Рецепта за дюлевица

06 декември 2019 В лозята 0 50400
Няма снимка
 

Как да я направя, за да стане качествена и ароматна, пита ни Снежана Вълкова от Пловдив, която има запазен плод

Рецептата:

Нарязвате дюлите, колкото е възможно на по-дребно. Добавяте вода със захар в съотношение 4 литра вода към 1 кг захар. Трябва да сварите течността за около 20 минути. Оставяте я да изстине до 26-28 градуса и сложете суха мая. Дозата за маята е 2 грама на 10 литра течност.

Ферментацията започва след няколко часа. Всеки ден следете със захаромер колко захар е останала неферментирала и измервайте температурата на течността.

Важен съвет:

Ако установите, че температурата е паднала до 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда много добре и да го поставите върху изолационен материал на пода.

След това изцедете добре сока, а дюлите пресовайте - при домашни условия сложете плода в тензух, завържете и сложете отгоре дъска с тежък камък.

Количеството на получения сок от пресоването не е голямо. Можете да изхвърлите плода и без пресоване, защото той лесно загаря.

Получената течност от оцеждането и пресоването сложете за дестилация.

При изваряването отделяйте първотока и патоките, а ако дестилирате двукратно - тогава правете това при втората дестилация.

Получава се мека и приятна ракия с подчертан аромат на дюли.

Получена по този начин тя почти не съдържа метилов алкохол, защото дюлите са богати на пектин, който пък при ферментацията се разгражда и отделя метилов алкохол.

Съвет за вино:

Ако сокът от изцеждането и пресоването оставите на студено да се избистри, се получава хубаво вино от дюли.

Може след сваряването да отделите стерилния сок и да го затворите в бутилки - става чуден сок от дюли.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

След обирането веднага почистете гроздовете

Набраното десертно грозде веднага трябва да се прибере и гроздовете да се почистят от всички болни, изсъхнали и недоразвити зърна. Най-правилно е да се нареди в щайги в един ред

Няма снимка

Не се бойте да прекършите дълги и буйни леторасли

Непременно почистете росните корени, премахнете листа без страх Летораслите от плодните пръчки, които достигат най-горната тел и "буйстват" не само че може да се прекършат, но това е задължително

Няма снимка

1,5 млн. лева бяха изплатени за събиране на реколтата на зелено

Близо 1,5 млн. лв. от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г. бяха изплатени по мярката за събиране на реколтата на зелено

Няма снимка

Изплатени са над 200 хил. лв. за застраховане на реколтата от грозде

Държавен фонд „Земеделие” изплати 204 630 лв. по мярка „Застраховане на реколтата“ от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г., съобщават от ведомството

Няма снимка

Кои сортове грозде узряват първи

Прибирайте при сухо време, съхранявайте при ниска температура Най-ранните сортове лози - Супер ран Болгар, Плевен, Мискет русенски, Мискет плевенски, Кардинал

Няма снимка

Отвеждане на главината

Този начин много хитро може да се ползва, ако искате да подмладите вече много остарялата главина на лозата. Могат да се получат една или две нови лози. Как се прави

Още от Фермер
Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Защитете конете от стършели и мухи

Пригответе отвара от карамфил + няколко капки одеколон и намажете тялото му Много често стопаните, които имат коне, допускат основна грешка, като подрязват прекалено опашката на животното

Няма снимка

Утре - слънчево, постепенно ще се затопля

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и почти тихо. След полунощ над източните райони ще се образува по-значителна ниска облачност, която около обяд ще намалее

Няма снимка

Минивършачка за царевица

Тази идея е от Индонезия, затова и дървената тръба е от бамбук. Но дори и да се замени с друг вид дървен материал, тази минивършачка би могла да е от полза за всеки хоби фермер

Няма снимка

Празът се полива до изваждането му

Празът е сред зеленчуците, който се нуждаят от най-много вода през развитието си - от засаждането до изваждането през есента. Поливките започва веднага след разсаждането му на постоянно място и