Вкусна и лесна гъбена крем супа с крутони

11 декември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Гъбената крем супа се приготвя лесно и бързо. В рецептата се използва бульон, който ще ви остане, ако сте решили да мариновате гъби за зимата. Домашният бульон може да се замени с две кубчета гъбен бульон от магазина. Гъбите предварително се запържват, заедно с лука и едва след това се пристъпва към приготвянето на крем супата.

Продукти: 500 г пресни гъби (масловки, манатарки, печурки), 400 г картофи, 200 г лук, 30 г магданоз, 20 г масло, 1,5 литра гъбен бульон, 100 мл сметана, 4 филийки хляб, 40 г пармезан, сол, растително масло.

Приготвяне: Обелете шапчиците на гъбите и остържете пънчетата. Ако гъбите са чисти, без пясък, тази обработка е напълно достатъчна. В противен случай ги прехвърлете в гевгир и ги изплакнете под силна струя вода. Нарежете готовите гъби наситно.

Обелете и нарежете лука. В тиган сипете супена лъжица олио и добавете маслото. Сложете гъбите в загрятото масло и пържете на силен огън около 12 минути. Когато отделилата се течност почти се е изпарила, добавете нарязания лук. Задушете всичко заедно 15 минути, докато лукът стане прозрачен.

Вземете тенджера с дебело дъно и прехвърлете в него пържените гъби и лука.

Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги прибавете в тенджерата. Съветваме ви да използвате сортове картофи, които бързо се разваряват.

Сипете гъбения бульон в тенджерата, посолете на вкус и изчакайте да заври. Намалете котлона и варете около 20 минути, докато картофите омекнат.

Ако използвате кубчета бульон, налейте в тенджерата 1,5 литра гореща вода и натрошете кубчетата. Не е необходимо да добавяте сол.

Пет минути преди да свалите от котлона прибавете ситно нарязан магданоз. За гъбената крем супа са подходящи и пресен копър и целина.

Когато картофите се сварят напълно, пасирайте супата с блендер до получаването на кремообразна консистенция.

Добавете сметаната и разбъркайте. Върнете супата на котлона да се загрее, но не трябва да завира, за да не се пресече сметаната.

Препечете филийките хляб на тостер и ги нарежете на кубчета.

В чиния сипете от гъбена супа и прибавете крутоните. Поръсете с настърган пармезан.

Отделно карамелизирайте лук и го добавете върху крутоните. Украсете със зелени подправки и сервирайте.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пилешки “бомбички”

Продукти: 500 г пилешко филе, 300 г гъби (каквито имате под ръка), 70 г кашкавал, 3 суп. лъж. сметана за готвене, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете гъбите на кубчета и ги

Няма снимка

Домашна пастърма

Пастърмата е традиционно ястие от еврейската кухня. Едно време се е приготвяла само от говеждо месо, но днес се използват различни меса. Предлагаме ви рецепта за пастърма от пилешко месо

Няма снимка

Жулиени от свинско месо на фурна

Когато гостите ви са пред вратата Продукти: 400 г свинско месо (най-добре вземете бут или шол), готварска сметана или майонеза, прясно смлян черен пипер, сол, нарязани зелени подправки

Няма снимка

Картофени крокети

Продукти: 500 г варени картофи, 1 яйце, 1 суп. лъж. грис, 30 мл сметана за готвене, пресни зелени подправки (магданоз, копър и др.), сол и черен пипер на вкус. За панировката: 1 яйце, 2 суп. лъж

Няма снимка

Салата с мариновани гъби

Бърза, лесна и много вкусна В дълбока купа за салата смесете 1 буркан мариновани гъби, нарязани на филии, по 1 консерва (400 г) боб (бял маслен и червен), 300 г моркови (нарежете ги на дълги

Няма снимка

Скумрия в чаена марината

Ще са ви нужни: 2 скумрии; За маринатата - 1 литър вода, 2 суп. лъж. насипен чай, 1,5 суп. лъж. захар, 3 суп. лъж. сол. Приготвяне: Изкормете и почистете скумрията. Изплакнете я и отрежете главата

Още от Фермер
Няма снимка

Ако има само едно агне, оставете го при майката!

Но, ако са две или повече, пускайте ги при майката веднъж на 2-3 часа И задължително ги отглеждайте в отделен бокс/кошарка. Други правила при обгрижването на агнетата: Осигурявайте им чиста прясна

Няма снимка

Котката ми яде ... краставици

“Котката ми Лисанка харесва... краставици. Може ли да й давам и други зеленчуци и плодове?”, ни пита Лиляна Филипова от София. Котката е хищник и храносмилателната й система е "настроена" само на

Няма снимка

Електромагнитното излъчване влияе негативно на поведението при хранене на пчелите

Развитието на глобални комуникационни системи доведе до увеличени ефекти на нейонизиращото електромагнитно излъчване (ПУП) върху хора, животни и растения

Няма снимка

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството

Няма снимка

Калемите се съхраняват в речен пясък

Събраните калеми се навързват по сортове и задължително им се поставя етикет, за да не се получи грешка. Долната част на резниците се засажда в чист речен пясък

Няма снимка

„Напоителни системи“ уверяват, че ВЕЦ-ове не ползват вода от язовир „Дяково“

ВЕЦ „Яхиново“, ВЕЦ-овете на тръбопровод в село Дяково и друг в Големо село, които ползват вода от язовир „Дяково“, са спрени и не работят от месеци като превантивна мярка поради безводието