Профилактика на бактериален рак

04 декември 2019 В лозята 1 19692
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Помощ от читател

Наш читател от Каварна, който е агроном, преди доста време ни беше изпратил своята ефикасна и доказана рецепта за справяне с бактериалния рак по лозата.

За болестта се знае, че е нелечима и води до изкореняване на лозите.

Този месец няколко наши читатели поискаха да я изнамерим и да я припомним, защото не са я запазили. А казват, че в последните години забелязват немалко болни лози.

Никола Бабадалиев е въпросният каварненски агроном, който се беше постарал подробно да разкрие тайната си за повече колеги лозари.

Намерил е този изход след като години наред е изпробвал как да предпази болни лози от опасното заболяване преди да ги изкорени.

Ето и неговата рецепта.

Есента, след листопада както и рано напролет той пръска задължително със сяра и гасена вар - в съотношение 1:2

През лятото по време на вегетацията, след всяко пръскане на лозите срещу мана или оидиум, прави обилно напрашване на със сяра и пресята дървесна пепел - в съотношение 1:10.

В резултат на това агрономът твърди, че от години няма проблеми и проява на опасното заболяване.

Откъде може да дойде заразата

Източниците са поне няколко на брой

Лозарите, които се грижат за своите лози като очите си и правят всичко, което е необходимо по технология, трябва да знаят, че също не са застраховани от това да се появи опасния бактериален рак по лозите им.

Какви могат да са причините

Много често се пренебрегва наличието на стари и изоставени лозови насаждения в съседство. А трябва да се знае, че те се смятат за един от основните източници на зараза, отчитат специалистите.

Болестта много често напада лозите и през рани, които могат да са причинени от измръзвания, както и от друга човешка намеса, като резитбата.

Така че стопаните трябва да правят всичко възможно и да не допускат зимни повреди и измръзвания на части от растенията.

На следващо място източник на зараза много често става заразен посадъчен материал.

Когато такъв се купува и ползва безразборно, рискът от това да си навлечете зараза, е много голям. Това трябва да знаят хоби лозари, които често се предоверяват при покупката.

Не пренебрегвайте и препаратите, които ползвате за пръскане. Ако се употребяват нерегистрирани химически средства срещу болести и неприятели, също може да се появи опасната зараза.

Кои са симптомите?

Започва се от стъблото

При заразени с бактериален рак лози в основата на стъблото се явяват дребни, гладки, светложълти тумори.

Хубаво е като се забележат, веднага да се вземат мерки.

Те бързо се развиват, разрастват се и повърхността им става грапава, а вътрешността - зърнеста.

Цветът на този участък от стъблото става тъмнокафяв.

Със стареенето тъканите на туморите некротират, изсъхват и се разпадат.

Често на мястото на старите тумори през следващия сезон се явяват нови

Или се откриват вторични обарувания на известно разстояние от старите.

Тумори се появяват и на мястото на присадката при облагородените лози, и по други части.

Болните лози имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

Според науката профилактичните мероприятия за борба с бактериалния рак са няколко:

Използване на здрав посадъчен материал.

Изкореняване и изгаряне на болните лози.

При създаване на ново насаждение да се спазва 6-7 г. сеитбообращение с участие на житни култури.

Засаждане на устойчиви сортове.

Загребване на младите лози и редовно торене с калиеви торове през есенния период.

Науката не е открила директна борба по химичен път. По тази причина няма разрешени продукти за растителна защита за борба с бактериалния рак по лозата. 

Оглеждайте рамената, чеповете и плодните пръчки на лозите

От стъблото туморите отиват там

Обикновено туморите на бактериалния рак засягат зрелите части на лозите.

Много по-рядко ще ги откриете по зелените леторасти.

Но е важно да се прави редовен оглед и на едните, и на другите.

Специалистите препоръчват това да става сега преди зимата, както и рано напролет преди началото на вегетацията - да се оглеждат рамената, чеповете и плодните пръчки за малки и трудно забележими тумори.

В началото тези образувания са гладки, светложълти или бледорозови и може да се пропуснат. Но когато се втвърдяват и нарастват могат да стигнат от 0,5 до 10 и повече сантиметра.

Много е важно за лозарите да внимават при резитбата. И да се прави дезинфекция на ножиците и триончетата

При плододаващи лозя, където е установено заболяването, резитбата да се прави преди започване на сокодвижението, като първо се режат здравите лози. След рязане на болни лози инструментите задължително да се дезинфекцират.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Риголването е от значение

Най-важната обработка на почвата при създаването на ново лозе е риголването. То се състои в дълбоко разрохкване на почвения слой на дълбочина от 60-70 до 100 см

Няма снимка

Засаждайте по правилата

Когато се засаждат единични лози, което най-често правят нашите читатели-любители, тогава се изкопават квадратни ямки с ширина и дълбочина 60-100 см. Горният почвен слой на ямката се изхвърля от

Няма снимка

На баир лозе – важни са градусите

Как, къде и какви тераси е подходящо да се направят Всички знаем, че наклонените терени са подходящи за създаване на ново лозе. В много лозарски райони на страната насажденията се намират на такива

Няма снимка

Птичият тор - ценна добавка за цялата градина

Пилешкият тор е многофункционална и ценна добавка за много видове градински и зеленчукови култури. Може да се използва в течна форма. Действа върху продукцията по същия начин като минералните торове

Няма снимка

Не оголвайте чепките съвсем, ще прегорят

Това често се случва на някои любители през горещите месеци юли и август и те нерядко го бъркат с проявите на някои болести. Но, просто последиците са от тяхна грешка

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници

Няма снимка

БГ сортове ряпа

Зимна бяла има плоско-кръгли до кръгли кореноплоди. Кожицата е бяла. С тънка опашка е. Образува средно голяма полустояща розетка. Вътрешността е бяла, крехка, има по-слабо лютив вкус