Профилактика на бактериален рак

04 декември 2019 В лозята 1     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Помощ от читател

Наш читател от Каварна, който е агроном, преди доста време ни беше изпратил своята ефикасна и доказана рецепта за справяне с бактериалния рак по лозата.

За болестта се знае, че е нелечима и води до изкореняване на лозите.

Този месец няколко наши читатели поискаха да я изнамерим и да я припомним, защото не са я запазили. А казват, че в последните години забелязват немалко болни лози.

Никола Бабадалиев е въпросният каварненски агроном, който се беше постарал подробно да разкрие тайната си за повече колеги лозари.

Намерил е този изход след като години наред е изпробвал как да предпази болни лози от опасното заболяване преди да ги изкорени.

Ето и неговата рецепта.

Есента, след листопада както и рано напролет той пръска задължително със сяра и гасена вар - в съотношение 1:2

През лятото по време на вегетацията, след всяко пръскане на лозите срещу мана или оидиум, прави обилно напрашване на със сяра и пресята дървесна пепел - в съотношение 1:10.

В резултат на това агрономът твърди, че от години няма проблеми и проява на опасното заболяване.

Откъде може да дойде заразата

Източниците са поне няколко на брой

Лозарите, които се грижат за своите лози като очите си и правят всичко, което е необходимо по технология, трябва да знаят, че също не са застраховани от това да се появи опасния бактериален рак по лозите им.

Какви могат да са причините

Много често се пренебрегва наличието на стари и изоставени лозови насаждения в съседство. А трябва да се знае, че те се смятат за един от основните източници на зараза, отчитат специалистите.

Болестта много често напада лозите и през рани, които могат да са причинени от измръзвания, както и от друга човешка намеса, като резитбата.

Така че стопаните трябва да правят всичко възможно и да не допускат зимни повреди и измръзвания на части от растенията.

На следващо място източник на зараза много често става заразен посадъчен материал.

Когато такъв се купува и ползва безразборно, рискът от това да си навлечете зараза, е много голям. Това трябва да знаят хоби лозари, които често се предоверяват при покупката.

Не пренебрегвайте и препаратите, които ползвате за пръскане. Ако се употребяват нерегистрирани химически средства срещу болести и неприятели, също може да се появи опасната зараза.

Кои са симптомите?

Започва се от стъблото

При заразени с бактериален рак лози в основата на стъблото се явяват дребни, гладки, светложълти тумори.

Хубаво е като се забележат, веднага да се вземат мерки.

Те бързо се развиват, разрастват се и повърхността им става грапава, а вътрешността - зърнеста.

Цветът на този участък от стъблото става тъмнокафяв.

Със стареенето тъканите на туморите некротират, изсъхват и се разпадат.

Често на мястото на старите тумори през следващия сезон се явяват нови

Или се откриват вторични обарувания на известно разстояние от старите.

Тумори се появяват и на мястото на присадката при облагородените лози, и по други части.

Болните лози имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

Според науката профилактичните мероприятия за борба с бактериалния рак са няколко:

Използване на здрав посадъчен материал.

Изкореняване и изгаряне на болните лози.

При създаване на ново насаждение да се спазва 6-7 г. сеитбообращение с участие на житни култури.

Засаждане на устойчиви сортове.

Загребване на младите лози и редовно торене с калиеви торове през есенния период.

Науката не е открила директна борба по химичен път. По тази причина няма разрешени продукти за растителна защита за борба с бактериалния рак по лозата. 

Оглеждайте рамената, чеповете и плодните пръчки на лозите

От стъблото туморите отиват там

Обикновено туморите на бактериалния рак засягат зрелите части на лозите.

Много по-рядко ще ги откриете по зелените леторасти.

Но е важно да се прави редовен оглед и на едните, и на другите.

Специалистите препоръчват това да става сега преди зимата, както и рано напролет преди началото на вегетацията - да се оглеждат рамената, чеповете и плодните пръчки за малки и трудно забележими тумори.

В началото тези образувания са гладки, светложълти или бледорозови и може да се пропуснат. Но когато се втвърдяват и нарастват могат да стигнат от 0,5 до 10 и повече сантиметра.

Много е важно за лозарите да внимават при резитбата. И да се прави дезинфекция на ножиците и триончетата

При плододаващи лозя, където е установено заболяването, резитбата да се прави преди започване на сокодвижението, като първо се режат здравите лози. След рязане на болни лози инструментите задължително да се дезинфекцират.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Пробвайте от домашното вино да си направите оцет

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет. Което означава, че нямате друг избор

Няма снимка

„VineSOS“ – защита на местните сортове лози

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ (с акроним „VineSOS“), който стартира в края на 2017 година, е още няколко стъпки напред в своето развитие

Няма снимка

Вкисналото вино - за ракия

Но как да се неутрализира киселината Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне. Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация

Няма снимка

Кои сортове лози у нас се отличават като студоустойчиви

Отговаряйки на читателски въпрос на Велика Иванова от Пазарджик трябва да кажем, че досегашните наблюдения върху сортовете в страната позволяват да се разпределят в няколко групи

Няма снимка

Гр. Септември се готви да отличи най-хубавото домашно вино на града

От днес, 20 януари, до 3 февруари частни производители могат да предадат своята реколта 2019 за участие в конкурса.  За 16-ти пореден път жителите на град Септември се стягат за празника на виното

Няма снимка

Ракия от моркови

За рецепна на ракия от моркови ни помоли по телефона нашата читателка Веска Пенчева от град Панагюрище, защото тази година допуснали грешка - загаряне и тяхната домашна ракия се получила с влошено

Още от Фермер
Няма снимка

Законът за горивата влиза в сила на 25 януари

Фермерите са извън клаузите След като парламентът прие на второ четене Закона за горивата, е абсолютно ясно вече, че от обхвата на законовите текстове са извадени земеделските производители с

Няма снимка

За да избегнете сериозни инфекции

Проверявайте и почиствайте ушите на котката си За да бъде котката ви здрава и щастлива, трябва да се грижите за нея комплексно, включително и за ушите й

Няма снимка

Всички европейски пчели са силно уязвими от акарите Вароа

Вароа акарът (Varroa destructor) е външен паразит, който се е разпространил от първоначалния си гостоприемник, азиатската пчелна пчела Apis cerana, до почти всички западни медоносни пчели (Apis

Няма снимка

Кога резитбата може да започне по-рано

Резитбата на овощните дръвчета в някои райони на страната може да започне още през януари. Това е препоръчително да се направи по две причини: . Ако в овощната градина имате повече дръвчета

Няма снимка

Лесна рецепта за вкусна торта

Не се пече Продукти: 500 г пряники без пълнеж (купете си ги от някой руски магазин), 4 узрели банана, 500 г заквасена сметана с масленост над 20%. Пряниките се нарязват на "филии" с дебелина около

Няма снимка

Балировачките за кръгли бали на Krone контролират трактора

Krone твърди, че е първият производител на балообработващи машини, получил сертификат AEF (Селскостопанска индустрия за електроника) за внедряване на TIM (Tractor Implement Management) на своите