Как “страдат” ракиите

08 декември 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 48663
Няма снимка
Леките дефекти на ракията са поправими
 

Отстраняването на един или друг недостиг е сравнително възможно

Тук накратко ще маркираме дефектите при напитката. По-късно ще отговаряме и на по-конкретни въпроси.

При несвойствен аромат се прави обработка с активен въглен - във вид на прах или гранулиран. Дозите са от 1 до 3 г за литър ракия.

В кофа от 10 л се наливат 5-6 л от ракията. Прибавя се отмереният въглен. Разбърква се интензивно и после на тънка струя се влага при постоянно бъркане към ракията. Разбърква се още десетина минути. През следващите 3-5 дни пак да се разбърква по 2-3 пъти на ден по 5 минути. Бистрата ракия се декантира, като се внимава да не преминават частици от въглена.

При киселееща ракия не може да се направи много. Тя се получава от изваряването и на малко количество вкиснати джибри или плодови каши, ако това е допуснато.

При положение че е бил вкиснат част от материала, преди поставяне на капака е редно да се неутрализира чрез натриев бикарбонат /сода за пиене/ или дървесна пепел от огнището.

Добри резултати и без риск се получават, когато киселината се неутрализира с натриев бикарбонат и ракията се подложи на втора дестилация.

При страничен мирис - помага калиев перманганат.

Като силен окислител, той се свързва със съединенията, придали неприятния мирис и го отстраняват.

Дозата е 1-2 г калиев перманганат за 100 л ракия. Определеното количество се разтваря в половин литър преварена вода. Разтворът се влива в 4-5 л ракия, размесва се и се внася при постоянно разбъркване в ракията. Бърка се още няколко минути и се прецежда през тензух.

За подобряване на вкуса в обработена бистра ракия може да се прибави настойка от стафиди. Понеже тя съдържа захар при прибавянето да се държи сметка и за степента на подслаждането. Прехвърля се в подходящ съд за хомогенизиране. След 2 седмици се налива в бутилки.

При вкус на загоряло - или се внася ароматна настойка или билков екстракт.

Билковият екстракт се приготвя по следния начин: отмерват се в равни количества /по 5 или 10 г/ от следните билки в сухо състояние: жълт и червен кантарион ,мащерка, мента, босилек и зърна от карамфил /по избор/.

Нарязват се на ситно и заедно със зърната от карамфил се поставят в стъклен буркан с вместимост 2-3 л и плътно затварящ винтов капак. Използването на всички билки не е задължително, но ефектът ще е по-малък. Те се заливат с 2 л ракия.

Бурканът се затваря с капака и се държи в помещение с температура 20-22 градуса, без излагане на пряка слънчева светлина.

Настойването продължава месец, през 2-3 дни бурканът се разклаща за размесване. В края на срока ракията се отделя.

Добре е билките да се пресоват и получената от пресовката ракия да се прибавя към отделената.

Приготвеният билков екстрат се прецежда през два пласта тензух и се налива в бутилки. От него на малки порции се внася в ракията.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Няколко правила за изба у дома

За да имате запазено отлежало вино За да имате хубаво отлежало вино, много често искате да направите у дома изба, която отговаряйки на различни, но важни критерии ще може да е по-близо до

Няма снимка

Виното - или в бъчва, или в стъкло

Появила се е и нова мода за опазване на вино в буркани, но експерти не я приветстват Най-добрите контейнери за съхранение на вино са традиционните бъчви или стъклените бутилки

Няма снимка

Кратките, но най-важни съвети за резитбата на лозите

Важно е да подрязвате лозите преди да потече мъзгата, както съветват старите хора и опитните майстори. Ако закъснеете, има голяма опасност да нараните растението и то да започне да плаче

Няма снимка

Колко да се чака при пропаднала лоза

В случаи на загинали или както казват стопаните пропаднали лози, има няколко начина за действие. Изборът, разбира се, трябва да зависи от това дали става дума за малко или по-голямо насаждение

Няма снимка

Изведнъж ципа покри виното

Това как се премахва в домашни условия? Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да

Няма снимка

Как се прави домашен чипс за багрене на ракия

Черница, дъб или акация са признати за целта Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс. Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн

Още от Фермер
Няма снимка

Агнетата масово оцеляват по Великден заради отменените семейни трапези

Пролетта се очертаваше обещаваща за овцевъдите в света с концентрацията на много религиозни празници, съпътствани по традиция от големи семейни трапези и много агнешки бутчета

Няма снимка

CNH Industrial работи усилено, за да осигури части

Следпродажбените решения на CNH Industrial и търговските марки Case IH, Steyr и New Holland Agriculture работят по-усилено от всякога, за да поддържат операциите за части и да гарантират обслужване

Няма снимка

Бордолезов разтвор

За получаване на 100 литра - 1%-ов бордолезов разтвор са необходими 1 килограм син камък, който се неутрализира с вар, за да се получи фина суспензия с pH 7.5-8.5

Няма снимка

Ветеринарите искат оставки, атакуват заповеди на шефа на БАБХ

Проф. Паскал Желязков смята обвиненията за неоснователни В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз искат отстраняването на директора на Българската агенция по безопасност на

Няма снимка

Видео на МЗХГ показва изискванията за отглеждане на свине в "задния двор"

Ново видео качи Министерството на земеделието, храните и горите на своята уеб страница, в което показва изискванията при изграждането и поддържането на свиневъдно стопанство за лични нужди и угояване

Няма снимка

Утре ще е слънчево, температурите стигат до 22 градуса

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Утре ще преобладава слънчево време. След обяд над планинските райони в централната част от страната ще се развива купеста облачност