Профилактика на бактериален рак

04 декември 2019 В лозята 1 24615
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Помощ от читател

Наш читател от Каварна, който е агроном, преди доста време ни беше изпратил своята ефикасна и доказана рецепта за справяне с бактериалния рак по лозата.

За болестта се знае, че е нелечима и води до изкореняване на лозите.

Този месец няколко наши читатели поискаха да я изнамерим и да я припомним, защото не са я запазили. А казват, че в последните години забелязват немалко болни лози.

Никола Бабадалиев е въпросният каварненски агроном, който се беше постарал подробно да разкрие тайната си за повече колеги лозари.

Намерил е този изход след като години наред е изпробвал как да предпази болни лози от опасното заболяване преди да ги изкорени.

Ето и неговата рецепта.

Есента, след листопада както и рано напролет той пръска задължително със сяра и гасена вар - в съотношение 1:2

През лятото по време на вегетацията, след всяко пръскане на лозите срещу мана или оидиум, прави обилно напрашване на със сяра и пресята дървесна пепел - в съотношение 1:10.

В резултат на това агрономът твърди, че от години няма проблеми и проява на опасното заболяване.

Откъде може да дойде заразата

Източниците са поне няколко на брой

Лозарите, които се грижат за своите лози като очите си и правят всичко, което е необходимо по технология, трябва да знаят, че също не са застраховани от това да се появи опасния бактериален рак по лозите им.

Какви могат да са причините

Много често се пренебрегва наличието на стари и изоставени лозови насаждения в съседство. А трябва да се знае, че те се смятат за един от основните източници на зараза, отчитат специалистите.

Болестта много често напада лозите и през рани, които могат да са причинени от измръзвания, както и от друга човешка намеса, като резитбата.

Така че стопаните трябва да правят всичко възможно и да не допускат зимни повреди и измръзвания на части от растенията.

На следващо място източник на зараза много често става заразен посадъчен материал.

Когато такъв се купува и ползва безразборно, рискът от това да си навлечете зараза, е много голям. Това трябва да знаят хоби лозари, които често се предоверяват при покупката.

Не пренебрегвайте и препаратите, които ползвате за пръскане. Ако се употребяват нерегистрирани химически средства срещу болести и неприятели, също може да се появи опасната зараза.

Кои са симптомите?

Започва се от стъблото

При заразени с бактериален рак лози в основата на стъблото се явяват дребни, гладки, светложълти тумори.

Хубаво е като се забележат, веднага да се вземат мерки.

Те бързо се развиват, разрастват се и повърхността им става грапава, а вътрешността - зърнеста.

Цветът на този участък от стъблото става тъмнокафяв.

Със стареенето тъканите на туморите некротират, изсъхват и се разпадат.

Често на мястото на старите тумори през следващия сезон се явяват нови

Или се откриват вторични обарувания на известно разстояние от старите.

Тумори се появяват и на мястото на присадката при облагородените лози, и по други части.

Болните лози имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

Според науката профилактичните мероприятия за борба с бактериалния рак са няколко:

Използване на здрав посадъчен материал.

Изкореняване и изгаряне на болните лози.

При създаване на ново насаждение да се спазва 6-7 г. сеитбообращение с участие на житни култури.

Засаждане на устойчиви сортове.

Загребване на младите лози и редовно торене с калиеви торове през есенния период.

Науката не е открила директна борба по химичен път. По тази причина няма разрешени продукти за растителна защита за борба с бактериалния рак по лозата. 

Оглеждайте рамената, чеповете и плодните пръчки на лозите

От стъблото туморите отиват там

Обикновено туморите на бактериалния рак засягат зрелите части на лозите.

Много по-рядко ще ги откриете по зелените леторасти.

Но е важно да се прави редовен оглед и на едните, и на другите.

Специалистите препоръчват това да става сега преди зимата, както и рано напролет преди началото на вегетацията - да се оглеждат рамената, чеповете и плодните пръчки за малки и трудно забележими тумори.

В началото тези образувания са гладки, светложълти или бледорозови и може да се пропуснат. Но когато се втвърдяват и нарастват могат да стигнат от 0,5 до 10 и повече сантиметра.

Много е важно за лозарите да внимават при резитбата. И да се прави дезинфекция на ножиците и триончетата

При плододаващи лозя, където е установено заболяването, резитбата да се прави преди започване на сокодвижението, като първо се режат здравите лози. След рязане на болни лози инструментите задължително да се дезинфекцират.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Какво не знаем за студоустойчивостта на сортовете

* При температура минус 15-16 градуса измръзват зимните очи на по-слабо студоустойчивите сортове като Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка. * Ако температурата се понижи до минус 17-18 градуса

Няма снимка

Опасен ли е сега студът за лозите

По-чувствителни на ниските температури са десертните сортове След коледното и новогодишно затопляне станахме свидетели и на мразовити и ледени дни. Но това не е изненада, зима е все пак

Няма снимка

Подгответе се за резитбата

Сега може да внасяте оборски тор През месец януари лозата се намира в период на относителен покой. Той е подходящ за торене на плододаващите насаждения

Няма снимка

Ранни десертни сортове грозде

Кога узряват и как да ги отглеждате Нашата читателка Петрана Георгиева от Кюстендил ни писа, че се интересува от много ранните десертните сортове, които могат да се отглеждат у нас

Няма снимка

Резници - след листопада

Къде и как да ги съхраните у дома Читателката Евелина Георгиева от Бургас ни писа, че иска сама да опита да размножи лозички в двора си чрез директно засаждане на пръчки

Няма снимка

Подготовката за засаждане

Опреснете лозичките преди да легнат в почвата. 1-2 дни преди засаждането ги накиснете във вода, за да се освежат. Негодните се премахват, а останалите се подготвят

Още от Фермер
Няма снимка

Започват зимните резитби

Подгответе азотните торове за подхранване на есенниците и трайните насаждения през февруари През изтеклия период, средноденонощните температури около климатичната норма поддържаха в покой зимните

Няма снимка

Адаптивни и точни сеялките правят продукцията рентабилна

След торачките и инвентарите, през март в агрофокуса влизат изсяващите машини Съвременното аграрно машиностроене предлага многобройни възможности за избор на машини за предпролетната обработка на

Няма снимка

Зимните резитби започват от студоустойчивите овощни видове

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на януари и през февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за провеждане на зимните резитби при овощните

Няма снимка

Фирми изкупуват картофи и ги даряват

Български компании изкупуват картофи и ги даряват на социално слаби хора. По този начин помагат както на производителите да не изхвърлят залежалата си продукция, така и на бедните

Няма снимка

Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини

Няма снимка

Утре ще превали, температурите до 13 градуса

През нощта срещу понеделник южният вятър ще се усили и ще е умерен, главно в Източна България и северно от планините и силен. Ще бъде облачно, в западните и планинските райони с валежи от дъжд