Създаден е хормон, който помага на растенията да преодолеят липсата на вода

08 декември 2019 Новини 0 16083
Няма снимка
1 2
 

Боряна Плашкова

Откакто засушаването стана все по-продължително и често явление, предизвикано от климатичните промени, учени от цял свят се опитват да улеснят живота на културните растения в екстремните условия, на които са подложени в естествената си среда.

Нуждата от вода за културите варира през различните фази от вегетационния им период, като най-голям разход обикновено се наблюдава по време на генеративното им развитие - цъфтеж и плододаване. Антитранспирантите, които регулират дейността на дихателните отвори и съответно количеството отделена чрез изпарение вода от растенията, са фитохормоните, станали главен обект на изследванията, свързани с разработването на стратегии за запазването на водните запаси в почвата за възможно най-дълго време.

Още през 2013 г. научен екип от Калифорнийския университет Ривърсайд успява да синтезира вещество, каращо растенията да забавят своя растеж и в същото време да започнат усилено да складират вода в клетките си. Шон Кътлър, ръководител на изследването, представя веществото, наречено кинабактин като имитиращо действието на естествено срещания растителен хормон - абсцисиевата киселина, спиращ нарастването на растението при наличие на стрес от засушаване.
Aбсцисиевата киселина е главният хормон, стимулиращ задържането на вода от растенията по време на засушаване чрез контролиране на затварянето на устицата, като по този начин ги предпазва от прекалено бързото увяхване. Но опити с директното му прилагане, показали неговата нестабилност и прекалено кратко действие, за да може той да се нарече полезен за селското стопанство.
Екипът на Кътлър всъщност открива цяло семейство от рецептори, към които абсцисиевата киселина може да се свърже. В последствие установяват и, че когато кинабактинът бъде свързан към същите рецептори в растения като соя и арабидобсис, също се включват механизмите им за предпазване от сушата. Кинабактинът не губел своята стабилност толкова бързо, колкото абсцисиевата киселина и се смятал за недажден заместител, който станал основа на множество научни изследвания и патенти.
Наскоро същият екип представи и наследник на кинабактина, наречен опабактин, успял да се справи с главния проблем, пред който бил изправен предшественика му, а именно това, че не можел да прояви своето действие върху някои видове опитни растения, като например пшеница и домат. Новото вещество е 10 пъти по-силно от естествената абсцисиева киселина, което печели названието му “суперхормон”.
За да създадат опабактина, екипът направил виртуален скрининг на повече от 18 милиона различни молекули, за да намери най-подходящата за свързване към рецепторте на абсцисиевата киселина, а след това приложили върху нея малко клетъчно инженерство.

Учените изпитали действието на новата молекула върху растения в контролирана лабораторна среда и отркрили нейната стабилност и продължителност на действие. Опитните растения третирани с опабактин издържали на засушаването цели 5 дни, докато тези с абсцисиева киселина - 2 или 3 дни.

Опабактинът започва да действа само броени часове след прилагането му, което означава, че фермерите могат да третират растенията още след първите прогнози за наближаваща суша.

Малкта молекула доказала своята активност при лабораторните изследвания на всички култури, но тази сфера на научни изследвания е все още нова в сравнение с разработването на нови пестициди или гмо растения, като нейната мащабност и приложимост в земеделието тепърва ще се доказват.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Разрешиха на българска фирма да купи “Клас олио” от турските собственици

КЗК разреши на българския търговец на зърно “Меджик Флейм” да придобие “Клас олио”. Собствениците на производителя на олио Кенан и Мерт Йълмаз ще продадат 100% от акциите

Няма снимка

Баща отгледа 6-метров слънчоглед по молба на сина си

Млад жител на британския град Хартфорд помоли баща си да отглежда слънчоглед, висок колкото къщата им. Мъжът изпълнил молбата на 4-годишното момче, доказвайки, че татко може да направи всичко

Няма снимка

Учените разработват антиоксидантни прахове на базата на плодове

Испанските учени обмислят технология за преработка на отпадъците от работа с плодове и зеленчуци в добавки и съставки. По-специално на фокус е по-нататъшното използване на меките части и кората

Няма снимка

Утре ще е предимно слънчево, следобед на места ще превали

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е близко до средното за август. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно и тихо. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево

Няма снимка

Живакът скача до 36 градуса

Слънчево и горещо ще е днес, а живакът ще достигне до 36 градуса. След обяд над западната половина от страната отново ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прегърми, съобщи БНТ

Няма снимка

Добивите от картофи с 29% ръст, от домати - с 37% надолу

Над 4,5 млн. тона вече е ожънатата пшеница, 260 хил. т са изнесени Тихомир Тончев Сушата в половин България и дъждовете в останалата са се отразили добре на реколтата от картофи и зле на тази от

Още от Фермер
Няма снимка

ДНК изследване на местни сортове лози от България и Гърция

Уникален по рода си ДНК анализ на местни сортове лози от България и Гърция беше извършен в рамките на проекта "SOS за застрашени традиционни сортове лози"

Няма снимка

Очертава се по-слаба слънчогледова реколта

Равносметката от жътвите в подгорелите посеви е, че се отчитат много ниски добиви. На някои полета - ще се прибират по-високи Ваня Велинска  Жътвата на слънчогледа вече започна в някои райони на

Няма снимка

Листни въшки по зеленчуците

Почти всички зеленчукови култури се нападат от листни въшки. В лехите могат да се срещнат изключително разнообразни видове. Много често една и съща култура се напада от няколко вида въшки

Няма снимка

Когато свинята ще ражда

Първата ви задача е да застелете пода добре със слама и чисто сено и да няма места, където прасенцата могат да пропаднат. Ако свинята ражда за първи път, много внимавайте

Няма снимка

Бобът понижава кръвната захар и холестерола, контролира теглото

Редовната консумация на бобови растения може да намали риска от болести на сърцето и да помогне на хората с диабет. Тези храни допринасят за понижаване на нивата на кръвна захар

Няма снимка

Как да представим кучето си на друго

С добре обучен поздрав, вашият любимец с радост ще предвиди забавлението, което може да има с четириноги приятели Кучетата са социални животни и най-много се радват на компанията на другите