Кога покафенява бялото домашно вино

20 ноември 2019 В лозята 0 32013
Няма снимка
Ензимното покафеняване при бялото вино е нерядко явление
1 2 3
 

И как се оправя

При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха.

При виното обаче, когато се източи от съда за съхранение, то поема въздух, често променя цвета си до бледорозов и дори се размътва.

Ензимът, който причинява това може да се неутрализира само чрез сулфитиране, защото сернистата киселина е силен антиоксидант. Затова тя се използва при белите и розовите вина задължително.

След приключване на ферментацията и първото откаляване белите вина остават все още мътни и това тревожи много производители.

Трябва да кажем, че най-често след първите застудявания виното само се избистря, но понякога то остава мътно и след декември.

В този случай се използват специални бистрители

Най-често се прилага бентонит в количество от 0,2 до 0,8 грама за литър.

Определеното количество бентонит се смесва с 10 пъти повече хладка вода, разбърква се добре за да се образува еднородна смес и се оставя най-малко 5-6 часа, за да се разтвори и набъбне бентонитът.

След това се добавя към виното на тънка струя при постоянно разбъркване.

Напитката се оставя на хладно място в покой до пълното утаяване на бентонита. Още след 2-3 дни виното на повърхността е вече бистро.

След като утайката падне съвсем на дъното на съда и то стане кристално бистро се прави отделяне от нея чрез декантиране с маркуч или от кран на дъното на съда.

Желателно е виното да се сулфитира отново и тогава може да се разлива в бутилки.

Съвет:

Да не се забравя обаче, че виното е жив организъм и е необходимо да наблюдавате съдържанието и вкуса му като и дегустирате.

Ако се забележи лек мирис или вкус на оцет, или цвят по повърхността, трябва да се реагира веднага.

Ако не е довършило ферментацията си напълно и е останала неферментирала захар, то също се забистря и откалява. Но възбуждането на ферментация при ниска температура е много трудно, дори невъзможно.

Опасни са и съседите на бъчвите в избите

При температура над 25 градуса, ако бъде допусната такава, оцетната киселина във виното, съхранявано в бъчви чувствително нараства. И ако не се вземат мерки то много бързо може да вкисне.

За разлика от бъчвата, на това, което е в неръждаем съд при същата температура това не му се случва и напитката не променя състава си.

При температура под 17 градуса пък виното в бъчвите не се променя и тогава оцетната киселина не нараства.

Но в крайна сметка изводът е, че независимо дали се съхранява в бъчви или други съдове, желателно е това да става при ниска температура.

И още нещо важно:

В съседство да няма причинител на зараза

Това се отнася за наличието на вкиснали се стари вина или дори съдове с домашен оцет. Съхраняването им в близост до новото вино не бива да се допуска, защото също може да стане причина за вкисване, дори когато температурата на съхранение не е толкова висока.

Ако в помещението се съхранява друго вино, което случайно е започнало да вкисва, то трябва незабавно да се изнесе.

Съвет:

За сведение на домашните стопани оцетнокиселите бактерии могат да загинат само при температура над 65-70 градуса, но пък тогава започва да се изпарява и алкохолът.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Подхранете лозите, дъждовете са ги измили

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Няма снимка

Ако спящите пъпки се развият масово

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

Няма снимка

Цигарджията е малък беладжия

Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво

Няма снимка

Филизенето не е еднократно, особено при чести валежи

При много влага, както сега, редовно ги отстранявайте Юнското лозе тази година, за съжаление, ще се окаже доста по-проблемно за своите стопани и доста по-заплашено от заразявания с патогени

Няма снимка

Къснозреещи и безсеменни сортове грозде

Петричка есен Много късен сорт. В района на Петрич гроздето му узрява към края на октомври. Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, с дебела, жилава жълто-зелена кожица, месесто

Няма снимка

Кое ранно десертно грозде кога узрява

Тракия Узрява около средата на август. Гроздът е голям до много голям, със средно тегло около 400 г, но някои гроздове достигат 1-2 кг. Зърното е едро, месесто, сочно

Още от Фермер
Няма снимка

Причината за мощната буря над София - циклон и неустойчива въздушна маса

Причината за мощната буря над София снощи е синоптината обстановка над Балканите - циклон във високите слоеве на атмосферата и неустойчивата въздушна маса доведоха до образуването на мощни облачни

Няма снимка

Черноморското зърно има предимство на пазара

Вчера на зърнения пазар не се наблюдаваха значителни промени. Операторите очакват развитие, предимно във връзка с показателите за добив в Северното полукълбо в началото на сезона за новата реколта

Няма снимка

Общинско съоръжение за отпадъци в Турция отоплява 10 декара оранжерия за домати

Още през 2013 г. община Кайсери в Турция е създала съоръжение за управление на отпадъците и до днес метанът, отделян от преработени отпадъци, се използва за генериране на 38 милиона киловата

Няма снимка

Тази година в ресторантите ще се появят 3D отпечатани вегански пържоли

Предвид скоростта на развитие на технологията за 3D печат, изглежда, че скоро ще се появи нов въпрос, объркващ двойките: "Скъпи, какво ще отпечатаме днес за вечеря

Няма снимка

Спазвайте препоръките за употреба на листните торове

Препоръчително е градинарите преди да пристъпят към подхранване с листен тор да прочетат препоръките за приложението му, които са дадени на етикета. * За да е успешно листното подхранване

Няма снимка

Zetor завършва актуализациите на Crystal и Forterra

Zetor е сложил финалните нотки на новите си модели Crystal HD 170 (171 к.с.) и Forterra HSX и HD, като последната част в процеса на актуализация е нов покрив на кабината