - отпадане на отделни листа и дори цели растения.

Другият - е жълтеенето на пшеничените посеви. Високите температури и наличната влага (25 л/кв. м след сеитбата) стимулираха екстремното поникване и форсирането на развитието на пшеницата. В някои землища се наблюдава несъразмерното развитие на надземната част спрямо корена, разясняват агроспециалисти. Не са редки случаите, в които вече се забелязват и болести. А и самосевките от пролетни култури в доста от полетата е изключително плътна.

В резултат на всичко това се наблюдават доста жълтеещи посеви, както и такива с хранителни дефицити, на които непременно трябва да се обърне внимание.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Късната сеитба се оказа по-успешна

Тазгодишната жътва, макар и доста тежка, ще доведе до изводи, които всеки производител ще направи за собственото си стопанство. Например фермерите масово споделят

Няма снимка

Бързи тестове определят остатъците от пестициди само чрез смартфон

Скоро ще можем сами да проверяваме плодовете и зеленчуците у дома На 8 юни Академията за селскостопански науки на Китай (CAAS) обяви, че екип от учени след дългогодишни изследвания и разработки е

Няма снимка

Защо да заложите на рапица?

• Последните пет години рапицата е сред най-рентабилните култури, отглеждани в България. • Първа носи приход на стопанството и дава възможност да се посрещнат спешни разходи

Няма снимка

Нов органичен птичи тор за ефективно производство

Поултра осигурява на растенията нужните им макро- и микроелементи за правилен растеж и развитие, но също така обогатява почвата с органични вещества и помага за образуването на хумус Ваня

Няма снимка

Рапицата – култура, която заслужава втори шанс

Осигурява свеж финансов ресурс и през юли При добри климатични условия и старателно отглеждане, рапицата ни зарежда с много емоции, подплътени и с добри резултати

Няма снимка

Масово се жъне в цялата страна

Продължава жътвата на пшеницата в цялата страна. Все още няма официално данни за добиви и качеството на зърното. Картината е доста шарена не само в различните райони на страната

Още от Фермер
Няма снимка

Защо има в полога яйца без жълтък?

Снасянето на яйца без жълтък е запазена марка на младите, току-що пронесли ярки. Това е свързано с „изглаждане на механизма” на снасяне при тях. Освен това обикновено първите 12-18 яйца

Няма снимка

Маргаритките

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

Няма снимка

Признаци за опаразитяване с метил

Кои са външните сиптоми? Най-често при овцете ще откриете оток отдолу между двете долни челюсти. Другото място е да има оток и под гърдите. И при двата случая това е сигурен признак

Няма снимка

Роботите за плевене напредват

Въпреки това има редица пречки, които фермерите и създателите на тези автономни машини трябва да преодолеят, преди популярността им да нарасне Още от началото на рубриката се стараем да следим всички

Няма снимка

Ястия с тиквички

През лятото тиквичките са един от основните зеленчуци, които присъстват на масата и като основни ястия, и като гарнитура към месо. Но как да ги приготвим

Няма снимка

Внимавайте за кафяво гниене в лозята

Тази форма на мана поразява зелените зърна В лозето и на асмата през юли може да се появи една опасност, която стопаните често пренебрегват или просто не познават. Тя се нарича кафяво гниене