Явор Гечев: Време е да създадем фермерски кооперации

10 декември 2019 Агробизнес 0 12222
Няма снимка
Явор Гечев
1 2
 

Това казва председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в интервю за в. “Български фермер”

Диана Ванчева

Във времето на замислени реформи в новата Обща селскостопанска политика след 2021 г. и земеделските кооперации в България искат законодателно да се реформират. И да влязат модерни в новия програмен период.

21-и век ги завари в “насипно състояние” и те още стоят оковани в законодателната рамка от времето на създаването си, когато не са изграждани с цел пазарно земеделие, земеползване и производство.

По този повод разговаряме Явор Гечев за проектозакона, който са изработили и по който върви сериозно вътрешно обсъждане между регионалните съюзи и членовете вече 5-6 месеца. За него ще разчитат на подкрепа, за да бъде предложен като текст.

- Господин Гечев, проектът ви само за земеделските кооперации ли се отнася?

- Да, само за тях, и с цел да стъпи на две конкретни плоскости - отварянето им към модерното кооперативно движение на 21 век и към формулата, която отдавна търсим - да станат фермерски. Тоест да влязат в палитрата на земеделието, където им е мястото и където земята играе основна роля. Една от основните промени в проектозакона, която целим, е именно установяване на връзка със земята.

Защото по сегашното законодателство те са капиталови дружества и нямат връзка със собствеността на земята, което поражда големи проблеми при създаването им, активите, взаимовръзката между член кооператорите.

Трябва да бъдат адаптирани и към съвременната данъчна реформа. Знаете ли на какво са подложени днешните кооперации

Ще ви дам пример. Те плащат ренти, и между другото се справят чудесно с тях - дори бих казал, че ако не са кооперациите, рентите ще са значително по-ниски. Но вече издържат трудно "на терен", а да не говорим, че след влизане в сила на новата ОСП с тавани, нещата ще станат още по-зловещи за тях.

Плащат и дивиденти. А нито един частен земеделски производител не е в тази ситуация, т.е. конкурентността е изместена не в наша полза.

Правят договори със самите себе си за аренда или наем - по хиляди договора на година. И тези договори също са обект на данъчното законодателство, при абсурда, че кооперациите отдават земята сами на себе си.

За да се платят дивиденти, трябва да се калкулира печалба и също да се плати 10% данък печалба. Брой се и 5% данък дивидент.

Тоест при равни други условия кооперациите губят едни 15% на старта и се оказва, че имат данъчно бреме повече от всички други на “терена”, както казваме ние. Техните кооперативни сделки се тълкуват изцяло като данъчни сделки.

- В проектозакона ползвате ли модела на западните нормални коорепативни подходи, които са доста различни? Там се управлява собственост на член кооператори и казвате, че има чисти вътрешнокооперативни отношения?

- Да, опитваме се да черпим от френския модел - изключително социален и кооперативен, както и от немския. Редно е да се вземе пример от тях и съвременните им тенденции на развитие.

Стопанисването на земята може да става по много начини и те го показват, а при нас тя се стопанисва само по един начин. Да, при тях играят вътрешнокооперативни отношения.

- Какво означават тези взаимоотношения?

- Кооперациите са странен субект - феномен на 20-и век и модерно ядро през 21-и век. От тях зависи не само обработването на земята, но в огромна степен и как се снабдяват, как се реализира земеделската продукция в интерес на отделния производител.

Знаете ли как се продава пордукцията на кооперативните единици в Европа. Окрупняването й а реализация е законодателно заложено, като е отворено ветрилото за всеки фермер, който е член. Там един фермер не кисне по борсите, той членува в даден кооперативен съюз. И има сключени договори, които са подкрепени от държавата - включително какво да сее, как да сее, къде да го складира и къде да го продава. Западните кооперативи и заедно усяват във всичка.

- Какво излиза - нужна ви е съвсем нова законодателна философия?

- Да, като за стопански единици с пазарни и поземлени отношения и със самостоятелен подход, стъпил на трите фактора за производство: земя, труд и капитал. Но без земята и обработката й другото се обезмисля.

Затова у нас този процес започна да стартира на практика и по друг начин. Например огромна част от кооперациите вече промениха вътрешните си устави и записаха, че за да членуваш при тях, трябва да притежаваш земя.

Между другото трябва да знаем, че цяла Европа е преминала през различен тип отношения в последните 100-200 г. и ги е еволюирала. Само у нас още мразим думата "кооперация", защото си мислим, че е равна на ТКЗС, а въобще не е така. И не е измислена от социализма, тя е социален и икономически световен феномен.

По последни данни статистиката вече показва, че 80% от земеделието в Западна Европа е кооперативно. Но ние, понеже имаме проблем с него, изостанахме и тръгнахме по друг модел, който не е балансиран. И имайки 100 000 регистрирани и толкова нерегистрирани малки стопани, ги определяме като приоритетни, но на практика държавата не създаде предпоставки да станат устойчиви.

- Как се справят днес кооперациите у нас?

- Добре се справят. 450 кооперации са членове на съюза ни от общо 900. 90% от обработваемата земя в България, която стопанисват също е в обсега на националния ни съюз, който наброява над 50 000 членове.

Те обработват 5,5 млн.дка от земята у нас, което е равносилно на 15% от цялата площ.

Отделно имат и други големи плюсове - където има кооперации, селата са живи, поддържани са магазини, училища, читалища и музеи, защото член кооператорите живеят там и имат инерес да поддържат средата за себе си и своите деца.

Днес повечето кооперации /близо две трети/ се справят много добре и с резултатите си - имат високи добиви, покриват задълженията си, дават много високи ренти от порядъка на близо сто лева, при печалба от 25-30 лв.на декар, което е непосилно. Вече е редно и отговорността им да е споделена - колкото получава собственикът на земята, приблизително толкова да взима и този, които обработва земята, при това, че той носи и много по-голям риск риск.

Към оценките с днешна дата за нашите кооперации спада и тази, че голяма част от председателите им вече са млади и инициативни хора, подготвят и кадри след себе си.

Отпускат стипендии, изпращат хора да учат за бакалавър и магистърски степени, и те се връщат.

Огромна част дават високи заплати и съумяват да запазят хората си. Повечето дават и такива заплати, че професори от ССА могат и да им завиждат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

С уеднаквени сортове и редовно предлагане българските плодове ще са масови на пазара

А това може да се постигне в сдружения, смята Детелина Георгиева, която отглежда кайсии и сливи край Русе Радина Иванова След пролетните студове, когато през март температурите падат до минус 5

Няма снимка

На 19 август започва приемът по подмерките COVID 1 и COVID 2

От 19 август до 21 септември 2020 г. общинските служби по земеделие ще приемат заявления за подпомагане по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1 и подмярка 21

Няма снимка

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

От 20 г. не е имало толкова тежка година в земеделието, казва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Тихомир Тончев - Г-н Върбанов

Няма снимка

320-330 лв. предлагат за тон пшеница от новата реколта

Доброто качество обаче очаква по-висока цена Пандемията COVID-19 показа колко важно е за държавите вътрешното производство. По ирония на съдбата точно през този агросезон реколтата от есенниците у

Няма снимка

От 320 до 350 лв. за тон пшеница от новата реколта

От 320 лева за тон пшеница от новата реколта до 350 лв./т за качествена хлебна варира предлагането сега. Но повечето фермери се въздържат от продажби в очакване на още по-високи цени

Няма снимка

Аграрната стратегия на ЕС се фокусира върху биопроизводството

В Европа пазарът на органични храни ще продължи да расте и биологичното производство се нуждае от по-нататъшен напредък. Това се посочва в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“

Още от Фермер
Няма снимка

ДНК изследване на местни сортове лози от България и Гърция

Уникален по рода си ДНК анализ на местни сортове лози от България и Гърция беше извършен в рамките на проекта "SOS за застрашени традиционни сортове лози"

Няма снимка

Очертава се по-слаба слънчогледова реколта

Равносметката от жътвите в подгорелите посеви е, че се отчитат много ниски добиви. На някои полета - ще се прибират по-високи Ваня Велинска  Жътвата на слънчогледа вече започна в някои райони на

Няма снимка

Листни въшки по зеленчуците

Почти всички зеленчукови култури се нападат от листни въшки. В лехите могат да се срещнат изключително разнообразни видове. Много често една и съща култура се напада от няколко вида въшки

Няма снимка

Разрешиха на българска фирма да купи “Клас олио” от турските собственици

КЗК разреши на българския търговец на зърно “Меджик Флейм” да придобие “Клас олио”. Собствениците на производителя на олио Кенан и Мерт Йълмаз ще продадат 100% от акциите

Няма снимка

Когато свинята ще ражда

Първата ви задача е да застелете пода добре със слама и чисто сено и да няма места, където прасенцата могат да пропаднат. Ако свинята ражда за първи път, много внимавайте

Няма снимка

Бобът понижава кръвната захар и холестерола, контролира теглото

Редовната консумация на бобови растения може да намали риска от болести на сърцето и да помогне на хората с диабет. Тези храни допринасят за понижаване на нивата на кръвна захар