Как да си направите пролет посред зима

27 ноември 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Предстоят все по-мрачни и студени дни. Повечето растения не цъфтят в такива условия, но пък можем да излъжем някои от тях така, че да внесат глътка свежест през зимните месеци.

Да! Коледната звезда е красива и празнична, типично украшение за празниците, но сякаш не е напълно достатъчна. Нещо липсва, нали? Според нас тази липса е провокирана от нетърпението да зърнем първите пролетни цветове, надеждата за ново начало, прелестите на пролетта.

И да! Знаем, че още е рано да се говори за пролет, но Коледа е след около месец, Нова година, януарските празници, Трифон Зарезан и хоп, няма да усетим как минава времето. Не се бавете, а се подгответе.

Нарцис “Бяла хартия” е идеален за целта

Няма нужда от стратификация и се лъже лесно

Ароматни и многобройни бели, жълти или оранжеви цветчета само от една луковица.

Най-често практикуваният начин за отглеждане на този вид нарцис е в саксии или чиста вода, но не в градината, а в уюта на дома.

Необходими са плитки съдове, торфен субстрат, дренаж (камъчета, парченца от стари керамични саксии или друго).

Oсвен тях можете да развихрите въображението си и да добавите декоративни елементи (мъхове, шишарки, канелени пръчици, коледни топки, цветни камъчета, светлинки и т.н.).

При засаждане е важно върховете на луковиците да стърчат над почвената смес и декоративните елементи, ако има такива. През първите една-две седмици цветната аранжировка се държи на хладно и тъмно, за да се развият корените. Естествено, почвата се поддържа влажна. Няма нужда от минусови температури.

До 4 седмици ще имате цветове

Запалете искрицата на градинарството и у децата

Зимните месеци са скучни за най-малките, особено ако няма сняг през ваканцията. Ако се чудите как да забавлявате малчуганите и в същото време да им разкриете нови хоризонти, този нарцис ще ви помогне.

Бързото развитие на луковиците, в сравнение с всички останали пролетно цъфтящи, е изумително. Обикновено, за да форсирате лалета например, са необходими над 14-15 седмици.

Лесното отглеждане пък и безбройните възможности за творчество, които той дава, са изключително подходящи за начинаещи градинари и сръчковци. 

Не е подходящ за градината

Растежът на височина може да се потисне с лесен трик

За разлика от добре познатите ни нарциси и мартенски лалета, “Бяла хартия”(White paper) не понася отрицателни температури, което го прави неподходящ за отглеждане на открито у нас.

Всъщност може да се засажда в градината в районите, където зимата не е толкова люта, а също и през пролетта. Нали все пак се развива бързо.

Друг вариант е луковиците да се засадят в контейнери на закрито, а когато времето се оправи, да се изнесат навън. Нарцисите изглеждат особено атрактивно в големи еднообразни групи, самостоятелни контейнери или в комбинация с вечнозелени растения.

В домашни условия форсираните луковици имат лошия навик да прорастват. Това се дължи на недостатъчно осветяване, което понякога не е във възможностите ни да контролираме. Затова опитни градинари са намерили друго решение.

За да предотвратят прорастването, те смесват 1 част 40%-ов алкохол (най-често ликьор) със 7 части вода. Резултатът е пияни (в кръга на шегата) нарциси с 1/3 по-къси дръжки - компактни и обилно цъфтящи.

Не чакайте последния момент

Смесването на видове и сортове е рисковано

Ориентировъчните срокове ще ви помогнат да планирате засаждането и отглеждането на луковичните цветя, така че те да разцъфтят точно в периода, в който вие желаете. Ако сте решили да направите специален и доста личен, а същевременно универсален подарък на някоя дама за предстоящите празници, трябва да побързате и правилно да подберете видовете. Не чакайте последния момент.

Съветът ни е да не бързате с аранжирането на съдовете, а да изчакате докато растенията образуват цветоноси. Така няма опасност материалите да се повредят от водата в следствие на поливките.

Освен това не ви препоръчваме да засаждате различни видове цветя в един контейнер, защото има голяма вероятност да се разминат в периода на цъфтеж.

Дори при различните сортове не е гаранция, че ще съумеете да подберете правилните, така че да зацъфтят заедно. Естествено, това условие важи само в случай, че целите едновременен цъфтеж. Ако искате да удължите живота на аранжировката, разминаването на сроковете за развитие и цъфтеж ще ви бъде от полза.

Таблиците по-долу също ще ви помогнат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Билки и подправки за сенчести кътчета

Планирайте полезни растения! Може и в сандъче на прозореца Повечето зеленчуци и плодове, а също и доста голяма част от цъфтящите растения имат нужда от максимално слънчево огряване

Няма снимка

Поне по 3 растения във всяка стая

Освен, че подобряват естетиката и уюта в дома, стайните растения допринасят и за здравословното състояние на хората. Причините да отглеждаме цветя са много, но ще разгледаме само някой от тях

Няма снимка

Зърнено-житни и в малката градинка

Мястото в малките дворни градинки е ограничено и никога не стига. Знаем и това , че зърнено-житните култури принадлежат на голямото земеделие с хилядите декари и тонове добив, изхранват човечеството

Няма снимка

Кукурякът - звездата сред пролетните първенци

Оценени заради своя изключително ранен цъфтеж - още през зимата, още в снега, кукуряците си проправят път към градините и сърцата на градинарите все по-уверено

Няма снимка

Предвестници и първенци на пролетта

Всяка пролет представя своята пиеса по изумителен и неповторим начин. Героите в нея - цветята, всеки път играят вече познатите ни роли, но по нов и различен начин

Няма снимка

Има и такива цветя!

Цветя с извънземна красота и нестандартен чар има много, а вече могат да се превърнат в част от всяка колекция. Пригответе се за една разходка из далечни страни

Още от Фермер
Няма снимка

Инсектицид със сублетален ефект върху пчелите може да доведе до намалена преживяемост на ларвите!

Пестицидите обикновено са създадени от човека химикали, предназначени да убиват вредители, които могат да наранят растения или животни, включително хора

Няма снимка

Недостатъци на гъстия разсад

По принцип препоръките, които се дават при сеитбата на разсадите, е семената да се сеят в малки съдове. Разбира се, няма проблем да засеете семената и в сандъчета

Няма снимка

От капково напояване до смартфон управление

Така в Израел правят от пустиня градина 4 Нови технологии дават информация на всеки 10 минути за нужната водна доза на растенията Радина Иванова Израел е една от най-малките и най-гъсто населени

Няма снимка

Днес ще се заоблачава, температури от минус 5 до плюс 14 градуса

Днес от юг облачността, предимно средна и висока, бързо ще се увеличава, предава БТА. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са от минус пет до нула градуса

Няма снимка

Дръвчета, формирани като палмета

При палметата дръвчетата се отглеждат върху опорна конструкция, като клоните им се насочват да растат в двете посоки. Най-често като палмети се отглеждат ябълки и круши

Няма снимка

Домашен хляб

Нашият редовен читател Кънчо Бакоев от старозагорското село Нова махала се обади в редакцията да издирим и публикуваме изпитани рецепти за вкусен домашен хляб. С удоволствие изпълняваме молбата му