Осигурете летящ старт на еднодневните пилета

08 декември 2019 Животновъдство 1 10305
Няма снимка
Пилетата бройлери трудно се възстановяват след лошо начало, затова еднородността им намалява
1 2 3 4 5
 

Максимално комфортните условия в птицефермата свеждат смъртността до минимум

Доброто родителско стадо, оптималната инкубация и условия на транспортиране осигуряват получаването на висококачествени партиди еднородни еднодневни пилета.

Но само това не е гаранция за по-нататъшно успешно развитие на птиците.

Сред многото фактори, оказващи влияние на показателите след излюпването, настаняването им и управлението на отглеждането им са сред решаващите.

Птиците трудно се възстановяват след лошо начало през първите дни и особено бройлерите, чийто производствен период е кратък. Това води до намаляване на еднородността.

Правилнта подготовка на птичарника за настаняването на пилетата е важен аспект в отглеждането им. Очевидно е, че стриктното почистване и дезинфекция на помещенията и оборудването между отделните стада е критично важно: планирането на максималното количество производствени цикли годишно не трябва да влияе на правилното почистване и хигиена.

Възможно е това да не е толкова очевидно, но трябва да се отдели внимание и на достатъчното затопляне на помещението, като се осигури не само загряване на въздуха, но и на пода под постелята.

Подът трябва да е напълно изсъхнал, постелята е желателно да не се слага по-рано от няколко часа преди пристигането на пилетата, за да се осигури бързо и равномерно затопляне.

Много е важно да се обърне внимание на температурата в помещението тъй като терморегулаторните системи на пилетата още напълно не са сформирани. Телесната им температура е силно зависима от околната среда и ако се отдели внимание само на температурата на въздуха, пилетата може да се преохладят, тъй като цялата топлина ще отива през краката в студения под или ако се отглеждат в условия на течение.

Ако преохлаждането е факт, пилетата се скупчват, лежат и остават неактивни, вместо да търсят вода и храна.

Ако помещението е прекалено топло, това не само е скъпо, но и води до риск от обезводняване, когато пилето често дишат, особено в съчетание с ниска относителна влажност. И отново пилетата ставата неактивни и не получават правилен старт, а смъртността първата седмица се увеличава.

Осигуряването на пилетата след настаняването на колкото се може по-бърз достъп до храна и вода е основна цел на доброто управление на птицефермата. Вниманието към детайлите при подготовката на помещението - такива като осигуряване на допълнително хранене близо до поилките (т.е. на специална хартия под линията на поилките) или на допълнителни поилки до хранилките, както и регулиране на равнището и налягането във водните линии, е от голямо значение. Ако към всичко изброено птичарникът е и добре осветен, пилетата бързо намират храна и вода. Впоследствие трябва да се проверява редовно поведението на пилетата включително телесната им температура и състоянието на зоба. Това позволява да се открият пропуските по време на първите толкова важни дни.

ПРЕДИ НАСТАНЯВАНЕТО НА НОВАТА ПАРТИДА

Какво препоръчват специалистите преди зареждането на еднодневните пилета в помещението:

Почистете и дезинфекцирайте щателно помещенията между отделните стада.

Навреме загрейте пода под постелята до 38-30 градуса преди пристигането на следващата партида еднодневни пилета. В зависимост от характеристиките на пода и началната температура това трябва да стане 24-48 часа преди това.

Температурата на въздуха трябва да е 33-35 градуса на равнището на пилетата в зависимост от размера им (за малките пилета температурата е по-висока).

Извадете пилетата от кашоните веднага след пристигането им в птицефермата.

Включете вентилацията навреме, за да избегнете високи равнища на CO2, като по този начин предотвратите сухия въздух на равнището на пилетата.

Осигурете достъп до прясна чиста вода и храна, равномерно разпределени в помещението.

Осигурете осветление минимум от 20 лукса; 30-40 лукса не се препоръчват.

Редовно проверявайте поведението на пилетата и вземайте необходимите мерки при откриване на проблем.

Използвайте теглото на 7-дневните пилета и смъртността като ключови показатели на развитието на пилетата и за управление на подрастването. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Ще стане ли пасищното мляко стандарт?

И колко ферми ще останат в ЕС и в кои държави Потребителите в Европа търсят пасищно мляко, сочи европейската статистика. И с основание, защото пасищното мляко е богато на витамини

Няма снимка

Кои заболявания при свинете сриват рентабилността

Това са болести, свързани с адаптационни проблеми при животните * Могат ли да се избегнат, разяснява д-р Валентин Иванов, квмн Понятието стрес чувствителност отразява неспособността на даден

Няма снимка

Какви са ставките по de minimis за животновъди

25 660 000 лв. по помощта de minimis за животновъди, утвърди днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“, съобщават от пресцентъра на ведомството

Няма снимка

От какво може да спести млекопроизводителят?

В млечните ферми винаги има резерви за намаляване на производствените разходи. * Важното е фермерът да ги открие, твърди германският консултант Бернд Лурман

Няма снимка

В Бавария се работи по проект за геномни говеда

С проекта за геномни говеда "FLEQS" здравето на говедата и оценката на размножителната дейност трябва да бъдат подобрени през следващите 3 години, е препоръката на специалистите от Баварския държавен

Няма снимка

В Германия употребата на антибиотици при животните и птиците е намаляла с 60,7%

В Германия количеството на антибиотиците, използвани във ветеринарната медицина през 2019 г., са намалели, обяви Федералната служба за защита на потребителите и безопасност на храните

Още от Фермер
Няма снимка

ДНК изследване на местни сортове лози от България и Гърция

Уникален по рода си ДНК анализ на местни сортове лози от България и Гърция беше извършен в рамките на проекта "SOS за застрашени традиционни сортове лози"

Няма снимка

Очертава се по-слаба слънчогледова реколта

Равносметката от жътвите в подгорелите посеви е, че се отчитат много ниски добиви. На някои полета - ще се прибират по-високи Ваня Велинска  Жътвата на слънчогледа вече започна в някои райони на

Няма снимка

Листни въшки по зеленчуците

Почти всички зеленчукови култури се нападат от листни въшки. В лехите могат да се срещнат изключително разнообразни видове. Много често една и съща култура се напада от няколко вида въшки

Няма снимка

Разрешиха на българска фирма да купи “Клас олио” от турските собственици

КЗК разреши на българския търговец на зърно “Меджик Флейм” да придобие “Клас олио”. Собствениците на производителя на олио Кенан и Мерт Йълмаз ще продадат 100% от акциите

Няма снимка

Когато свинята ще ражда

Първата ви задача е да застелете пода добре със слама и чисто сено и да няма места, където прасенцата могат да пропаднат. Ако свинята ражда за първи път, много внимавайте

Няма снимка

Бобът понижава кръвната захар и холестерола, контролира теглото

Редовната консумация на бобови растения може да намали риска от болести на сърцето и да помогне на хората с диабет. Тези храни допринасят за понижаване на нивата на кръвна захар