Кога покафенява бялото домашно вино

20 ноември 2019 В лозята 0 32931
Няма снимка
Ензимното покафеняване при бялото вино е нерядко явление
1 2 3
 

И как се оправя

При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха.

При виното обаче, когато се източи от съда за съхранение, то поема въздух, често променя цвета си до бледорозов и дори се размътва.

Ензимът, който причинява това може да се неутрализира само чрез сулфитиране, защото сернистата киселина е силен антиоксидант. Затова тя се използва при белите и розовите вина задължително.

След приключване на ферментацията и първото откаляване белите вина остават все още мътни и това тревожи много производители.

Трябва да кажем, че най-често след първите застудявания виното само се избистря, но понякога то остава мътно и след декември.

В този случай се използват специални бистрители

Най-често се прилага бентонит в количество от 0,2 до 0,8 грама за литър.

Определеното количество бентонит се смесва с 10 пъти повече хладка вода, разбърква се добре за да се образува еднородна смес и се оставя най-малко 5-6 часа, за да се разтвори и набъбне бентонитът.

След това се добавя към виното на тънка струя при постоянно разбъркване.

Напитката се оставя на хладно място в покой до пълното утаяване на бентонита. Още след 2-3 дни виното на повърхността е вече бистро.

След като утайката падне съвсем на дъното на съда и то стане кристално бистро се прави отделяне от нея чрез декантиране с маркуч или от кран на дъното на съда.

Желателно е виното да се сулфитира отново и тогава може да се разлива в бутилки.

Съвет:

Да не се забравя обаче, че виното е жив организъм и е необходимо да наблюдавате съдържанието и вкуса му като и дегустирате.

Ако се забележи лек мирис или вкус на оцет, или цвят по повърхността, трябва да се реагира веднага.

Ако не е довършило ферментацията си напълно и е останала неферментирала захар, то също се забистря и откалява. Но възбуждането на ферментация при ниска температура е много трудно, дори невъзможно.

Опасни са и съседите на бъчвите в избите

При температура над 25 градуса, ако бъде допусната такава, оцетната киселина във виното, съхранявано в бъчви чувствително нараства. И ако не се вземат мерки то много бързо може да вкисне.

За разлика от бъчвата, на това, което е в неръждаем съд при същата температура това не му се случва и напитката не променя състава си.

При температура под 17 градуса пък виното в бъчвите не се променя и тогава оцетната киселина не нараства.

Но в крайна сметка изводът е, че независимо дали се съхранява в бъчви или други съдове, желателно е това да става при ниска температура.

И още нещо важно:

В съседство да няма причинител на зараза

Това се отнася за наличието на вкиснали се стари вина или дори съдове с домашен оцет. Съхраняването им в близост до новото вино не бива да се допуска, защото също може да стане причина за вкисване, дори когато температурата на съхранение не е толкова висока.

Ако в помещението се съхранява друго вино, което случайно е започнало да вкисва, то трябва незабавно да се изнесе.

Съвет:

За сведение на домашните стопани оцетнокиселите бактерии могат да загинат само при температура над 65-70 градуса, но пък тогава започва да се изпарява и алкохолът.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Риголването е от значение

Най-важната обработка на почвата при създаването на ново лозе е риголването. То се състои в дълбоко разрохкване на почвения слой на дълбочина от 60-70 до 100 см

Няма снимка

Засаждайте по правилата

Когато се засаждат единични лози, което най-често правят нашите читатели-любители, тогава се изкопават квадратни ямки с ширина и дълбочина 60-100 см. Горният почвен слой на ямката се изхвърля от

Няма снимка

На баир лозе – важни са градусите

Как, къде и какви тераси е подходящо да се направят Всички знаем, че наклонените терени са подходящи за създаване на ново лозе. В много лозарски райони на страната насажденията се намират на такива

Няма снимка

Птичият тор - ценна добавка за цялата градина

Пилешкият тор е многофункционална и ценна добавка за много видове градински и зеленчукови култури. Може да се използва в течна форма. Действа върху продукцията по същия начин като минералните торове

Няма снимка

Не оголвайте чепките съвсем, ще прегорят

Това често се случва на някои любители през горещите месеци юли и август и те нерядко го бъркат с проявите на някои болести. Но, просто последиците са от тяхна грешка

Няма снимка

Странното съхнене на чепките си е вид некроза

Смята се, че се появява в резултат на нарушен минерален баланс, но и воден, и хормонален Петна, които започват да некрозират не винаги са симптом за мана

Още от Фермер
Няма снимка

АКТУАЛНО

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето. Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно

Няма снимка

Утре ще бъде предимно слънчево, температури до 34 градуса

През нощта над повечето райони от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. На отделни места в Западна България ще продължи да превалява

Няма снимка

Лятна супа с прясно мляко и варено яйце

Много вкусна и лека зеленчукова супа. Тя ще се хареса както на възрастни, така и на малки деца. Гъстотата на супата може да се регулира по ваш вкус, например като добавите малко повече зеленчуци

Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната

Няма снимка

Опасност от пожари в 15 области на страната днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава "Фокус"

Няма снимка

Ще стане ли пасищното мляко стандарт?

И колко ферми ще останат в ЕС и в кои държави Потребителите в Европа търсят пасищно мляко, сочи европейската статистика. И с основание, защото пасищното мляко е богато на витамини