Тиквен кекс

20 ноември 2019 Кулинария 0 47169
Няма снимка
 

По някаква причина е възприето мнението, че ако нещо е полезно, то със сигурност не е много вкусно. Този кекс напълно опровергава това твърдение.

Продукти (6 порции): 300 г тиква, 50 г орехи, 150 г захар, 150 г брашно, 50 мл (+ за смазване на формата) растително масло, яйце, 1 ч. лъж. (без връх) бакпулвер, 1 суп. лъж. пудра захар, 50 мл вода, мляна канела - на вкус.

Приготвяне: Запържете почистените и нарязани орехи за 5 минути на средно силен котлон. Охладете напълно. Обелете и почистете тиквата от корите и пулпата. Нарежете на кубчета.

Поставете тиквата в подходяща тенджера и залейте с вода. Поставете на слаб котлон, затворете с капак и оставете да къкри 20 минути, докато зеленчукът омекне. Отстранете от котлона и изцедете излишната вода. Пасирайте с блендер до получаването на гладка смес.

В подходяща купа смесете захарта и канелата и прибавете около 120 г тиквено пюре (останалото количество няма да ни трябва). Разбъркайте. Сипете растителното масло и разбъркайте до гладкост. Разбийте леко яйцето с вилица и също го добавете към тиквената маса.

В отделна купа смесете пресятото брашно и бакпулвера. Добавете нарязаните ядки и объркайте добре.

Прибавете постепенно сухата маса към тиквената смес и разбъркайте добре до гладкост.

Намажете съда за печене с масло и сипете тестото. Изравнете повърхността.

Печете кекса в предварително загрята до 180 градуса фурна за 50 минути или до готовност. Извадете и охладете напълно.

Поръсете отгоре с пудра захар.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Израелска салата

Израелската салата не е нищо повече от обикновена зеленчукова салата. Основните разлики между нея и традиционната салата са три: начина на нарязване, наличието на мента и размера на порцията

Няма снимка

Ястия с тиквички

През лятото тиквичките са един от основните зеленчуци, които присъстват на масата и като основни ястия, и като гарнитура към месо. Но как да ги приготвим

Няма снимка

Пилешки гърди в лимонов сос

Някой ще каже, че няма нищо сложно в това да изпечеш пилешки гърди, но да ги приготвиш така, че да останат сочни е съвсем друга работа. В нашия случай това друго нещо е лимоновият сос

Няма снимка

Кайсиев конфитюр с ядки

Продукти: 2 кг кайсии, 1,5 кг захар, 300 г кайсиеви ядки (или други по ваш вкус), 2-3 супени лъжици вода, 1 чаена лъжица лимонена киселина. Приготвяне: Изберете зрели, но твърди плодове

Няма снимка

Черешата - кралицата на лятото

Не случайно я наричаме така. Тези вкусни плодове са своеобразен виртуален мост, който през мразовитата зима ни пренася в слънчевото лято. От тях се приготвят чудесни сладка

Няма снимка

Пълнени шницели

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

Още от Фермер
Няма снимка

Има риск от лозова щитовка

Ако миналата година гроздето ви е било с ниска захарност и с повече киселинност, както ни написа скоро читателят Марин Иванов от Стара Загора, това означава

Няма снимка

Пензиране на овошките

Чрез пензирането се премахват растежния връх на леторасли, както и последните 2-3 недоразвити листенца които растат по-силно. С тази лятна резитба се контролира нарастването на дължината на клонките

Няма снимка

Земеделието не търпи пандемии, иска нови трактори и комбайни

Да разчитат ли фермерите на употребявани, макар и добре работещи, или да се снабдят с първокласна агротехника обсъждаме с топ специалиста инж. Таньо Танев Екип на в

Няма снимка

Прохладно и ветровитото начало на седмицата

Денят се очертава да бъде прохладен с температури между 23 и 28 градуса. Почти в цялата страна ще е ветровито, по-силни пориви на вятъра ще има в Източна България

Няма снимка

Подходящи условия за прибиране на зърното

Вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През повечето дни от следващия седемдневен период 13-19 юли развитието на земеделските култури ще

Няма снимка

От 16 до 18 юли: Семинар за запазване на биоразнообразието на лозата в трансграничния регион на Гърция - България

От 16 до 18 юли 2020 г. в Александровския технологично-образователен институт Солун-Дпт. по селскостопанска технология, гр.Солун ще се проведе работен семинар с участието на научни експерти на тема