Печени ябълки с мед и сушени плодове

13 декември 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Ябълките, особено печените, са изключително богати на витамини и минерали. Печените ябълки са незаменими за хора, които имат проблеми с храносмилането. В комбинация със сушените плодове, които също са много полезни, тази рецепта няма да остави никого безразличен.

Продукти: 6 ябълки, 1 ч. чаша мед, 150 г сушени боровинки, 100 г стафиди, 100 г масло, канела на вкус.

Приготвяне: Изберете средно големи ябълки - вкусът ще бъде по-приятен и наситен. Ако медът ви е захаросан, разтопете го внимателно на водна баня.

Измийте ябълките старателно и с малко остро ножче изрежете сърцевината. С чаена лъжичка издълбайте ябълките така, че да се получи купичка, в която по-късно ще поставите пълнежа.

Във всяка ябълка поставете по щипка сушени боровинки и стафиди. Сушените плодове се заливат с втечнения мед. Върху всяка ябълка поставете по парче прясно масло. То ще придаде на десерта сочност, аромат и мекота. Поръсете отгоре с канела на вкус.

Ябълките се подреждат в тава за печене. Загрейте фурната до 190 градуса, поставете ябълките във фурната и печете 15 минути.

Готовите печени ябълки да се охладят леко и се сервират върху чиния. При печене ябълките запазват всички свои полезни свойства. Приготвените по този начин, те са много богати на желязо, което оказва благотворно влияние върху кръвообръщението, кожата, косата, ноктите. Честата употреба на печени ябълки помага в борбата с излишните килограми, тъй като калият в ябълките спомага за извеждането на излишната течност от тялото.

Трябва да се отбележи и предимствата на червените боровинки. Те са богати на витамин С, който предпазва организма от вируси и повишава имунитета.

Освен това консумацията на червена боровинка забавя процеса на стареене, а също така прави съдовете еластични.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пилешки “бомбички”

Продукти: 500 г пилешко филе, 300 г гъби (каквито имате под ръка), 70 г кашкавал, 3 суп. лъж. сметана за готвене, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете гъбите на кубчета и ги

Няма снимка

Домашна пастърма

Пастърмата е традиционно ястие от еврейската кухня. Едно време се е приготвяла само от говеждо месо, но днес се използват различни меса. Предлагаме ви рецепта за пастърма от пилешко месо

Няма снимка

Жулиени от свинско месо на фурна

Когато гостите ви са пред вратата Продукти: 400 г свинско месо (най-добре вземете бут или шол), готварска сметана или майонеза, прясно смлян черен пипер, сол, нарязани зелени подправки

Няма снимка

Картофени крокети

Продукти: 500 г варени картофи, 1 яйце, 1 суп. лъж. грис, 30 мл сметана за готвене, пресни зелени подправки (магданоз, копър и др.), сол и черен пипер на вкус. За панировката: 1 яйце, 2 суп. лъж

Няма снимка

Салата с мариновани гъби

Бърза, лесна и много вкусна В дълбока купа за салата смесете 1 буркан мариновани гъби, нарязани на филии, по 1 консерва (400 г) боб (бял маслен и червен), 300 г моркови (нарежете ги на дълги

Няма снимка

Скумрия в чаена марината

Ще са ви нужни: 2 скумрии; За маринатата - 1 литър вода, 2 суп. лъж. насипен чай, 1,5 суп. лъж. захар, 3 суп. лъж. сол. Приготвяне: Изкормете и почистете скумрията. Изплакнете я и отрежете главата

Още от Фермер
Няма снимка

Ако има само едно агне, оставете го при майката!

Но, ако са две или повече, пускайте ги при майката веднъж на 2-3 часа И задължително ги отглеждайте в отделен бокс/кошарка. Други правила при обгрижването на агнетата: Осигурявайте им чиста прясна

Няма снимка

Котката ми яде ... краставици

“Котката ми Лисанка харесва... краставици. Може ли да й давам и други зеленчуци и плодове?”, ни пита Лиляна Филипова от София. Котката е хищник и храносмилателната й система е "настроена" само на

Няма снимка

Електромагнитното излъчване влияе негативно на поведението при хранене на пчелите

Развитието на глобални комуникационни системи доведе до увеличени ефекти на нейонизиращото електромагнитно излъчване (ПУП) върху хора, животни и растения

Няма снимка

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството

Няма снимка

Калемите се съхраняват в речен пясък

Събраните калеми се навързват по сортове и задължително им се поставя етикет, за да не се получи грешка. Долната част на резниците се засажда в чист речен пясък

Няма снимка

„Напоителни системи“ уверяват, че ВЕЦ-ове не ползват вода от язовир „Дяково“

ВЕЦ „Яхиново“, ВЕЦ-овете на тръбопровод в село Дяково и друг в Големо село, които ползват вода от язовир „Дяково“, са спрени и не работят от месеци като превантивна мярка поради безводието