Вкусна и лесна гъбена крем супа с крутони

11 декември 2019 Кулинария 0 25011
Няма снимка
 

Гъбената крем супа се приготвя лесно и бързо. В рецептата се използва бульон, който ще ви остане, ако сте решили да мариновате гъби за зимата. Домашният бульон може да се замени с две кубчета гъбен бульон от магазина. Гъбите предварително се запържват, заедно с лука и едва след това се пристъпва към приготвянето на крем супата.

Продукти: 500 г пресни гъби (масловки, манатарки, печурки), 400 г картофи, 200 г лук, 30 г магданоз, 20 г масло, 1,5 литра гъбен бульон, 100 мл сметана, 4 филийки хляб, 40 г пармезан, сол, растително масло.

Приготвяне: Обелете шапчиците на гъбите и остържете пънчетата. Ако гъбите са чисти, без пясък, тази обработка е напълно достатъчна. В противен случай ги прехвърлете в гевгир и ги изплакнете под силна струя вода. Нарежете готовите гъби наситно.

Обелете и нарежете лука. В тиган сипете супена лъжица олио и добавете маслото. Сложете гъбите в загрятото масло и пържете на силен огън около 12 минути. Когато отделилата се течност почти се е изпарила, добавете нарязания лук. Задушете всичко заедно 15 минути, докато лукът стане прозрачен.

Вземете тенджера с дебело дъно и прехвърлете в него пържените гъби и лука.

Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги прибавете в тенджерата. Съветваме ви да използвате сортове картофи, които бързо се разваряват.

Сипете гъбения бульон в тенджерата, посолете на вкус и изчакайте да заври. Намалете котлона и варете около 20 минути, докато картофите омекнат.

Ако използвате кубчета бульон, налейте в тенджерата 1,5 литра гореща вода и натрошете кубчетата. Не е необходимо да добавяте сол.

Пет минути преди да свалите от котлона прибавете ситно нарязан магданоз. За гъбената крем супа са подходящи и пресен копър и целина.

Когато картофите се сварят напълно, пасирайте супата с блендер до получаването на кремообразна консистенция.

Добавете сметаната и разбъркайте. Върнете супата на котлона да се загрее, но не трябва да завира, за да не се пресече сметаната.

Препечете филийките хляб на тостер и ги нарежете на кубчета.

В чиния сипете от гъбена супа и прибавете крутоните. Поръсете с настърган пармезан.

Отделно карамелизирайте лук и го добавете върху крутоните. Украсете със зелени подправки и сервирайте.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Лятна супа с прясно мляко и варено яйце

Много вкусна и лека зеленчукова супа. Тя ще се хареса както на възрастни, така и на малки деца. Гъстотата на супата може да се регулира по ваш вкус, например като добавите малко повече зеленчуци

Няма снимка

Вкусни идеи с кайма

Уморихте се от скучните класически кюфтета, които правите през годините? Днес ви предлагаме необичайни рецепти с мляно месо. Вкусни, лесни и нетривиални идеи. 1

Няма снимка

Вкусни запеканки с тиквички

В разгара на лятото всеки иска да похапне нещо свежо. Тиквичките са точно такъв продукт. Тиквички със сирене, кайма, домати... Смело можете да допълните ястието със сос бешамел, заквасена сметана

Няма снимка

Зелен лучен сос

Продукти: 50 г зелен лук (приблизително 1 връзка), 150 г заквасена сметана (маслеността не е от съществено значение) ? ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. брашно (само ако сосът е прекалено течен) Приготвяне:

Няма снимка

Зеленчуково рагу в плик

Хубаво е, когато не е нужно да мислите дълго какво да готвите за обяд или вечеря. През лятото тези въпроси се решават бързо. Винаги можете да нарежете зеленчуци за салата или да ги запечете

Няма снимка

Кой не обича сини сливи?

Три рецепти, които си заслужава да знаете Вкусен сос  Продукти: 2 кг сини сливи, 200 г пресен кориандър, 200 г прясна мента, 4-5 скилидки чесън, 0,5-1 ч. лъж. лют червен пипер, 1 суп. лъж. сол, 2 суп

Още от Фермер
Няма снимка

Могат ли да съжителстват килим и куче?

Въпросът за балансирането на стила и практичността често се появява, когато ремонтирате или декорирате дома си Собствениците на кучета често избират между дом

Няма снимка

Важно при поливането на овошките

Късното поливане на овощните дръвчета не е препоръчително. Ако почвата е по-влажна, се провокира вторичен растеж на летораслите, както и предивременно развитие на листните пъпки

Няма снимка

АКТУАЛНО

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето. Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно

Няма снимка

Утре ще бъде предимно слънчево, температури до 34 градуса

През нощта над повечето райони от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. На отделни места в Западна България ще продължи да превалява

Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната

Няма снимка

Опасност от пожари в 15 области на страната днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава "Фокус"