Има решения и за едни от най-опасните неприятели

02 декември 2019 Растениевъдство 0 32688
Няма снимка
Здравка Смиленова, управител на фирмата Снимки: Ваня Велинска
1 2 3 4 5
 

Продуктите на Амитица защитават културните растения, но са щадящи към пчелите и околната среда

Ваня Велинска, Пазарджик

Не може да влияем върху климата, както и върху цените на продуктите, но може да решим да използваме продукти, които да доведат до по-ниска себестойност, но в същото време продукцията да е с високо качество. Как производителите да постигнат това в стопанствата си бе тема на срещата на специалистите от фирма Амитица със зеленчукопроизводители от района на Пазарджик.

Вече 15 години предлагаме решения, които целят не само да опазят културните растения от вредителите, но и да запазят здравето на хората и пчелите, започна презентацията си Здравка Смиленова, управител на фирмата. В Амитица не просто търгуваме с продукти за растителна защита, Амитица е философия за една нова насока в земеделието, за която ние работим активно.

Всички продукти, които компанията предлага, първо са изпитани на собствените й полета, за да се изпробва ефективността им. Според агрономите във фирмата, няма вредител, с когото те да не могат да се справят.

Акцент на семинара в Пазарджик бяха неприятели по културите, които по принцип трудно се контролират, тъй като имат резистентност към много от химичните продукти, които в момента се прилагат. Безспорно нематодата е проблем за много оранжерии, а и за площи на открито. Разпространението им се увеличава непрекъснато, освен това те трудно се откриват, и могат да останат в почвата в продължение на 30 години.

Често наличието на нематода е в съчетание с някои гъбни патогени, например фузариум и питиум, пояснява Здравка Смиленова. В такива случаи имаме няколко решения - продуктите ЕКО проп NX, Нем Гард + Фертинема. Микоризните гъби в ЕКО проп NX влизат в симбиоза с корените и спомагат за по-доброто хранене и развитие на растенията

С този продукт изчистихме оранжерия от 180 декара в Македония. Така че решението е проверено и успешно работещо.

Друг неприятел, който може да доведе до сериозни загуби, е теленият червей. Той води скрит начин на живот, което затруднява контролът му.

Освен това възрастните насекоми често мигрират, търсейки оптимални условия за изхранване. Решението срещу неприятеля е Натуралис. Съдържащата се в продукта гъба е безкомпромисна срещу вредители с почвен цикъл.

Конидиите на гъбата се задържат за кутикулата на насекомите и акарите, покълват и проникват в тялото на гостоприемника като по този начин го обхващат изцяло, разясняват действието на продукта специалистите. Продуктът показва, че намалява уврежданията по картофените клубени, в сравнение с нетратираните площи. Той е подходящ за използване както в биологичното производство, така и в интегрираното управление на вредителите.

Проблемът с почвените вредители наистина е доста сериозен, предвид малкото останали разрешени продукти за употреба с тази цел. Предложението на Амитица за обеззаразяване е Натуралис и ЕКО проп NX. Миксът от гъби и бактерии, които се съдържат в ЕКО проп NX могат успешно да се справят с редица заболявания, както и да възстановят жизнеността на почвата. Натуралис пък осигурява пълна защита от неприятелите с почвен цикъл.

За много краткото време доматеният миниращ молец от карантинен неприятел се превърна в един от най-сериозните вредители за културата. Защо е това е така? Доматеният молец развива над 10 поколения годишно, напада всички надземни части на растението, пораженията по плодовете са сериозни, щетите по реколтата могат да достигнат до 100%.

Ним амал Т/С и Рапакс са продуктите, които са подходящи срещу Тута абсолюта, коментира Здравка Смиленов. Ефикасността на първия продукт е 86%, а на втория - около 65-71%. Ако двата препарата се комбинират, ефективността може да достигне до 91-96%, като почти няма повреди както по листната маса, така и по плодовете.

Сред най-сериозните вредители по зеленчуците в оранжерии и на открито е белокрилката. Неприятелят има почти непрекъснат цикъл, тъй като се развива и на открито, и в оранжерии, като развива над 10 поколения през годината. През деня пеперудите са неподвижни, а нощем прилитат от едно растение на друго.

Борбата с белокрилката е трудна тъй като бързо развива резистентност към химичните препарати. Продуктите, които от Амитица предлагат за справяне с белокрилката, са Пиретро Натура, Лимоцид, Натуралис, Агрикол, Ним азал Т/С.

Поредният важен неприятел е трипсът, който освен пряката вреда пренася и опасни вируси по зеленчуците, които са нелечими и могат да причинят сериозни загуби по реколтата. Продуктите, препоръчани за белокрилката, са подходящи и за трипса.

За акарите комбинацията е Хелиосуфр, Лимоцид, Натуралис, Агрикол, Ним азал Т/С.

Листните въшки са сред най-опасните вредители, които нападат почти всички културни растения. Те развиват много поколения, което предопределя почти постоянно присъствие в насажденията, освен това пренасят някои вирусни болести, което ги прави двойно вредоносни.

Нощенките са другите вредители, които се контролират трудно. Гъсениците на отделните видове вредят по различни растителни части, но като цяло скелетират листата, прегризват младите растения, унищожават цветните пъпки и цветовете, а памуковата нощенка поврежда и плодовете. Продуктите, които са подходящи за тях, са Ним азал Т/С + Рапакс или Хеликовекс.

Освен опасните вредители предлагаме и продукти, които контролират основни болести - брашнеста мана, кубунска мана, картофена мана, сиво гниене, алтенария, листна плесен, бактерийно петносване, бактерийно изсъхване и др., коментира Здравка Смиленова. Създали сме различни програми, които да гарантират опазването на културите от болести и неприятели, и то по един щадящ за цялата околна среда начин.

Да не забравяме и икономическия ефект, за който стана въпрос по-рано. Смятам, че в съвременните условия, фермерите трябва да търсят ефективни решения, с ниска себестойност, а ние предлагаме точно такива.

За разлика от много от продуктите за растителна защита, тези на Амитица изискват специално приложение. Те се внасят по точна схема, която трябва да се спазва скритно, за да се получи търсения ефект. Затова специалистите от фирмата напомнят, че е добре производителите да потърсят препоръка как точно да ги прилагат в стопанството си, която се дава в зависимост от вредителя и продуктите, които е подходящо да се използват.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Уплътняване на почвата - подлежи ли на контрол

Интензивните обработки причиняват разпадане на структурата й и намаляване на хумуса, а редуцираните - оставят повече растителни остатъци, с което се ограничава образуването на кора Почвеното

Няма снимка

Изчезващи сортове лози и устойчиво земеделие

Основната цел на проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ е да се насърчи и да се даде възможност за дългосрочно опазване на лозята, особено тези в "Натура 2000"

Няма снимка

Софийските производители - с едни от най-високите добиви

До жътвата на пролетниците в района има време, но засега очакванията са за отлични резултати, стана ясно на Портфолио Фарм, организирано от фирмите Кортева Агрисайънс и Екофол Жътвата на слънчогледа

Няма снимка

С Ondo най-добрите ферми стават недостижими

Обожавате ли аромата на пресни ягоди и малини? Усещате ли узрелите боровинки и къпини да се топят в устата ви? Гарнирате ли сладоледа и сладкишите с уникални свежи сладка

Няма снимка

Семената се стимулират за по-бързо развитие

Балансираният хранителен състав помага на покълването и на дружното поникване на културите, независимо от агрометеорологичните условия Ваня Велинска Сезон 2020 е на финала

Няма снимка

Автоматизират мониторинга на насекоми в реално време

FlightSensor използва технология от оптични сензори за класификация и преброяване FarmSense обяви дебюта на своята интелигентна система за мониторинг на вредителите

Още от Фермер
Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Защитете конете от стършели и мухи

Пригответе отвара от карамфил + няколко капки одеколон и намажете тялото му Много често стопаните, които имат коне, допускат основна грешка, като подрязват прекалено опашката на животното

Няма снимка

Утре - слънчево, постепенно ще се затопля

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и почти тихо. След полунощ над източните райони ще се образува по-значителна ниска облачност, която около обяд ще намалее

Няма снимка

Минивършачка за царевица

Тази идея е от Индонезия, затова и дървената тръба е от бамбук. Но дори и да се замени с друг вид дървен материал, тази минивършачка би могла да е от полза за всеки хоби фермер

Няма снимка

Празът се полива до изваждането му

Празът е сред зеленчуците, който се нуждаят от най-много вода през развитието си - от засаждането до изваждането през есента. Поливките започва веднага след разсаждането му на постоянно място и