Меден прах - нова технология за производство на сух мед

20 ноември 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
Изследователите подчертават, че медът на прах, произведен от тяхната технология, може успешно да се използва не само в хранително-вкусовата промишленост, но и в козметичната и фармацевтичната промишленост и в други области. В крайна сметка това ще допринесе за растежа на търсенето на натурален мед и развитието на пчеларството.
 

Учени от Варшавския университет по природни науки (SGGW) съобщиха за тяхна технология за производство на изсушен на прах мед, който може значително да увеличи съдържанието на натурален мед в крайния продукт и неговата хранителна стойност.

В момента в прахообразния сух мед, произведен в много пчеларски ферми и използван главно в хранително-вкусовата промишленост, делът на натуралния мед е само 50%, а останалата част е малтодекстрин (аналог на меласа) и други помощни вещества, необходими за ускоряване на изсушаването и предотвратяване лепилен прах.

Един от недостатъците на тази широко използвана технология е високият гликемичен индекс на малтодекстрин, който е 105-136, в зависимост от характеристиките на неговото производство. Полските учени предлагат частично да се замени малтодекстрин с нутриоза (фибри), който има нисък гликемичен индекс и също има свойствата на пребиотиците.

Новата технология предвижда намаляване на температурата на сухия въздух, използван за преработката на меда от 80 до 50 градуса по Целзий, което също влияе положително върху хранителната стойност на крайния продукт.

Изследователите подчертават, че медът на прах, произведен от тяхната технология, може успешно да се използва не само в хранително-вкусовата промишленост, но и в козметичната и фармацевтичната промишленост и в други области. В крайна сметка това ще допринесе за растежа на търсенето на натурален мед и развитието на пчеларството.

Полезна информация: Гликемичният индекс (GI) е показател за ефекта на храната върху кръвната захар. Показва колко бързо определен продукт (или готово ястие) повишава кръвната захар в сравнение с чистата глюкоза, чийто GI се приема като стандарт и равен на 100. GI царевичен сироп е 115, картофено нишесте 95, натурален мед 85, гранулирана захар рафинирана захар - 75, конфитюр и конфитюр със захар от плодове и плодове - 65, и фруктоза - 20.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Още един вариант за подхранване: Питка от пчелен мед, обвита с гъста марля

Трябва ви 1 кг пчелен мед (от здрави семейства), който се обвива в гъста марля и се полага върху рамките над кълбото. След приключване на зимния период – края на февруари (за Южна България) и средата

Няма снимка

Индонезия остава нетен вносител на мед

Вносът на този продукт е 10 пъти по-висок по стойност и обем от износа. Според ФАО за година  Индонезия е внесла 2,2 хиляди тона мед за 8,3 милиона долара и е изнесла 207 тона за 2

Няма снимка

Ако подхранвате с пита, пълна със захарен сироп

Извършват се следните практики: 0 избира се една рамка с изгладена празна светлокафява плодникова (корпусна) пита; 0 в 2 л кипната чиста питейна вода се изсипват 4 кг кристална бяла захар и се

Няма снимка

Спасително подхранване с пита с пчелен мед

За целта се използва рамка с пита, изцяло изградена и пълна с качествен мед (от здрави семейства), от резервите, съхранявани от главните пчелни паши. Вечерта преди деня на влагането им питите се

Няма снимка

Какво се случва при разрушаването на кълбото през зимата?

А това е възможно при невнимателна работа с пчелните семейства. Първият проблем е, че през прелката започва да изтича вода. Кората на кълбото става рехава

Няма снимка

Пчелното кълбо е слаб топлинен източник с мощност около 5-10 вата!

По време на зимуването си пчелите се хранят с мед и отделят въглероден двуокис. Вътрешната енергия на меда, който пчелите изяждат, се изразходва при реализирането на жизнените процеси и за подържане

Още от Фермер
Няма снимка

Кога дръвчетата измръзват

Овощните дръвчета могат да измръзнат не само в студена зима с ниски температури и вятър. Измръзване може да се получи и в меки зими, когато температурите не са екстремни

Няма снимка

Много са промените в наредбата за лозя и вино

Предприятията твърдят, че още обсъждат големите промени До 27 декември може да вземе отношение по измененията и допълнениета на наредба 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова

Няма снимка

Вегански бургер едва не уби двегодишно момиченце

Това се е случило във Великобритания. Симптомите, които са се появили при детето след поглъщането на бързата храна, са приличали на алергична реакция към ядки

Няма снимка

Отбиваме безпроблемно прасетата: фактори за успех

Успешното отбиване на прасета започва с отлично подготвеното помещение и с животни, готови за отбиване. Колкото по-малко са промените, които правите, толкова по-малко ще е стресът

Няма снимка

Две държавни помощи за фермерите засега действат до края на 2020 година

След това ще продължат, ако ЕК предложи регламенти Две държавни помощи за фермерите засега имат за краен срок края на следващата година, отговаряме на въпрос на фермери

Няма снимка

Кравите пият неохотно прекалено студена вода

Суровото мляко се състои 87% от вода. Недостигът на вода при кравите намалява потреблението на сухо вещество от фуража и до намалена млечна продуктивност