Меден прах - нова технология за производство на сух мед

20 ноември 2019 Пчеларство 0 29583
Няма снимка
Изследователите подчертават, че медът на прах, произведен от тяхната технология, може успешно да се използва не само в хранително-вкусовата промишленост, но и в козметичната и фармацевтичната промишленост и в други области. В крайна сметка това ще допринесе за растежа на търсенето на натурален мед и развитието на пчеларството.
 

Учени от Варшавския университет по природни науки (SGGW) съобщиха за тяхна технология за производство на изсушен на прах мед, който може значително да увеличи съдържанието на натурален мед в крайния продукт и неговата хранителна стойност.

В момента в прахообразния сух мед, произведен в много пчеларски ферми и използван главно в хранително-вкусовата промишленост, делът на натуралния мед е само 50%, а останалата част е малтодекстрин (аналог на меласа) и други помощни вещества, необходими за ускоряване на изсушаването и предотвратяване лепилен прах.

Един от недостатъците на тази широко използвана технология е високият гликемичен индекс на малтодекстрин, който е 105-136, в зависимост от характеристиките на неговото производство. Полските учени предлагат частично да се замени малтодекстрин с нутриоза (фибри), който има нисък гликемичен индекс и също има свойствата на пребиотиците.

Новата технология предвижда намаляване на температурата на сухия въздух, използван за преработката на меда от 80 до 50 градуса по Целзий, което също влияе положително върху хранителната стойност на крайния продукт.

Изследователите подчертават, че медът на прах, произведен от тяхната технология, може успешно да се използва не само в хранително-вкусовата промишленост, но и в козметичната и фармацевтичната промишленост и в други области. В крайна сметка това ще допринесе за растежа на търсенето на натурален мед и развитието на пчеларството.

Полезна информация: Гликемичният индекс (GI) е показател за ефекта на храната върху кръвната захар. Показва колко бързо определен продукт (или готово ястие) повишава кръвната захар в сравнение с чистата глюкоза, чийто GI се приема като стандарт и равен на 100. GI царевичен сироп е 115, картофено нишесте 95, натурален мед 85, гранулирана захар рафинирана захар - 75, конфитюр и конфитюр със захар от плодове и плодове - 65, и фруктоза - 20.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

До 31-и август пчелари могат да подават заявление за подпомагане

До края на август 2020 г. се удължава срокът за подаване на заявление за получаване на еднократно, междинно или окончателно плащане по мерките от Националната програма по пчеларство

Няма снимка

Ако се появи европейски гнилец или варовито пило, майката се подменя!

Важна характеристика, произтичаща от пилото във връзка с качеството на майката, е присъствието на болести. Наличието на такива болести като европейски гнилец и варовито пило

Няма снимка

Лошите майки - сериозен проблем в кошера

Лошите майки снасят яйца така, че те пропускат цели редове и отделни килийки. А това в крайна сметка причинява наличието на празни петна при запечатаното пило

Няма снимка

Фокусирайте вниманието си върху пчелната майка!

Пчелната-майка е най-важният индивид в пчелното семейство и функциониране на пчелина зависи от нея. Биологично ролята й в кошера е двойна - снасяне на яйца и производство на феромон

Няма снимка

Да не попуснете някои важни дейности през юли

В началото на месец юли съществуват оптимални условия за отглеждане на пчелни майки. Когато пашата е слаба, семействата отглеждачи задължително се подхранват до запечатване на маточниците

Няма снимка

Ако нямате достатъчно празни пити, центрофугирайте и връщайте!

Когато пчеларят не разполага с достатъчно празни пити, своевременно трябва да изважда пълните, да ги центрофугира и отново да ги връща в кошера. Други юлски проблеми: За нормалната дейност на пчелите

Още от Фермер
Няма снимка

Защо има в полога яйца без жълтък?

Снасянето на яйца без жълтък е запазена марка на младите, току-що пронесли ярки. Това е свързано с „изглаждане на механизма” на снасяне при тях. Освен това обикновено първите 12-18 яйца

Няма снимка

Маргаритките

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

Няма снимка

Признаци за опаразитяване с метил

Кои са външните сиптоми? Най-често при овцете ще откриете оток отдолу между двете долни челюсти. Другото място е да има оток и под гърдите. И при двата случая това е сигурен признак

Няма снимка

Роботите за плевене напредват

Въпреки това има редица пречки, които фермерите и създателите на тези автономни машини трябва да преодолеят, преди популярността им да нарасне Още от началото на рубриката се стараем да следим всички

Няма снимка

Ястия с тиквички

През лятото тиквичките са един от основните зеленчуци, които присъстват на масата и като основни ястия, и като гарнитура към месо. Но как да ги приготвим

Няма снимка

Внимавайте за кафяво гниене в лозята

Тази форма на мана поразява зелените зърна В лозето и на асмата през юли може да се появи една опасност, която стопаните често пренебрегват или просто не познават. Тя се нарича кафяво гниене