Многоетажен китайски свинекомплекс - с драконовски мерки за биосигурност

01 декември 2019 Животновъдство 0 27153
Няма снимка
На всеки етаж от 7-етажната свинеферма се отглеждат по 1 086 свине-майки
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Репортаж за мащабното производство на 705 900 прасета годишно в условията на реален риск от смъртоносния вирус

Зооинж. Хавиер Лоренте, международен консултант по свиневъдство

Намираме се в автономния район в югозападната част на Китай - Гуанси, в многоетажния китайски свинекомплекс Yangxiang.

Биологичната биосигурност е първото, което отличава този свинекомплекс. И когато говорим за развъждането на 28 000 свине-майки само в 4 сгради, това не е изненадващо. Преди да влезте в сградите за развъждане първо трябва да преминете през 3-дневна карантина в специални сгради на централата на компанията. Има апартаменти, предназначени за посетители и служители, като движението им се контролира постоянно.

След тази карантина всички се придвижват с фирмени дрехи и вътрешни превозни средства (почистени и термодезинфекцирани) на входа на сградата, където се прави развъждането. Докато пътуваме към развъдните сгради, пътят, който ще ни отведе до развъждането и през който преминават само превозни средства с достъп до него, спираме за около 30 минути за ново измиване със студена вода и сапун и след това за последваща дезинфекция. Превозните средства са 100% собственост на компанията.

След около 1 км отново спираме за второ почистване и дезинфекция на превозното средство, този път по-кратко. То се извършва без сапун за приблизително време от около 10 минути.

Продължаваме да се изкачваме до главната входна врата, където трябва да излезем от превозното средство, да си измием ръцете, да облечем първи защитен костюм и да се возим в друга вътрешна кола, която ще ни изведе на следващото ниво.

Отсега нататък се разрешава достъп само до камиони за товарене на животни или за превоз на суровини до фабриката за фуражи. Но преди да стигнем до зоната за товарене или разтоварване, има нов център за измиване и термодезинфекция, през който преминават всички камиони. Оттам има ограда, която изцяло огражда района, където са животните.

Веднъж натоварени с животни, превозните средства никога не се връщат по същия път, а се движат по специална изходна лента.

След като стигне до този момент, всеки, който ще влиза в помещенията с животните, ще трябва да премине нова карантина от 2 нощи и, разбира се, да премине през душ и дезинфекция.

Всеки материал, който трябва да влезе във вътрешната зона, изисква почистване, дезинфекция и карантинен процес, преди да може да бъде използван.

Многоетажният свинекомплекс постоянно се разраства. Ще се съсредоточим върху текущото основно ядро на свинепроизводството.

Всяка сграда е проектирана да работи напълно независимо. Първите две сгради са с по 7 етажа. 6 от тях тях са за отглеждане на по 1 086 свине на етаж. Последните две построени сгради имат 9 етажа, разпределяйки на 7 от тях по 1 086 свине-майки на етаж и два етажа за разширение на производството.

Става дума за 2 сгради с капацитет 6 500 свине-майки всяка и 2 сгради с капацитет 7 600 свине-майки всяка. Или общо 28 000 свине-майки, от които приблизително се получават общо по 13 575 прасенца седмично.

Г-н Лю, изп. директор по производството, обяснява, че всеки етаж се обслужва от само от 5 работници, така че 7-етажните сгради имат 35 служители, а 9-етажните - 45.

Всички работници не излизат от територията на свинекомплекса по 3 месеца след като са преминали през карантинния процес, и работят 6 дни в седмицата. По този начин броят на влизането и излизането на хора се намалява максимално.

Първото зареждане на животни е през януари 2018 г., а през май 2019 г. в 9-етажните сгради се раждат първите прасила. Според техническия директор продуктивната цел на това развъждане е да произвежда животни с висока генетична стойност и с висок здравословен статус, за да се продадат за развъждане на голям брой производители и компании.

За храненето в свинекомплекса е изградена фуражна фабрика с производствен капацитет от 4680 тона фураж месечно.

Изп. директор обяснява, че те все още не са в състояние сами да произведат всички необходими животни за ремонт, но целта е това да се направи възможно най-скоро, за да бъдат сведени до минимум рисковете при внасяне на животни.

Цялото производство има много сложна система за контрол на атмосферата с филтриран въздух, климатик и отрицателно налягане. Тази вентилация се извършва от пода на всеки етаж, а отвеждането се извършва от комини, които извеждат въздуха до върха на сградата, където има система за промиване на въздуха с вода, за да се намалят миризмите.

Важно е да се разбере, че  всеки етаж функционира като автономно отглеждане  т.е. на всеки етаж има бременни свине-майки и лактиращи свине, така че животните да не сменят етажа и единственото движение е през входа на младите свине-майки или заселването на прасетата след отбиването им към етапа на размножаването им.

След отбиване прасенцата се транспортират с асансьор, който им позволява да бъдат докарани до приземния етаж и оттам до товарната рампа за доугояване.

Храненето е автоматично и се извършва със сухи фуражи.

Системата за хранене е проектирана, монтирана и контролирана от датска компания. За да се увеличи максимално биосигурността и да се предотврати навлизането на транспортни средства в комплекса, е разработена уникална автоматична фуражна система която премества храната от фуражния завод до основата на всяка сграда и оттам до всеки етаж. От този момент нататък още по-усъвършенстваната система за механично задвижване захранва фуража чрез верижна система към всеки от етапите.

Всички модули вече работят с групово заплождане, опрасване и прехвърляне на групи на 5 седмици в първите две сгради. Електронна система изчислява дажбата на всяко животно. В родилния бокс свинете се хранят 3 пъти дневно.

Термичният контрол на прасенцата се осъществява чрез термични одеяла без гнездо и засега се режат опашките на всички прасенца, но в бъдеще компанията планира прекратяване на тази практика.

Друг момент, който несъмнено привлича вниманието, е управлението на мъртвите животни.

За тази цел е проектирана уникална санитарна система, която позволява евакуацията на труповете по тръби, завършващи на приземния етаж, където те се въвеждат в екарисажна система, разположена във всяка сграда.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Ще стане ли пасищното мляко стандарт?

И колко ферми ще останат в ЕС и в кои държави Потребителите в Европа търсят пасищно мляко, сочи европейската статистика. И с основание, защото пасищното мляко е богато на витамини

Няма снимка

Кои заболявания при свинете сриват рентабилността

Това са болести, свързани с адаптационни проблеми при животните * Могат ли да се избегнат, разяснява д-р Валентин Иванов, квмн Понятието стрес чувствителност отразява неспособността на даден

Няма снимка

Какви са ставките по de minimis за животновъди

25 660 000 лв. по помощта de minimis за животновъди, утвърди днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“, съобщават от пресцентъра на ведомството

Няма снимка

От какво може да спести млекопроизводителят?

В млечните ферми винаги има резерви за намаляване на производствените разходи. * Важното е фермерът да ги открие, твърди германският консултант Бернд Лурман

Няма снимка

В Бавария се работи по проект за геномни говеда

С проекта за геномни говеда "FLEQS" здравето на говедата и оценката на размножителната дейност трябва да бъдат подобрени през следващите 3 години, е препоръката на специалистите от Баварския държавен

Няма снимка

В Германия употребата на антибиотици при животните и птиците е намаляла с 60,7%

В Германия количеството на антибиотиците, използвани във ветеринарната медицина през 2019 г., са намалели, обяви Федералната служба за защита на потребителите и безопасност на храните

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници