Започва есенно засаждане на овощните дръвчета

22 ноември 2019 Овошки 0 28872
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
 

Избирайте видове, подходящи за района

Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари. Само в отделни, предимно по-студени райони на страната, за предпочитане е пролетното засаждане.

Няколко са акцентите, на които градинарите, които ще засаждат нови овошки, трябва да обърнат внимание.

Видове

По принцип повечето овощни и ягодоплодни видове могат да се отглеждат в почти всички райони на страната. Изключение правят някои по-взискателни култури. Такива са праскова, кайсия, бадем и някои други, предимно т. нар. южни култури, за които е подходящ по-мек климат - по-топлите райони и по Черноморието.

Сортове

Не е достатъчно да изберете вида, който искате да отглеждате, трябва да подберете и подходящия сорт. При някои видове, като ябълка, круша, праскова, череша, слива и др. се предлага изключително разнообразие от сортове.

Те се разделят и по производствени направления - ранни, средноранни и късни сортове. Напомняме на градинарите, които искат и да съхраняват плодове, не само да ги консумират пресни, трябва да засаждат и късни сортове.

Важно!

Често във вестника даваме информация за най-предпочитаните, както и за някои нови сортове. След което ни се обаждат любители да питат откъде могат да си ги купят. Например наскоро имахме случаи с градинар, който търси по-студоустойчив сорт киви и друг - интересуващ се от някои сортове праскови, за които сме дали информация.

Само искаме да обърнем внимание, че когато пишем за сортове, то е за такива, които могат да се намерят в разсадниците. В същото време няма как да дадем информация кой ги произвежда и кои разсадници ги продават, тъй като това е реклама. Просто в такива случаи всеки сам трябва да си потърси информацията.

Определящи фактори са климат и почва

При избора на овощен вид определящо значение имат почвените и климатичните условия в района, които трябва да отговарят на биологичните особености и изисквания на растенията.

Някои видове като ябълка например успяват във всички райони на страната.

За места с мека зима трябва да се избират видове, които са чувствителни на студ и лесно измръзват. Такива са дюля и праскова.

При опасност от късни пролетни мразове се избягват видове, които цъфтят рано. Към тях се отнасят праскова, кайсия, джанка.

В районите с недостатъчно валежи се застъпват видове и сортове, които са по-сухоустойчиви.

Когато градината е на наклонен терен, засаждането на дръвчета трябва да се съобрази с това.

ОСИГУРЕТЕ ВОДА

Във връзка с проблемите, които се създават във връзка с периодите на продължително засушаване, е препоръчително овощните дръвчета да се отглеждат при напояване. Така че ако градинарите засаждат повече овошки, е желателно да се изгради капково напояване. Когато се отглеждат единични дървета, поливането е по-лесно.

ОПРАШВАНЕ

Понякога се случва дръвче, което би трябвало вече да встъпи в плододаване, да цъфти, но да не дава плодове.

В повечето случаи причината е в това, че няма подходящо опрашване. Това се получава при сортове, които изискват специален друг сорт опрашител. Така че когато купувате ново дръвче, информирайте се как се опрашва. Понякога искате един сорт, но се налага да се сдобиете и с друг, който да го опрашва.

Купувайте от проверен производител/разсадник

Гарантирайте си качествено дръвче

И отново се връщаме към един от най-важните съвети, които често ви даваме. Купувайте дръвчета само от производители, съответно разсадници, които са проверени от вас или ваши познати.

Стане ли късна есен или ранна пролет по пазари, дори край пътя, се появяват продавачи на посадъчен материал. Не искаме да сме много крайни, но често сред тях има и доста некоректни.

Имайте предвид, че когато купувате овощно дърво, то е с цел да го отглеждате десетки години. Освен това имате и точна цел - желаете не само точно определен овощен вид, но и сорт. Изключително неприятно е да се окаже след 3-4 години, че това не са плодовете, които сте искали.

А и да напомним, проблемът с опрашването, за който стана въпрос по-горе.

Освен това, когато купувате от разсадник или лично от производител, много често това са специалисти, които могат да ви дадат ценни препоръки за отглеждането на дървото. Например може да има нужда от по-специфична резитба или друга грижа.

За ягодовия разсад източникът на посадъчен материал също е много важен. Така си гарантирате чисти от вируси и други болести ягодови растения.

ВНИМАТЕЛЕН ОГЛЕД

Когато купувайте фиданка, огледайте добре стъблото, клонките и кореновата система. Те трябва да са здрави и характерни за вида. Кората да не се бели. При разрез на коренчетата, те да са свежи. При нужда по-големите коренчета трябва да се опреснят, т.е. да се съкратят. Това може да се направи на място при покупката, или по-късно преди засаждането.

Ако има възможност, засаждайте веднага

Ако е след няколко дни, защитете корените

Препоръчително е да засаждате дръвчето непосредствено след като сте го купили. Разбира се, това не винаги е възможно.

Когато ще го засаждате на следващия ден например, просто го поставете на хладно място. Добре е да увиете около корените мокра хартия или зебло.

Ако ще засаждате чак след 4-5 дни, може да изкопаете импровизирана ямка. Тя трябва да е на сенчесто място. Не е необходимо да е много дълбока. Поставете корените на фиданките вътре и насипете почва или пясък. Задължително полейте.

При превозването на дръвчетата на разстояние, например от града до вилата, добре е те да са с опаковани корени.

Задължително трябва да се осигури храна

Нееднократно сме писали, че е препоръчително ямките, в които ще се засаждат дръвчетата, да се изкопаят предварително. Те са с различна големина в зависимост от вида. Разбира се, за дръвчетата те трябва да са по-големи, а за храстовидните ягодоплодни, като арония, видовете френско грозде, малини и къпини, много по-малки.

Задължително на дъното им се поставят минерални - фосфорни и калиеви торове, както и органични, които предварително се размесват добре. Върху тях се насипва слой чиста почва, така корените се изолират от прекия допир с торовете и не могат да се повредят.

Честа овощарска практика е непосредствено пред засаждането корените на дръвчето да се потопят в говежда тор. За целта една лопата говежда тор се разтваря в половин кофа вода. Сместа се разбърква добре преди всяко потапяне на корените.

Акценти в 5 основни стъпки

Необходима са двама

Когато се засажда овощно дръвче, препоръчително е да участват двама души. Единият придържа фиданката, другият извършва операциите по засаждането.

Кои са основните акценти, на които задължително трябва да обърнете внимание:

Ориентирането на дръвчето в пространството е изключително важно. Мястото на снадката между подложката и присадника показва посоката. Тя трябва да сочи на юг.

На около педя от стъблото на дръвчето са забива подпорно колче. То се поставя преди насипването на пръста, за да не се наранят корените, ако се забие впоследствие. След засаждането дръвчето и колчето се привързват кръстосано.

Корените на дръвчето се разпростират във всички посоки в ямката и започва насипването на почва. Прави са на няколко пъти, като изсипаната почва се претъпква добре, за да няма празно място. И така няколко пъти. Накрая се оформя т. нар. околостъблена чаша.

След засаждането дръвчето се напоява. Ориентировъчно овощните видове се поливат с около една кофа вода, а ягодоплодните - с по-малко.

След поливката е препоръчително почвата да се мулчира. Може да се използват всякакви подръчни материали, като слама например. По-красиво е обаче, ако се използва специална смес за мулчиране, която можа да се намери в агромагазините, както и най-едрата торфена фракция.

Защитете стъблото от гризещи вредители

За да защитите кората и стъблото на младите фиданки от гризачи, задължително трябва да поставите протектор.

Може да използвате от специалните ленти, които се увиват плътно около стъблото, или да опънете готови мрежи.

Друг вариант е на известно разстояние около стъблото да забиете обикновена, но по-плътна мрежа, която също осигурява добра защита.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Третирайте срещу плодовите червеи

* Ябълков плодов червей: авант 150 ЕК – 33.3 мл/дка, афикар 100 ЕК – 30 мл/дка, делегат 250 ВГ – 30 г/дка, дека ЕК – 30 мл/дка, ефциметрин 10 ЕК – 30 мл/дка, имидан 50 ВП – 150 мл/дка

Няма снимка

Крушова листна бълха

Подходящи инсектициди срещу неприятеля са: бермектин – 37.5-120 мл/дка, вазтак нов 100 ЕК – 20 мл/дка, валмек - 37.5-120 мл/дка, дека ЕК – 75 мл/дка, лаота – 37

Няма снимка

Внимавайте с карантинните срокове!

Най-често любителите засаждат от един вид дръвчета няколко сорта, които са различен срок на зреене, за да си осигурят по-продължително време пресни плодове, както и такива

Няма снимка

Опазете плодовете от сезонните вредители

Кои са най-важните болести и неприятели по овощните дръвчета В разгара на лятото една от най-важната грижа за овощарите е да опазят плодовете от вредители

Няма снимка

Листен тор лекува хлороза по овошките

Въпрос: "Как се лекува хлорозата по овошки, какви продукти са подходящи?" Радослава Петрова Отговор: Най-лесно е срещу хлорозата да се използват листни торове

Няма снимка

Не допускайте червеите да се вгризат в плодовете

Пръска се срещу второто поколение, което нанася по-големи вреди Обикновено в средата на юли летят пеперудите от второ поколение на ябълковия и сливовия плодови червеи

Още от Фермер
Няма снимка

През август изплащат de minimis, за картофопроизводителите - по-късно

С 12% по-висока ставка ще получат бенефициентите по обвързаната подкрепа при плодове и зеленчуци тази година, с 9% се вдига Схемата за единно плащане на площ

Няма снимка

Защо кучето ми кашля?

Има няколко причини, които варират от нещо леко до по-сериозно заболяване Всяко куче или кученце кашля от време на време. Това не е много изненадващо, тъй като те използват устата и носа си

Няма снимка

МОСВ: Пестете водния ресурс

Благодарение на предприетите от Министерството на околната среда водите мерки и положените максимални усилия, тази година нивото в язовирите в страната започна да пада едва през месец август заради

Няма снимка

Подготовка за есенно развитие

В зависимост от състоянието, в което се намират пчелните семейства, пчеларят трябва да вземе мерки както за есенното им развитие, така и за запасяването им с храна

Няма снимка

На 19-и август отварят приема по мерките Ковид-1 и Ковид-2 за сектора

На 19-ти август ще бъдат отворени за кандидатстване мерките COVID -1 и COVID- 2, стана ясно днес по време на брифинг в Министерството на земеделието, храните и горите

Няма снимка

Изборът на хедер е не по-малко важен от избора на комбайн

Слънчогледовият, както и царевичният адаптер, е оптимално решение за прибиране на пролетни култури Бялата жътва свършва. Стърнищата се подготвят за следващите агротехнически мероприятия