Планинските райони трябва да са със социален статут

12 декември 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
Тодор Джиков е категоричен, че много от проблемите на производителите могат да се разрешат, ако има политическа воля
1 2
 

От земеделските стопанства там не трябва да се търси икономически ефект, коментира Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите

Ваня Велинска

- Г-н Джиков по време на Празника на картофите във Велинград се проведе кръгла маса между производителите и експерти от МЗХГ, включително и зам.-министър Чавдар Маринов. Кои проблеми бяха поставени от земеделските стопани?

- На тази кръгла маса акцент бяха проблемите, свързани с производството на картофи в полупланинските и планинските райони. Знаете, там положението е много критично, въпрос е не само на запазване на този поминък, а на оцеляване на хората в тези райони.

От една страна там може да се отглеждат много малко земеделски култури, подходящи са и някои от животновъдните сектори. В същото време тези места не се ползват със специален статут, а производителите вземат еднакви субсидии с всички останали. Полагащите се субсидии, в размер на 26 лв., са изключително недостатъчни. Те не могат да покрият не само наполовина, но дори една четвърт от разходите по отглеждането на картофи. В планинските райони се прави много по-трудно земеделие тъй като там климатът е неблагоприятен, категорията почва е 5-6-а, дори 9-а. Парцелите са малки, разпокъсани и отдалечени, няма напояване, терените са наклонени, има повече разходи за гориво, влага се изключително ръчен труд, липсва работна ръка, и т.н. Всичко това обуславя в тези райони да се търси само и единствено социален ефект, не икономически.

Всички присъстващи на кръглата маса се обединихме, че държавата трябва да застане много сериозно на мястото си, и да субсидира тези земеделски производители, за да се прекрати миграцията и обезлюдяването в тези райони, което, всички виждаме, придобива застрашителни размери в последните години.

Например държавите в Западна Европа, а също в Гърция и Италия, за планинските райони полагат много сериозни финансови усилия и ги подпомагат на различни нива. Там е застъпен и търсен социалният ефект. Това искаме и ние.

От години говорим, че Европейският съюз се стреми да запази тези проблемни райони, създаде се и Програмата за развитие на селските райони, която цели именно подобряване на благосъстоянието на хората в тях. При нас обаче е видно, че тя не проработи по предназначението, а се изкриви.

Други теми, които обсъдихме на форума са и проблемите с ниската покупателна способност на българите, т.е. ние не избираме родното производство тъй като е по-скъпо от идващото от други страни. А също и трудното реализиране на продукцията, достъпът на производителите до големите вериги, и т.н. Затова е важно държавата да се намеси и тук, за да стимулира образуването на кооперативи, групи, организации, които да обединят интересите на производителите.

Така те ще предлагат големи количества изравнена продукция, ще разполагат със складове, ще пакетират, защо не и преработват, и така като цяло ще стоят по-сериозно и професионално в бизнеса.

- На този форум реално поеха ли се някакви ангажименти от представителите на МЗХГ, които да доведат до разрешаване на поставените проблеми от производителите? Има ли светлина в тунела?

- Всички се обединихме около идеята да направим една по-голяма кръгла маса, на която да присъстват представители на всички производители от полупланинските и планинските райони. На нея ние ще представим отново проблемите, както и ще начертаем ясна стратегия, по която смятаме, че трябва да се развива секторът, за да е успешен.

Знаем, че не е лесно, тъй като проблемите ни не са свързани само с МЗХГ, а и с министерствата на финансите, с Министерството на труда и социалната политика и т.н. Но ще продължим да се борим държавата да предприеме конкретни мерки и решения.

Защото, ако искаме светлина в тунела, трябва да си я извоюваме сами, не трябва да спираме да искаме това, което ни се полага, а именно правото на по-добър живот на хората в страната.

- Наскоро проведохте голям форум на представители на секторите зеленчуци, плодове, картофи, както и на биопроизводите с министър Танева. Кои бяха основните акценти на срещата, кои от проблемите поставихте на дневен ред пред експертите от МЗГХ?

- Проблемите на биопроизводителите са сходни с тези на фермерите от планинското и полупланинско земеделие, за които стана въпрос, а в частност и с тези на плодове, зеленчуци и картофи. В повечето случаи това са производители с малки площи. Освен това често те са био, тъй като са в чисти и незамърсени райони, поради липсата на тежка индустрия. Важно е обаче държавата да се ангажира със сериозна финансова и логистична подкрепа, като води политика за устойчиво земеделие. Така се дават възможност за постигане на висока добавена стойност при производството на всички биопродукти - плодове, зеленчуци и картофи. Това производство е изключително подходящо за семейни земеделски стопанства. Повишаването на социално-икономическия статус и спиране на ускореното обезлюдяване, трябва да е основна задача на всяко българско правителство.

Биоземеделието в момента е изключително атрактивно за младите фермери. Крайно време е политическите партии в държавата да проявят истинска отговорност и воля за постигането на действителни резултати. Не случайно Австрия е на първо место в ЕС по производство на биопродукти. В България планинските и полупланинските райони съставляват 40% от земеделските площи, а в същото време там са концентрират почти 70% от реалните земеделски производители.

Разбира се, обсъдихме и ситуацията в сектора, държавните помощи и разпределението на ресурсите между отраслите, както и резултати от засилените проверки по обвързаното подпомагане, и какво още трябва да се подобри, за да се реши този сериозен проблем.

Обсъдехме и темата за създаване на регистър на търговците на пресни плодове и зеленчуци, регистър на складовете за търговия на едро с капацитет и условия за търговия и транспорт. А също така и обособяване от общините на фермерски пазари на определени места един път седмично или продаване само от стопанството на производителя.

Дискутираме и темите:

Увеличаване на държавна помощ за инвестиции за 2020 г. в размер на 15 милиона лв. и възстановяване на 50% от направените инвестиции. Предложения за включване на нови активи - платформи за бране на реколтата, машини против слана, електрошокови оръдия против градушка, инвестиции в напоителни съоръжения, включително и софтуер и автоматизация на управление и други.

Увеличаване бюджета за пръсканията при овошките на 6.5 млн. лв., включване на биологични препарати, увеличаване на обхвата с нови вредители и препарати.

Увеличаване на бюджета при картофите и зеленчуците на 2,5 млн. Проблемите с опасните вредители като нематоди, картофен молец, доматен миниращ молец и др.

Предложения за държавни помощи за създаване на групи производители до 100 000 лв. на година.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

От капково напояване до смартфон управление

Така в Израел правят от пустиня градина 4 Нови технологии дават информация на всеки 10 минути за нужната водна доза на растенията Радина Иванова Израел е една от най-малките и най-гъсто населени

Няма снимка

Магнезият е жизненоважен и за растенията, и за хората

При всички култури, особено при зеленчуковите и овощните, е установено подобрение на качествените показатели, когато елементът се внася съвместно с калий Доц

Няма снимка

Разпределя се 4 пъти по-голям бюджет за инвестиции в растениевъдството

Земеделските производители ще могат да кандидатстват за подпомагане по схемата от 3 до 28 февруари Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020

Няма снимка

Отбелязваме Деня на растителнозащитника

Днес, 16 януари, отбелязваме Деня на растителнозащитника. По традиция събитието ще бъде чествано в Аграрния университет в Пловдив. За първи път празникът се отбелязва през 1896 г

Няма снимка

Калият и магнезият влияят върху качеството на растителната продукция

Не бива да се подценява торенето на културите с тези елементи, тъй като те са отговорни за формиране на ценни хранителни съставки за човека и животните Доц

Няма снимка

Кои са най-подходящите овощни видове за планинските райони

Ябълка В сравнение с други видове ябълката се нуждае от по-малко топлина и в периода на покой понася по-добре ниските температури. Ябълката обаче е взискателна към почвата и влагата и трябва да се

Още от Фермер
Няма снимка

Селска питка

Продукти: 700-800 г брашно, мая - 1 кубче прясна или 2 пакетчета суха, 450 мл топла вода, 1 ч. лъж. захар, 1 суп. л. сол - 1 с.л. Приготвяне: В топлата вода разтворете маята

Няма снимка

Овкусете фуража на коня, за да подобрите усвояемостта му

За подготвяне на зърна и шротове използвайте ярмомелки, зърномелки и други машини. Възрастните коне приемат овеса в цял вид. Но ако конят ви е с лоши зъби или ако храните малко конче

Няма снимка

Утре ще бъде облачно с превалявания от дъжд, температури до 10-12 градуса

Атмосферното налягане още малко ще се понижи и ще бъде близко до средното за месеца. През следващото денонощие времето в страната ще бъде облачно и на много места ще има превалявания от дъжд

Няма снимка

Картофени кюфтета с гъби

Най-често кюфтетата се приготвят от месо или риба. Не е нужно обаче да се ограничавате само с тези продукти. Постните зеленчукови кюфтета също са много вкусни и полезни

Няма снимка

Инсектицид със сублетален ефект върху пчелите може да доведе до намалена преживяемост на ларвите!

Пестицидите обикновено са създадени от човека химикали, предназначени да убиват вредители, които могат да наранят растения или животни, включително хора

Няма снимка

Недостатъци на гъстия разсад

По принцип препоръките, които се дават при сеитбата на разсадите, е семената да се сеят в малки съдове. Разбира се, няма проблем да засеете семената и в сандъчета