Мерките за биосигурност не са само за големите свинеферми

14 декември 2019 Животновъдство 0 8712
Няма снимка
Изграждането на плътна стена по периметъра на свинекомплекса е важна част задължителната биосигуроснот. Тя предпазва от навлиазане на гризачи и на животни - както диви, така и домашни.
1 2
 

5-те най-разпространени грешки, които сега са фатални за отрасъла

Д-р Хосе Казанова

Автономен университет на Барселона

През по-голяма част от своята професионална кариера бях сигурен, че най-честата грешка в биосигурността на свинефермите е свързана с незнанието на това как правилно да бъде диференцирана чистата от мръсната зона. И бях убеден в това дотогава, докато някой не ме помоли да назова петте според мен най-разпространение грешки с биосигурността, правени в свинефермите.

Първата ми реакция беше: "Как свинефeрмата въобще може да съществува, ако в нея се направят всичките 5 грешки едновременно!" Но бързо осъзнах, че в действителност става дума за 5 основни грешки в свиневъдния отрасъл като цяло и по-скоро те едва ли може да бъдат извършени в една и съща свинеферма по едно и също време.

И като се замислих, стигнах до извода, че онова, което през по-голяма част от своята професионална кариера бях смятал за основна грешка номер едно се оказа по значение едва на пето място.

И така кои са 5-те най-често допускани грешки в биосигурността?

1. Недооценяване на значението на биосигурността.

Първото, което трябва да бъде внедрено в производството дори много преди въвеждането на поголовието, е премислените и внимателно разработените планове и процедури на биосигурност.

Помещения за преобличане и къпане, товаро-разтоварни рампи и др. - всичко трябва да е готово, преди да заработи производството.

Ситуация, в която в помещенията на първата площадка вече са докарани животните, преди да е завършена втората - не е рядкост.

Нещото, което трябва да се избягва на всяка цена, е помещенията за преобличане да са готови едва след като бъде завършено и последното помещение за отглеждане на свинете.

2. Липсата на пълно разбиране на процедурите.

Много важно е да се разбира насочеността на различните процедури и протоколи, за да се въвеждат по правилния начин и след известно време да не станат безполезни.

Процедурата за биосигурност, която трябва да се изпълнява по задължение, но която не се разбира, рано или късно престава да има ефект

Всеки трябва да разбира правилата и как да ги спазва: свиневъди, служители, ветеринарни специалисти и т.н.

Ограждането на територията на свинефермата по периметъра й е законово изискване в много държави по света още преди глобалната смъртоносна епизоотия с африканската чума по свинете. Целта е недопускане проникването в свинефермата на неканени гости: както хора, така и животни - и домашни (котки и кучета), и диви (диви свине или лисици). Свиневъдите разбират, че в този план стената работи по-добре от оградата.

Също така те разбират, че е по-добре правилно да се преобличат, мият ръцете и къпят. И това, че влезлият на територията на свинефермата камион е напълно измит и дезинфекциран е без значение, ако шофьорът му, който участва в разтоварването, е с мръсни дрехи и обувки.

3. Приемането, че мерките за биосигурност са само за големите свинеферми.

Процедурите за биосигурност трябва да се въвеждат във всички ферми независимо от размерите им. Трябва да сме наясно, че процедурите за биосигурност са действия, които можем да предприемем, за да избегнем попадането на инфекциозни заболявания в производството. Трябва да осъзнаваме, че тези процедури са насочени и към това да не излизат от нашите свинеферми инфекциозни заболявания. Това се разбира под биологична сигурност. Трябва да се има предвид, че съществуват редица много опасни заразни болести - такива, от които страдат не само отделни ферми, а които поразяват цели територии и избавянето от тях изисква значителни усилия. Примери на такива заболявания са шапът, африканската чума по свинете, класическа чумата по свинете и болестта на Ауески. Тези заболявания се наричат трансгранични или екзотични болести по животните и представляват глобална заплаха.

Протоколите за биосигурност са приложими при всички свине - както при отглежданите в промишлените свинеферми, така и към животните в тип заден двор.

4. Много е опасно да сте прекалено сигурни в своите протоколи за биосигурност, ако те са недостатъчно ефективни.

Колкото повече протоколи и процедури за биосигурност са въведени, толкова рискът е по-нисък. Въпреки това трябва да се помни, че риск, равен на нула, не съществува.

Еднократните хартиени комбинезони и найлоновите калцуни само дават лъжливо усещане на безопасност.

Дезинфекционните врати и бариери са абсолютно ефективна мярка за биосигурност, но ще е много оптимистично да се смята, че всичко, което е минало през тези врати или бариерата, е напълно дезинфекцирано.

Най-добрата застраховка е онази, която никога не се е налагало да използваме.

5. "Чистите" и "мръсните" зони и не са определени както трябва.

Границите на "чистата" зона - производствените области, трябва да са ясно обозначени и отделени от целия останал свят - от "мръсната" зона.

Това е особено важно в точките на необходимия контакт между зоните, където се осъществява производството, и всички останали - такива като пунктове на приемане/разтоварване на свине, снабдителните зони, местата, през които преминава персоналът, пунктовете за складиране на труповете на свине.

Границата между “чистата” и “мръсната” зона трябва да е ясно обозначена и лесно разбираема. Това има огромно значение в местата за разтоварване/приемане на свине и входовете/изходите за хора.

Към днешна дата смятам, че в дейността си производствените ни системи допускат много грешки в биосигурността.

Представете си какво може да стане, ако се кара кола, като се пренебрегват 5 основни правила за движение по пътищата: с превишена скорост, с надвишена норма на алкохол в кръвта, с неизправни спирачки, с изтрити гуми и без предпазни колани!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Цената на фуражните картофи в ЕС се срина до 2,75 евро/100 кг

Фермерските асоциации препоръчват на животновъдите да купуват, за да осигурят изхранването до пролетта Цената на картофите на фючърсните пазари от реколта 2020 тръгва надолу още в края на юли –

Няма снимка

Биофермите в ЕС са със стабилни плащания и оживено търсене

Производителите на биомляко получават средно 47,2 цента/кг Втората половина на 2020 г. започна с до голяма степен постоянни цени за немските производители на биомляко

Няма снимка

От 5 до 31 октомври фермери доказват реализираното мляко и животни

От 5 до 31 октомври включително животновъдите, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 г., трябва да докажат реализация на мляко и млечните продукти

Няма снимка

Производството на прасета в ЕС се увеличава

Но потреблението се срива, а износът „избухва”, сочи анализ на Европейската комисия Пандемията на Covid-19 и свързаните с нея икономически ефекти са решаващият фактор за настоящото развитие на

Няма снимка

Подозрението се потвърждава: АЧС е в Германия!

След избухването на африканска чума по свинете (АЧС) в квартал в Бранденбург, строги ограничения важат за фермерите в засегнатия регион, обяви министърът на здравеопазването на провинция Бранденбург

Няма снимка

Внимавайте с пашата на крави, овце и кози!

Много отровни вещества в растенията преминават в млякото и променят вкусовите и хранителните му качества, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Качественото хранене и в достатъчни количества пряко влияе

Още от Фермер
Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Защитете конете от стършели и мухи

Пригответе отвара от карамфил + няколко капки одеколон и намажете тялото му Много често стопаните, които имат коне, допускат основна грешка, като подрязват прекалено опашката на животното

Няма снимка

Утре - слънчево, постепенно ще се затопля

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и почти тихо. След полунощ над източните райони ще се образува по-значителна ниска облачност, която около обяд ще намалее

Няма снимка

Минивършачка за царевица

Тази идея е от Индонезия, затова и дървената тръба е от бамбук. Но дори и да се замени с друг вид дървен материал, тази минивършачка би могла да е от полза за всеки хоби фермер

Няма снимка

Празът се полива до изваждането му

Празът е сред зеленчуците, който се нуждаят от най-много вода през развитието си - от засаждането до изваждането през есента. Поливките започва веднага след разсаждането му на постоянно място и