Виреят ли лози много високо

12 декември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Армира
1 2 3 4 5 6
 

Отговаряме какви са шансовете за това

Нашият отдавнашен читател Цветан Иванов от село Заноге, общита Своге, който е благодарен, че и друг път сме му помагали, ни е задал въпроса ще виреят ли при него сортове лози като Перла, Армира, Надежда. При положение, че става дума за надморска височина от порядъка на 970 метра в конкретния район.

Ще му отговорим като накратко представим част от основните данни за сортовете, за които се интересува, за да разбере, че желанието му е много трудно за изпълнение.

Сортът Перла под който се има предвид унгарския сорт Перл дьо Ксаба, е ранозреещ, което се търси за високи райони. Но има средна, дори да слаба студоустойчивост, и а лозарската наука го препоръчва за райони с надморска височина до 700 метра.

Армира е сорт, който се отнася също към групата на най-ранните сортове.

Гроздето му достига консумативна зрелост в края на юли или началото на август.

Лозите са силно растящи, леторастите узряват много добре, отличават се с висока родовитост. Подходящ е за асмовидно отглеждане. И макар че е сравнително устойчив е на ниски зимни температури, за него се препоръчва да се отглежда успешно при надморска височина до 800 метра.

Сортът Надежда пък притежава изключително добри биологични и стопански качества.

Също е от групата на много ранните сортове грозде. Лозите са силно растящи, с добра родовитост и добивност.

И той е доста подходящ за асмовидно отглеждане, но най-добре се развива и плододава при богати, плодородни почви и с напояване.

И този сорт обаче е подходящ за отглеждане при надморска височина до 700 метра.

Над 700-750 метра

Издържат сортове, но това зависи и от други условия

Твърде рисковано е да се отглеждат лози на височина 700 м над морското равнище и нагоре, макар че не е невъзможно.

Лозата е топлолюбива, но тя се нуждае от относително студено време, за да прекара своя зимен покой.

Според сортовите особености, агротехниката и подхранването, както и метеорологичните условия, една устойчива лоза може да издържи минус 15-20, а и повече градуса под нулата през периода на дълбокия си покой.

Издръжливостта й много зависи и от това колко време ще продължат екстремните студове.

Температурите в съответния район влияят доста. Най-благоприятната температура за лозата е 25-30 градуса.

Такава топлина на 700 м надморско равнище през летните месеци е вече почти правило, а не изключение.

В тези райони напролет, когато дневните температури се повишат до плюс 10 градуса, лозата започва да се развива, а наесен, когато се понижат до минус 10 градуса, вегетацията спира.

Трябва да се знае, че ако районът осигурява около 200 дни вегетация на растението, става за лозарство.

Сортовете

Селекцията предлага такива, които могат да се отгледат на по-високи места. Трябва да са ранни, за да успяват да узреят.

За такива са сочени Перл дьо Ксаба, Плевен, Черна перла, Мискет русенски, Мискет тракийски, Кардинал, Супер ран Болгар, Чауш, Шасла доре, Пино ноар.

Но все пак говорим за надморска височина около 700 метра.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Пробвайте от домашното вино да си направите оцет

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет. Което означава, че нямате друг избор

Няма снимка

„VineSOS“ – защита на местните сортове лози

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ (с акроним „VineSOS“), който стартира в края на 2017 година, е още няколко стъпки напред в своето развитие

Няма снимка

Вкисналото вино - за ракия

Но как да се неутрализира киселината Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне. Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация

Няма снимка

Кои сортове лози у нас се отличават като студоустойчиви

Отговаряйки на читателски въпрос на Велика Иванова от Пазарджик трябва да кажем, че досегашните наблюдения върху сортовете в страната позволяват да се разпределят в няколко групи

Няма снимка

Гр. Септември се готви да отличи най-хубавото домашно вино на града

От днес, 20 януари, до 3 февруари частни производители могат да предадат своята реколта 2019 за участие в конкурса.  За 16-ти пореден път жителите на град Септември се стягат за празника на виното

Няма снимка

Ракия от моркови

За рецепна на ракия от моркови ни помоли по телефона нашата читателка Веска Пенчева от град Панагюрище, защото тази година допуснали грешка - загаряне и тяхната домашна ракия се получила с влошено

Още от Фермер
Няма снимка

Селска питка

Продукти: 700-800 г брашно, мая - 1 кубче прясна или 2 пакетчета суха, 450 мл топла вода, 1 ч. лъж. захар, 1 суп. л. сол - 1 с.л. Приготвяне: В топлата вода разтворете маята

Няма снимка

Овкусете фуража на коня, за да подобрите усвояемостта му

За подготвяне на зърна и шротове използвайте ярмомелки, зърномелки и други машини. Възрастните коне приемат овеса в цял вид. Но ако конят ви е с лоши зъби или ако храните малко конче

Няма снимка

Утре ще бъде облачно с превалявания от дъжд, температури до 10-12 градуса

Атмосферното налягане още малко ще се понижи и ще бъде близко до средното за месеца. През следващото денонощие времето в страната ще бъде облачно и на много места ще има превалявания от дъжд

Няма снимка

Картофени кюфтета с гъби

Най-често кюфтетата се приготвят от месо или риба. Не е нужно обаче да се ограничавате само с тези продукти. Постните зеленчукови кюфтета също са много вкусни и полезни

Няма снимка

Инсектицид със сублетален ефект върху пчелите може да доведе до намалена преживяемост на ларвите!

Пестицидите обикновено са създадени от човека химикали, предназначени да убиват вредители, които могат да наранят растения или животни, включително хора

Няма снимка

Недостатъци на гъстия разсад

По принцип препоръките, които се дават при сеитбата на разсадите, е семената да се сеят в малки съдове. Разбира се, няма проблем да засеете семената и в сандъчета