Овощарска вар “облича” дърветата в термокожух

27 ноември 2019 Растениевъдство 0 34056
Няма снимка
Божидар Петков с пръскачката, която третира малиновите насаждения
1 2 3 4
 

Немска технология дава нов усъвършенстван прочит на приложението на този стар,но утвърден в практиката продукт

Ваня Велинска, Троян

В търсене на решения за справяне с някои вредители, както и неблагоприятни климатични условия, понякога се връщаме към някои стари и позабравени практики. Такъв е случаят с добре познатата на всички овощарска вар, която се прилага в овощарството.

Факт е, че производителите на биологична продукция срещат сериозни трудности да опазят плодовата реколта от болести и неприятели, предвид ограничените продукти, които могат да използват.

От друга страна Европейският съюз започна политика за намаляване и постепенна забрана на много активни вещества, което ще се отрази и на конвенционалното производство.

С цел ограничена употреба на пестициди при производство на грозде, плодове и зеленчуци по програма Нефертити се организират срещи, на които експерти от НССЗ представят различни практики пред земеделски производители от различни райони на страната.

Присъстваме на демонстрация в насажденията на Балкан Био Фрукт, в землището на с. Дълбок дол, община Троян, по повод представяне на технология за варосване малини.

А темата е: “Иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от температурен стрес при отглеждането на ягодоплодни (малини) и други овощни видове чрез използване на немска овощарска вар”.

Като производител на биомалини, се стремя да въвеждам иновативни технологии в стопанството си, а като председател на Асоциацията на малинопроизводителите, и в стопанствата на всички колеги, за да може да бъдем по-успешни, казва Божидар Петков, домакин на мероприятието. Немската технология, която демонстрираме, може да постигне различни задачи, в зависимост от целите, които си поставят производителите на плодове, ягодоплодни, грозде и зеленчуци.

Теологията е на база природен продукт, това е минералът калциев хидроокис. Той датира от 1860 г. в немската служба за растителна защита под наименованието варно мляко, като прилагането му дори предшества използването на бордолезовия разтвор.

С развитието на химическата индустрия започват да се използват разнообразни продукти за растителна защита, които безспорно са с много по-добра ефективност, но пък натоварват почвата, водите и околната среда с някои остатъчни вещества.

С идеята да се върви към съвместно земеделие, което е по-щадящо не само за културата но и за цялата околна среда, фирма Шнайдер преоткрива овощарската вар.

И така позабравеният калциев хидроокис, в опростен превод гасена вар на български, отново излиза на сцената. Това, разбира се, не е обикновената гасена вар, която се предлага в строителните магазини. Тази гасена вар е не само пречистена, но е и с качества за хранителната промишленост, както е и много добре микронизирана.

Първоначалната идея е този препарат да се използва в лозарството за прашене на лозите, тъй като има много добра ефективност, пояснява Божидар Петков. За съжаление, преди няколко години този метод е забранен в ЕС във връзка с предпазването от т. нар. фини прахови частици.

И отново фирма Шнайдер не спира с разработките и вдъхва нов живот на продукта. Резултатът е новата овощарска вар, която се комбинира с емулгатор, който позволява варта, която е с размер на частиците 20 микрона, и които на практика са несмесими с водата, да се хомогенизират много добре, като полученият разтвор да може да се използва с всички видове наземни пръскачки.

В резултат на използването на продукта се установява убийствен или смъртоносен ефект, който не трябва и не искаме да наричаме така, защото такива препарати по своята същност, от това, че се състоят само от едно активно вещество - калциев хидроокис, са регистрирани в ЕС като ЕО тор.

Но страничният ефект на този ЕО тор, е постигане на 12.6 рН, т.е. силно алкална среда, която се оказва потискаща за развитието на много гъбни и бактериални болести и затова казваме, че средата, която създава продукта е несъвместима с жизнения и размножителен цикъл на редица заболявания, обяснява подробно Божидар Петков.

Технологията с използване на овощарска вар е подходяща в овощарството, малинопроизводството, зеленчукопроизодството, лозарството. За разлика от тази, при която в овощните градини се варосват само стъблата и по-дебелите скелетни клони, тук става въпрос за цялостно варосване на растенията.

Това е особено подходящо за овощните градини в Южна България, където през зимата през януари и февруари, в топли и слънчеви дни, от южната страна на дърветата се получава напукване на кората, защото през деня тя се нагрява до 18-20 градуса, а през нощта изстива, тъй като температурите падат до минус 5-6.

Варосвйки цялото дърво с машина правим бял термокожух, на ствола и дебелите скелетни клони, а също така "обличаме" и пъпките, което ги предпазва от подлъгващите високи температури които може да има през февруари и март, разяснява Божидар Петков. По този начин се забавя развитието на пъпките с 10-20 дни, т.е. дръвчета се предпазват от пролетните слани. Същият ефект имаме и при неремонтантните сортове малини. Когато пръчките им са варосани, растенията стават по-устойчиви на зимните студове, освен това не се подлъгват и от високите температури през пролетта и няма ранното разпукване на пъпките.

На практика се получава много добра защита на трайните насаждения, и то без да се използва химия. В случаят действа просто физичен закон, който недопускайки топлината до растенията, не им позволява да наберат сумарната температура, за да се провокира разпукването на пъпките им.

Говорим не само за една добра ефективност срещу мразове, но за много бързо реагиране в случай на необходимост, казва Божидар Петков. Приготвеният 4.5%-ов разтвор от двата компонента - калций в чиста форма и калций в сяра, заедно с емулгатор, и при използване на вентилаторна машина, с количество 1000 литра за един ден може да се варосат 100 декара насаждение.

Технологията може да се използва във всички производства, но е особено подходяща за биологичното. Както казахме биопроизводителите са изключително притеснени заради евродирективата, с която се цели намаляването на използването на мед в земеделието. В момента разрешените количества стигат до 4 кг/ха или 400 кг/дка, което е много малко. Така че варосването е една добра алтернатива, тъй като продуктът има и фунгицидни свойства. В момента се работи за официалното му признаване за фунгицид, тъй като продуктът отговаря на изискванията на една евродеректива, и без да има разрешение за фунгицид.

С това варосване се постига и много силен инсектициден ефект и то отново по механичен път. От него се повлияват неприятели като крушовата бълха, дрозофила сузуки и др.

И овощарската вар като всеки продукт за защита има особености. Тъй като е контактен, действа на принципа на тези продукти. Ето защо трябва да се използва регулярно, няколко пъти и според нуждите, както и след всеки дъжд, който е повече от 5 мм. Предимството му е, че няма карантинен срок, което е много важно за производителите на ягоди и малини, които берат ако не всеки ден, то през ден.

Обработката на растенията може да става и когато те са образували плодове. Прави се при грозде, череши, домати и други зеленчуци. С продукта може да се задържи зреенето и на плодовете, или да се изравни узряването на зърната от гроздовете, които са от неогряваната от слънцето страна. При плодовите зеленчуци може да се коригира липсата на калций, която се изразява във върхово гниене. Както казахме тази вар е пречистена и е с качества за хранителната промишленост - затова няма никакви проблеми и при това приложение. Измиването на плодовете става много лесно с опръскване с 0.1%-ов разтвор на лимонена киселина.

ПРОГРАМА НЕФЕРТИТИ

От 2018 г. Националната служба за съвети в земеделието изпълнява проекта Нефертити.

Той е на стойност 7 млн. евро и се финансира по Програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020" ("Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на тематичния обмен на знания и намаляване на разликата в използването на иновации").

По проект Нефертити ще се създадат 10 интерактивни тематични мрежи, които ще обединява 45 регионални хъба в 17 страни, включващи земеделски стопани организиращи демонстрации и институции свързани със земеделието (съветници, неправителствени организации, индустрия, образование, научни институти и политици).

Фокусът на проект Нефертити е насочен към създаването на добавена стойност чрез обмен на знания, техническо съдържание и фермери между мрежите.

Целта на проекта е да стимулира възприемането и внедряването на иновации, да се подобри взаимното обучението между земеделските стопани и да се засили връзката между тях в цяла Европа. Всичко това ще допринесе за по-конкурентно, устойчиво и интелигентно земеделие.

Проект Нефертити се акцентира върху 10 основни теми, избрани въз основа на анализ на ключовите проблеми, пред които са изправени съвременните фермери в секторите растениевъдство и животновъдство.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Фермерите трябва да се насочат към поливно земеделие

Важно е хибридите и технологиите да са подходящи за засушливи условия, смята Танка Тенева, управител на кооперация „Раковски”, гр. Димитровград, на чиито полета се проведе открит ден на фирмите

Няма снимка

Жънат по-рано пролетниците

Заради засушаването в някои райони на страната жътвата на слънчогледа, а и на царевицата ще е по-рано от обикновено. Нямаме избор, правим каквото трябва, пък каквото се получи накрая

Няма снимка

Проф. Иван Киряков: Дъждовете в края на юни и началото на юли създадоха проблем при царевицата

„Дъждовете, които паднаха между 150-200 литра в началото на юли, създадоха по-големи проблеми. Дадоха възможност на царевицата да стартира много силно

Няма снимка

Сушата и топлинният стрес лимитират добива от царевица

Влагата е факторът, от който в голяма степен зависи хибридите да развият потенциала си Царевицата е зърнената култура, която през последните години се превърна в най-доходната земеделска култура за

Няма снимка

Производителите на малини очакват добри добиви

Започна беритбата на летните сортове, засега продукцията е насочена за пресния пазар Ваня Велинска Разгарът на лятото е сезонът на малините. Факт са и първите беритби на ароматните плодове

Няма снимка

Нови активни вещества срещу опасни вредители

Кортева внедрява в практиката рз-продукти с различен механизъм на действие, както и за справяне с резистентността, разяснява Иван Дражев, продуктов мениджър на фирмата - Г-н Дражев

Още от Фермер
Няма снимка

Могат ли да съжителстват килим и куче?

Въпросът за балансирането на стила и практичността често се появява, когато ремонтирате или декорирате дома си Собствениците на кучета често избират между дом

Няма снимка

Важно при поливането на овошките

Късното поливане на овощните дръвчета не е препоръчително. Ако почвата е по-влажна, се провокира вторичен растеж на летораслите, както и предивременно развитие на листните пъпки

Няма снимка

АКТУАЛНО

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето. Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно

Няма снимка

Утре ще бъде предимно слънчево, температури до 34 градуса

През нощта над повечето райони от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. На отделни места в Западна България ще продължи да превалява

Няма снимка

Лятна супа с прясно мляко и варено яйце

Много вкусна и лека зеленчукова супа. Тя ще се хареса както на възрастни, така и на малки деца. Гъстотата на супата може да се регулира по ваш вкус, например като добавите малко повече зеленчуци

Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната