Може ли да се произведе вино Малага у дома

14 декември 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Пита Емилия Баръмкова от Хасково

В отговор на читателката и по-конкретно на въпроса ѝ за едновремешната нашенска малага, трябва да кажем, че за Станимашка малага, която се е произвеждала едно време в района на гр. Станимака, сега Асеновград, няма писмени данни или са абсолютно недостатъчни.

Иначе е известно, че името произхожда от едноименния град в Южна Испания, където се произвежда този тип вино.

Какъв тип е

Малага е десертно вино, и у нас е било произвеждано в няколко варианта с алкохолно съдържание от 13 до 18 об. процента и захар от 15 до 30 процента.

Специално за Станимашката, за която не е запазена тайната, се предполага, че е имала около 16 об. процента алкохолно съдържание и също толкова захарно.

Произвеждана е от гроздето на местния сорт Мавруд, разпространен в района от древността.

Испанската пък се произвежда основно от грозде на сорта Педро Хименес, който натрупва висока захарност. Технологията е купажна и доста сложна, поради което прилагането ѝ в домашни условия е възможно да се произведе с приблизителност по рецепта, която публикуваме.

От бяло или червено грозде

Важно е да натрупва висока захарност

У нас може да се произведе вино от типа Малага от домашни майстори, които искат да опитат адаптираната рецепта. Но е сложно занимание.

Може да пробвате и от бяло, и от червено грозде.

Основното изискване е да натрупва висока захарност - 23-25 процента.

Как да стане

Гроздето се оронва и смила на преса много добре.

Мъстта се оттака веднага. При възможност се пресова.

Пресованата мъст се смесва с мъстта - самоток. Сулфитира се с 5-6 г серен двуокис на 100 литра мъст. Оставя се през нощта за притаяване.

Бистрата мъст се декантира от утайката. Една четвърт от нея се отделя. Прехвърля се в широка тава и се загрява на пряк огън при постоянно бъркане до намаляване обема наполовина.

Използва се спирт

Другата мъст се налива в съд за ферментация. По време на бурната ферментация, когато се предполага, че половината от захарта е разградена (ферментирала) в нея се внася ректифициран спирт (96 градуса), в количество по 2 литра на всеки 10 литра ферментираща мъст.

Спиртът спира ферментацията. Виното се успокоява и забистря.

След около месец бистрото вино се отделя от утайката и се смесва със сгъстената мъст в съотношение 7:3 (седем части вино с 3 части сгъстена мъст). Разбърква се интензивно за пълно хомогенизиране.

Така приготвеното купажно вино се налива в подходащ съд (буре или бидон).

След добро избистряне, бистрото вино се отделя и налива по възможност в дървено буре, където се съхранява в продължение на цели 2-3 години.

За ускоряване процесите на стареене през лятото, виното се подлага на термична обработка, чрез излагане на слънчева площадка.

Готовото вино се налива в стъклени бутилки.

В зависимост от използваното грозде, напитката получава златист до кехлибарен цвят с хармоничен вкус и приятен карамелизиран букет - формиран е от загрятата мъст и продуктите от протеклите по време на съхранението процеси.

Когато е използвано червено грозде, виното придобива шоколадов цвят.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Пробвайте от домашното вино да си направите оцет

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет. Което означава, че нямате друг избор

Няма снимка

„VineSOS“ – защита на местните сортове лози

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ (с акроним „VineSOS“), който стартира в края на 2017 година, е още няколко стъпки напред в своето развитие

Няма снимка

Вкисналото вино - за ракия

Но как да се неутрализира киселината Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне. Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация

Няма снимка

Кои сортове лози у нас се отличават като студоустойчиви

Отговаряйки на читателски въпрос на Велика Иванова от Пазарджик трябва да кажем, че досегашните наблюдения върху сортовете в страната позволяват да се разпределят в няколко групи

Няма снимка

Гр. Септември се готви да отличи най-хубавото домашно вино на града

От днес, 20 януари, до 3 февруари частни производители могат да предадат своята реколта 2019 за участие в конкурса.  За 16-ти пореден път жителите на град Септември се стягат за празника на виното

Няма снимка

Ракия от моркови

За рецепна на ракия от моркови ни помоли по телефона нашата читателка Веска Пенчева от град Панагюрище, защото тази година допуснали грешка - загаряне и тяхната домашна ракия се получила с влошено

Още от Фермер
Няма снимка

Инсектицид със сублетален ефект върху пчелите може да доведе до намалена преживяемост на ларвите!

Пестицидите обикновено са създадени от човека химикали, предназначени да убиват вредители, които могат да наранят растения или животни, включително хора

Няма снимка

Недостатъци на гъстия разсад

По принцип препоръките, които се дават при сеитбата на разсадите, е семената да се сеят в малки съдове. Разбира се, няма проблем да засеете семената и в сандъчета

Няма снимка

От капково напояване до смартфон управление

Така в Израел правят от пустиня градина 4 Нови технологии дават информация на всеки 10 минути за нужната водна доза на растенията Радина Иванова Израел е една от най-малките и най-гъсто населени

Няма снимка

Днес ще се заоблачава, температури от минус 5 до плюс 14 градуса

Днес от юг облачността, предимно средна и висока, бързо ще се увеличава, предава БТА. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са от минус пет до нула градуса

Няма снимка

Дръвчета, формирани като палмета

При палметата дръвчетата се отглеждат върху опорна конструкция, като клоните им се насочват да растат в двете посоки. Най-често като палмети се отглеждат ябълки и круши

Няма снимка

Домашен хляб

Нашият редовен читател Кънчо Бакоев от старозагорското село Нова махала се обади в редакцията да издирим и публикуваме изпитани рецепти за вкусен домашен хляб. С удоволствие изпълняваме молбата му