Рецепта за дюлевица

06 декември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
 

Как да я направя, за да стане качествена и ароматна, пита ни Снежана Вълкова от Пловдив, която има запазен плод

Рецептата:

Нарязвате дюлите, колкото е възможно на по-дребно. Добавяте вода със захар в съотношение 4 литра вода към 1 кг захар. Трябва да сварите течността за около 20 минути. Оставяте я да изстине до 26-28 градуса и сложете суха мая. Дозата за маята е 2 грама на 10 литра течност.

Ферментацията започва след няколко часа. Всеки ден следете със захаромер колко захар е останала неферментирала и измервайте температурата на течността.

Важен съвет:

Ако установите, че температурата е паднала до 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда много добре и да го поставите върху изолационен материал на пода.

След това изцедете добре сока, а дюлите пресовайте - при домашни условия сложете плода в тензух, завържете и сложете отгоре дъска с тежък камък.

Количеството на получения сок от пресоването не е голямо. Можете да изхвърлите плода и без пресоване, защото той лесно загаря.

Получената течност от оцеждането и пресоването сложете за дестилация.

При изваряването отделяйте първотока и патоките, а ако дестилирате двукратно - тогава правете това при втората дестилация.

Получава се мека и приятна ракия с подчертан аромат на дюли.

Получена по този начин тя почти не съдържа метилов алкохол, защото дюлите са богати на пектин, който пък при ферментацията се разгражда и отделя метилов алкохол.

Съвет за вино:

Ако сокът от изцеждането и пресоването оставите на студено да се избистри, се получава хубаво вино от дюли.

Може след сваряването да отделите стерилния сок и да го затворите в бутилки - става чуден сок от дюли.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Пробвайте от домашното вино да си направите оцет

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет. Което означава, че нямате друг избор

Няма снимка

„VineSOS“ – защита на местните сортове лози

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ (с акроним „VineSOS“), който стартира в края на 2017 година, е още няколко стъпки напред в своето развитие

Няма снимка

Вкисналото вино - за ракия

Но как да се неутрализира киселината Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне. Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация

Няма снимка

Кои сортове лози у нас се отличават като студоустойчиви

Отговаряйки на читателски въпрос на Велика Иванова от Пазарджик трябва да кажем, че досегашните наблюдения върху сортовете в страната позволяват да се разпределят в няколко групи

Няма снимка

Гр. Септември се готви да отличи най-хубавото домашно вино на града

От днес, 20 януари, до 3 февруари частни производители могат да предадат своята реколта 2019 за участие в конкурса.  За 16-ти пореден път жителите на град Септември се стягат за празника на виното

Няма снимка

Ракия от моркови

За рецепна на ракия от моркови ни помоли по телефона нашата читателка Веска Пенчева от град Панагюрище, защото тази година допуснали грешка - загаряне и тяхната домашна ракия се получила с влошено

Още от Фермер
Няма снимка

Медоносните пчели са по-здрави и по-силни с достъп до цветен прашец от различни цъфтящи растения

Но цветното разнообразие в ландшафтите обаче е намалено с интензивно земеделие (единични култури, малко цъфтящи плевели, ограничени живи плетове) и урбанизация

Няма снимка

Палметата е компактна

Тъй като палметите заемат по-малко място, могат да се засаждат на различни места в градината. Подходящи са за преградни стени, които отделят зеленчуковите лехи от декоративния двор

Няма снимка

Селска питка

Продукти: 700-800 г брашно, мая - 1 кубче прясна или 2 пакетчета суха, 450 мл топла вода, 1 ч. лъж. захар, 1 суп. л. сол - 1 с.л. Приготвяне: В топлата вода разтворете маята

Няма снимка

Овкусете фуража на коня, за да подобрите усвояемостта му

За подготвяне на зърна и шротове използвайте ярмомелки, зърномелки и други машини. Възрастните коне приемат овеса в цял вид. Но ако конят ви е с лоши зъби или ако храните малко конче

Няма снимка

Утре ще бъде облачно с превалявания от дъжд, температури до 10-12 градуса

Атмосферното налягане още малко ще се понижи и ще бъде близко до средното за месеца. През следващото денонощие времето в страната ще бъде облачно и на много места ще има превалявания от дъжд

Няма снимка

Картофени кюфтета с гъби

Най-често кюфтетата се приготвят от месо или риба. Не е нужно обаче да се ограничавате само с тези продукти. Постните зеленчукови кюфтета също са много вкусни и полезни