Как “страдат” ракиите

08 декември 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
Леките дефекти на ракията са поправими
 

Отстраняването на един или друг недостиг е сравнително възможно

Тук накратко ще маркираме дефектите при напитката. По-късно ще отговаряме и на по-конкретни въпроси.

При несвойствен аромат се прави обработка с активен въглен - във вид на прах или гранулиран. Дозите са от 1 до 3 г за литър ракия.

В кофа от 10 л се наливат 5-6 л от ракията. Прибавя се отмереният въглен. Разбърква се интензивно и после на тънка струя се влага при постоянно бъркане към ракията. Разбърква се още десетина минути. През следващите 3-5 дни пак да се разбърква по 2-3 пъти на ден по 5 минути. Бистрата ракия се декантира, като се внимава да не преминават частици от въглена.

При киселееща ракия не може да се направи много. Тя се получава от изваряването и на малко количество вкиснати джибри или плодови каши, ако това е допуснато.

При положение че е бил вкиснат част от материала, преди поставяне на капака е редно да се неутрализира чрез натриев бикарбонат /сода за пиене/ или дървесна пепел от огнището.

Добри резултати и без риск се получават, когато киселината се неутрализира с натриев бикарбонат и ракията се подложи на втора дестилация.

При страничен мирис - помага калиев перманганат.

Като силен окислител, той се свързва със съединенията, придали неприятния мирис и го отстраняват.

Дозата е 1-2 г калиев перманганат за 100 л ракия. Определеното количество се разтваря в половин литър преварена вода. Разтворът се влива в 4-5 л ракия, размесва се и се внася при постоянно разбъркване в ракията. Бърка се още няколко минути и се прецежда през тензух.

За подобряване на вкуса в обработена бистра ракия може да се прибави настойка от стафиди. Понеже тя съдържа захар при прибавянето да се държи сметка и за степента на подслаждането. Прехвърля се в подходящ съд за хомогенизиране. След 2 седмици се налива в бутилки.

При вкус на загоряло - или се внася ароматна настойка или билков екстракт.

Билковият екстракт се приготвя по следния начин: отмерват се в равни количества /по 5 или 10 г/ от следните билки в сухо състояние: жълт и червен кантарион ,мащерка, мента, босилек и зърна от карамфил /по избор/.

Нарязват се на ситно и заедно със зърната от карамфил се поставят в стъклен буркан с вместимост 2-3 л и плътно затварящ винтов капак. Използването на всички билки не е задължително, но ефектът ще е по-малък. Те се заливат с 2 л ракия.

Бурканът се затваря с капака и се държи в помещение с температура 20-22 градуса, без излагане на пряка слънчева светлина.

Настойването продължава месец, през 2-3 дни бурканът се разклаща за размесване. В края на срока ракията се отделя.

Добре е билките да се пресоват и получената от пресовката ракия да се прибавя към отделената.

Приготвеният билков екстрат се прецежда през два пласта тензух и се налива в бутилки. От него на малки порции се внася в ракията.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Изведнъж ципа покри виното

Това как се премахва в домашни условия? Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да

Няма снимка

Как се прави домашен чипс за багрене на ракия

Черница, дъб или акация са признати за целта Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс. Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн

Няма снимка

За феновете на химията - багрене на ракия

С купешка жълта боя Някои домашни майстори питат дали могат да ползват малки дози жълта сладкарска боя. Ние специално не сме почитатели на този вид химия

Няма снимка

За почитатели на сладката жилка - багрене на ракията с карамел

Да го правят на бавен огън За почитателите на карамеловия цвят на ракията и лекия му приятен аромат първо ще кажем, че трябва да го използват за размиване много пестеливо

Няма снимка

Как най-успешно да обагря ракията

Пита ни Венета Колева Много стопани у нас не разполагат с бъчви и съхраняват ракията в дамаджани или пластмасови съдове. Естествено е, че тя там не може да се оцвети и остава безлично бяла

Няма снимка

Мерки срещу черно гниене

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

Още от Фермер
Няма снимка

Селска питка

Продукти: 700-800 г брашно, мая - 1 кубче прясна или 2 пакетчета суха, 450 мл топла вода, 1 ч. лъж. захар, 1 суп. л. сол - 1 с.л. Приготвяне: В топлата вода разтворете маята

Няма снимка

Овкусете фуража на коня, за да подобрите усвояемостта му

За подготвяне на зърна и шротове използвайте ярмомелки, зърномелки и други машини. Възрастните коне приемат овеса в цял вид. Но ако конят ви е с лоши зъби или ако храните малко конче

Няма снимка

Утре ще бъде облачно с превалявания от дъжд, температури до 10-12 градуса

Атмосферното налягане още малко ще се понижи и ще бъде близко до средното за месеца. През следващото денонощие времето в страната ще бъде облачно и на много места ще има превалявания от дъжд

Няма снимка

Картофени кюфтета с гъби

Най-често кюфтетата се приготвят от месо или риба. Не е нужно обаче да се ограничавате само с тези продукти. Постните зеленчукови кюфтета също са много вкусни и полезни

Няма снимка

Инсектицид със сублетален ефект върху пчелите може да доведе до намалена преживяемост на ларвите!

Пестицидите обикновено са създадени от човека химикали, предназначени да убиват вредители, които могат да наранят растения или животни, включително хора

Няма снимка

Недостатъци на гъстия разсад

По принцип препоръките, които се дават при сеитбата на разсадите, е семената да се сеят в малки съдове. Разбира се, няма проблем да засеете семената и в сандъчета