Актуални дейности в овощната градина

11 декември 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Санитарната резитба се прави по-рано

От градината се изкореняват и се отстраняват всички изсъхнали дървета.

Задължително е да се съберат сухите и заразените с болести клонки и да се изгорят.

Големите отрези се намазват с блажна боя, за да се предпази дървесината от заразяване с болести и неприятели. Добре е към боята да се добави и подходящ фунгицид.

По време на резитбата се отстраняват гъсеничните гнезда, яйчни купчинки и пръстенчета, мумифицирани плодове - събират се и се изгарят.

При костилковите овощни видове трябва да се изрежат до здраво всички клонки, заразени от кафяво гниене и сачмянка.

При ябълките се махат клонките, нападнати от брашнеста мана.

При семковите овощни видове, ако има клонки с огнен пригор, се изрязват до 30-40 см под мястото на заразата и се изгарят.

Инструментите за резитба се дезинфекцират след всеки такъв отрез със спирт за горене или белина, разредени с вода в съотношение 1:10.

ЗИМНО ПРЪСКАНЕ

Резитбата на овощните дървета трябва да е приключила преди зимното пръскане, което обикновено е в края на февруари - началото на март. То се прави в сухо и тихо време, при температура поне 5 градуса.

За ябълковото дръвче подобрена етажна корона

Оставя се водач

Ябълковите дървета, които са присадени на силнорастящи подложки, се формират на подобрена етажна корона.

След засаждането стъблото на дръвчето се съкращава на височина 60-70 см. То трябва да има добре развити 8-9 пъпки, от които през лятото израстват нови леторасли. От тях се подбират скелетни клони за първия етаж.

Най-горният отвесно растящ клон се оставя за водач. От останалите леторасли се избират още 4, които са равномерно отдалечени и най-добре развити.

Препоръчва се летораслите да са отклонени от водача под ъгъл 45-50 градуса. Излишните клонки се отстраняват.

При първата зимна резитба на ябълките скелетните клонки се намаляват с около 1/4 до 1/3. При силните клончета съкращаването се извършва малко над мястото, на което ще се изграждат първите полускелетни клони - на разстояние 60-70 см от основата на скелетните клони.

Каква е резитбата след засаждането

Има различия при отделните видове

Ябълката, крушата и дюлята се съкращават по-слабо. Дори при най-неблагоприятни условия резитбата не бива да надхвърли 1/3 от дължината и на най-силно развитото клонче. При много благоприятни условия най-силните клончета се режат така, че да се изравнят с най-слабо развитите.

При сливата, черешата и вишнята се прави по-голямо съкращаване, което може да достигне до 1/2 от дължината на най-силните клончета.

Прасковата изисква най-силна резитба. При нея първото съкращаване може да достигне до 3/4 от дължината на клончетата. Препоръчително е да се почистят всички предивременни клончета на височината на бъдещия ствол, а оттам нагоре да се оставят 7-8 клончета. Най-долните се съкращават на 4 пъпки, след това се намаляват на 3, а най-отгоре - до 2 пъпки.

Основни принципи

Трябва да се осигури здраво срастване между скелетните части, подходящ наклон на скелетните клони и разклонения и съподчиненост на отделните скелетни части.

Здравото срастване между скелетните части е необходимо за избягване на отцепването, което се наблюдава при обилен плодов товар. Скелетните клони се срастват здраво с водача, когато ъгълът между тях е по-голям от 45 градуса, когато те са по-тънки от водача и когато са не повече от 3-4 в етаж. Върхът им трябва да расте изправено, за да се удължават нормално. Най-подходящ наклон за скелетните разклонения е около 30 градуса спрямо хоризонталата. Характерно за водача е вертикалното положение.

Водачът трябва да бъде най-голям по размери, след него по големина да бъдат скелетните клони и разклонения, разположени в долната част на короната, а израстващите над тях да бъдат толкова по-малки, колкото по-високо са разположени.

Технически правила

При резитба на овощните дървета за формиране на короните съкращаването на продължителите на водача и скелетните клони се извършва на 1-2 мм над подходяща пъпка с лек обратен наклон. Чепове при резитбата не се оставят, тъй като раните зарастват по-трудно.

Когато дървета са по-големи резитбата трябва да се извършва отгоре надолу. Така се преценява добре кои клонки да запази в основата на короната, след като премахне счупените при движенията си по време на работа.

Клончетата и по-тънките клонки се режат така, че да не се оставят при резитбата чепове, тъй като от тях през следващата година израства множество лакомци.

При резитбата за премахването на по-дебели клони и клонки се използва трион. Желателно е по-големите рани да се замазват с овощарска замазка или блажна боя.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Дръвчета, формирани като палмета

При палметата дръвчетата се отглеждат върху опорна конструкция, като клоните им се насочват да растат в двете посоки. Най-често като палмети се отглеждат ябълки и круши

Няма снимка

Сливата се отглежда във всички райони

Видът е студоустойчив, проблем са късните мразове Сливата е овощен вид, който може да се отглежда във всички райони на страната, включително полупланинските и планинските

Няма снимка

С резитбата ограничавате някои вредители

С резитбата се ограничава популацията на някои вредители като кръвната и калифорнийска щитоносна въшки. През пролетта със затоплянето на времето ларвите на кръвната въшки плъзват и се развиват по

Няма снимка

Кога резитбата може да започне по-рано

Резитбата на овощните дръвчета в някои райони на страната може да започне още през януари. Това е препоръчително да се направи по две причини: . Ако в овощната градина имате повече дръвчета

Няма снимка

Актуално при овошките

. Редовно проверявайте плодовете, оставени за съхранение в хранилището. Първо консумирайте тези, на които по повърхността са се появили петна или има загниване.

Няма снимка

Принудителният покой е рисков

След дълбокия покой, ако времето продължава да е студено, дръвчетата преминават в принудителен покой. По време на принудителния покой овошките стават уязвими на температурните условия

Още от Фермер
Няма снимка

Инсектицид със сублетален ефект върху пчелите може да доведе до намалена преживяемост на ларвите!

Пестицидите обикновено са създадени от човека химикали, предназначени да убиват вредители, които могат да наранят растения или животни, включително хора

Няма снимка

Недостатъци на гъстия разсад

По принцип препоръките, които се дават при сеитбата на разсадите, е семената да се сеят в малки съдове. Разбира се, няма проблем да засеете семената и в сандъчета

Няма снимка

От капково напояване до смартфон управление

Така в Израел правят от пустиня градина 4 Нови технологии дават информация на всеки 10 минути за нужната водна доза на растенията Радина Иванова Израел е една от най-малките и най-гъсто населени

Няма снимка

Днес ще се заоблачава, температури от минус 5 до плюс 14 градуса

Днес от юг облачността, предимно средна и висока, бързо ще се увеличава, предава БТА. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са от минус пет до нула градуса

Няма снимка

Домашен хляб

Нашият редовен читател Кънчо Бакоев от старозагорското село Нова махала се обади в редакцията да издирим и публикуваме изпитани рецепти за вкусен домашен хляб. С удоволствие изпълняваме молбата му

Няма снимка

През зимата е възможно натрупване на бактериални спори при възрастните пчели!

Разпространението на спори от ларвите Paenibacillus попадат във възрастните пчели, които я пренасят в семейството и предизвикват смърт както на отделни пчели, така и на цялото семейство