По време на зимуването е нужна достатъчно влага

01 декември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Кои са признаците на измръзналата пръчка, отговаряме на читател

Нашият читател Васил Петлешков от Брацигово ни е писал, че е любител и има един въпрос към нас, който на мнозина може да се стори елементарен, но той иска да знае отговора за зимата. Как да познае измръзналите пръчки?

Отговаряме:

Може би мнозина хоби читатели не знаят, че по време на зимуването на лозите е необходимо да сте им осигурили достатъчно влага.

Защото, ако тя не е налице, а и ако не е имало достатъчно валежи, когато нощните температури слязат ниско по скалата под нулата, някои от пръчките започват да дават сигнали за измръзване, но вече може да е късно. Така че, лозето не трябва да влиза в зимата сухо.

Как се познава по пръчките?

Те стават твърди и хрупкави.

Ако опитате да ги пречупите, издават силен звук.

Обяснението е в това, че част от клетъчното съдържание се е превърнало в лед.

Какво да се знае за зимата

Ако дълго време зимуващите пъпки не получават хранителни вещества, при замръзнали пръчки, те са обречени да загинат.

Затова е нужна влагата по време на зимуването.

А също е необходимо да са внесени и оптимално количество хранителни вещества, което зависи от предзимното подхранване.

Първо подгответе храста

Това се прави в началото на зимата

Запасяващото напояване преди зимата на лозовите храсти е полезно с цел зареждане на кореновата система.

Това трябва да се направи преди трайното понижаване на температурите.

Опасно за лозите е, когато почвата е много суха и замръзне, защото тогава се напуква в долните слоеве и поразява корените като с нож.

Добре навлажнената почва - до метър и половина в дълбочина - е в състояние да защити лозите от измръзване и да запази хранителните вещества.

И сега не е късно да се направи нещо, което е подготовка преди покриването на лианите. Една санитарна резитба, с която се премахват всички болни, наранени или счупени части. Тя играе ролята и на резитба за формиране.

Лозарите имат много начини да защитят растенията си от най-големите студове.

Можете просто да огънете лозата, да я закачите на височина от земята и да се надявате, че ще има снежни валежи, които ще топлят растението.

Можете да свалите растението на земята, да го покриете с торф, други насипни материали, дори и тъкани. Възможно е да се използват няколко опции наведнъж.

Огънатите на земята лози е по-добре да не са на гола земя. Отдолу поставете смърчови клони, дъски, шперплат или друг подходящ материал.

Лозата, положена върху такава постилка, може да бъде покрита с пръст, с листа и торф. Отгоре можете да поставите дъги, върху които да опънете и покривен материал - нещо като парниче.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Пробвайте от домашното вино да си направите оцет

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет. Което означава, че нямате друг избор

Няма снимка

„VineSOS“ – защита на местните сортове лози

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ (с акроним „VineSOS“), който стартира в края на 2017 година, е още няколко стъпки напред в своето развитие

Няма снимка

Вкисналото вино - за ракия

Но как да се неутрализира киселината Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне. Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация

Няма снимка

Кои сортове лози у нас се отличават като студоустойчиви

Отговаряйки на читателски въпрос на Велика Иванова от Пазарджик трябва да кажем, че досегашните наблюдения върху сортовете в страната позволяват да се разпределят в няколко групи

Няма снимка

Гр. Септември се готви да отличи най-хубавото домашно вино на града

От днес, 20 януари, до 3 февруари частни производители могат да предадат своята реколта 2019 за участие в конкурса.  За 16-ти пореден път жителите на град Септември се стягат за празника на виното

Няма снимка

Ракия от моркови

За рецепна на ракия от моркови ни помоли по телефона нашата читателка Веска Пенчева от град Панагюрище, защото тази година допуснали грешка - загаряне и тяхната домашна ракия се получила с влошено

Още от Фермер
Няма снимка

Законът за горивата влиза в сила на 25 януари

Фермерите са извън клаузите След като парламентът прие на второ четене Закона за горивата, е абсолютно ясно вече, че от обхвата на законовите текстове са извадени земеделските производители с

Няма снимка

За да избегнете сериозни инфекции

Проверявайте и почиствайте ушите на котката си За да бъде котката ви здрава и щастлива, трябва да се грижите за нея комплексно, включително и за ушите й

Няма снимка

Всички европейски пчели са силно уязвими от акарите Вароа

Вароа акарът (Varroa destructor) е външен паразит, който се е разпространил от първоначалния си гостоприемник, азиатската пчелна пчела Apis cerana, до почти всички западни медоносни пчели (Apis

Няма снимка

Кога резитбата може да започне по-рано

Резитбата на овощните дръвчета в някои райони на страната може да започне още през януари. Това е препоръчително да се направи по две причини: . Ако в овощната градина имате повече дръвчета

Няма снимка

Лесна рецепта за вкусна торта

Не се пече Продукти: 500 г пряники без пълнеж (купете си ги от някой руски магазин), 4 узрели банана, 500 г заквасена сметана с масленост над 20%. Пряниките се нарязват на "филии" с дебелина около

Няма снимка

Балировачките за кръгли бали на Krone контролират трактора

Krone твърди, че е първият производител на балообработващи машини, получил сертификат AEF (Селскостопанска индустрия за електроника) за внедряване на TIM (Tractor Implement Management) на своите