Циклами в градината

14 декември 2019 Цветя 1 31194
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Отглеждат се по-лесно

Често сме дискутирали цикламите като стайни растения - прекрасен, но капризен вид с покой и изисквания, които остават неразбрани, въпреки изобилната информация. Споменавали сме и дивата циклама (ботурче).

Този път сме предвидили малко по-нетрадиционен прочит. Ще ви разкажем за онези циклами, които можете спокойно да отглеждате в градината.

Интересното е, че има много студоустойчиви представители от този вид, но сдобиването с тях е трудна задача.

Ощe по-любопитно е, че те се отглеждат значително по-лесно, отколкото придирчивата към топлина и вода персийска принцеса. Основното им изискване е горещо и сухо лято и студена, влажна зима.

Д ивите циклами са включени в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES).

Вносът и износът на посадъчен материал е строго ограничен (поради множество злоупотреби). Това до известна степен затруднява търговията на култивирани циклами.

Приписват им и някои лечебни свойства

Въпреки това са силно отровни!

Документирани са няколко медицински ползи от цикламите - като прочистващо средство, за ускоряване на раждането, предизвикат аборт, да накарат косата да порасне отново.

Въпреки това са силно отровни! При поглъщане в суров вид причиняват диария и дори смърт.

В Близкия Изток, обаче изсушават или пекат клубени като деликатес. Топлинната обработка разгражда токсините, но ако се приготвят неправилно може да е фатално. Венчелистчетата им се използват в много култури за приготвяне на чай. От 1650 г. се отглеждат и размножават заради декоративните им качества. Стават по-популярни след Втората световна война.

Смята се, че циклама в саксия е символ на сбогуването - подарява се при напускане на работа или пенсия.

Всеки месец една цъфти

Важно е градинарят да разбира нуждите им

Студоустойчивите циклами са дребни тревисти растения, които намират място в градината под дървета и храсти.

Най-подходящите цъфтящи съседи за тях са анемоне, ранункулус, хианодокс, крокуси, кокичета, примули, дребни папрати и хости - растения, които не превземат площи само за себе си.

Според специалисти и колекционери има цъфтяща (поне една) циклама през всеки месец от годината.

Ботурчето, разпространено естествено у нас, е сред най-често отглежданите градински украси от този вид.

Следват го Cyclamen alpinum, Cyclamen cilicium, Cyclamen colchicum, Cyclamen coum и други.

Успехът в отглеждането им се крие в разбирането на нуждите им, а районът, от който произхождат, дава най-точните насоки.

Грижи и изисквания

Отцедливата почва е много важна

Ще повторим какво е нужно - сухо и горещо лято, студена и влажна зима.

Растенията, родом от Средиземноморието, активно растат през зимата и спят през лятото.

Влагата през периода на покой граничи с гибел, защото тогава няма нужда от нея.

Отцедливата и добре дренирана почва e от съществено значение. Засаждането на циклами в обсега на поливната система не е добра идея. Растенията са толерантни към рН, обичат каменисти и богати на органика почви.

Грудките се засаждат така, че част от тях да се намира над почвеното ниво. Малко по-дълбоко също е добре.

Видовете с ниска студоустойчивост се засаждат дълбоко.

Маркиране на точното местоположение е препоръчително като превантивна мярка срещу изкопаване през активния градинарски сезон, когато са в покой.

В контейнер

Отглеждането на студоустойчиви циклами в контейнери е доста лесна задача.

Висококачествена и добре дренирана смес и съобразяване с нуждите от вода са достатъчни. Грудките не бива да са подложени на големи температурни промени през зимата. Студената рамка е подходящо място за презимуване.

Пресаждане се прави в периода на покой. Според някои колекционери, цикламите се раздават повече, ако на корените им е тясно. Препоръчва се към субстрата да се добави тор с бавно действие, когато листенцата започнат да се развиват сами. Продължително и обилно подхранване не е необходимо.

Обикновено нямат проблем с болести и неприятели, но не са изключени изненади с листни въшки, трипси и неприятности от физиологичен характер.

Размножават се като картофи

Шегата настрана. Размножаването на циклами е висш пилотаж в отглеждането им.

Грудките могат да бъдат разделяни на секции с поне едно око (растежна точка), но методът крие редица опасности. Дори инвитро размножаването в контролирани условия не е много успешно.

Най-добрият начин за размножаване е чрез семена.

Тънките моменти тук започват от самото опрашване на цветовете, правилния момент за събиране на семената, засяването им, както и грижите след това. Колкото по-дълго се съхраняват семенцата, толкова по-малка е вероятността да поникнат. Поникването става за 2 до 4 седмици, но засяването трябва да се съобрази с периода на покой. Необходима е постоянна влага. Младите растения първо оформят грудка с едно листо, а цъфтеж от бебоците се очаква след около 18 месеца и то при отлични грижи. Процедурата е сложна, изисква много време и усилия, не се препоръчва в домашни условия.

Студоустойчиви видове

Cyclamen alpinum - произхожда от Турция. Характерна особеност е в това, че цветчетата не се навеждат към земята, а само на 90 градуса. Отделят приятен аромат на мед, а цъфтежът започва през август и може да продължи до декември.

Листата притежават невероятно красива сиво-зелена мраморна шарка. В България може да се отглежда само в най-топлите части на страната.

Cyclamen cilicium - отново е Турция, а видът е по-толерантен на слънчево огряване. Листата са с почти кръгла форма и мраморна шарка. Цъфтежът започва през октомври, а цветчетата са обагрени в бяло и розово. Ароматни са. Тази циклама издържа до минус 23-29 градуса.

Сyclamen colchicum е родом от Кавказ, но не се култивира. Листата са сърцевидни, със сребърна шарка. Цветовете - карминени, розови, ароматни с леко усукани венчелистчета.

Cyclamen coum се среща у нас, в Турция, Израел, Сирия, Грузия и други държави.

Слави се с отлична студоустойчивост, интересна шарка на листата и цъфтеж от декември до март с цветчета в розови и пурпурни багри. Тази циклама е една от най-често използваните за създаване на нови сортове, клонове и хибриди, наред с Cyclamen hederifolium.

Естествено, това не са всички студоустойчиви видове. При интерес от страна на читателите, може да представим още, както и цикъла им на развитие на тези приказни и цветни феи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

За минзухари се подгответе сега

Ако в ранната пролет имате път към Смолянско ( пък и не само там), не пропускайте да спрете край някоя открита поляна, дори още да има преспи със сняг

Няма снимка

4 малко известни неща за зюмбюла

За колко цвята зюмбюл се сещате? 3? 5? 10? Е, повече са! Но не това е важното. Зюбмбюлът е един от най-ароматните пролетни първенци с цъфтеж между този на кокичето и лалето

Няма снимка

Седем факта за кокичето

Как да впечатлим децата още със засаждането И най-малките градинарчета знаят, че кокичето е предвестник на пролетта, нали? Е, тази информация е полезна и интересна, но не е достатъчна

Няма снимка

Септември - месецът на луковиците

Задачки на цветаря С наближаването на есента работата в градината се увеличава. Наред със подготовката на консервите за зимата трябва да се погрижим за красотата и здравословното състояние на цветята

Няма снимка

Ходжовото лале е едро растение с много цветове

Императрицата на луковиците И така, отново идва сезонът на луковиците! Отново ще препускаме през хилядите страници в сайтовете за предварителни поръчки

Няма снимка

Далия или гергина?

Какво знаем за нея и какво не Родът на далията произхожда от Мезоамерика. Някои диви видове се откриват във високите части на Мексико, Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Ел Салвадор, Коста Рика и др

Още от Фермер
Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Защитете конете от стършели и мухи

Пригответе отвара от карамфил + няколко капки одеколон и намажете тялото му Много често стопаните, които имат коне, допускат основна грешка, като подрязват прекалено опашката на животното

Няма снимка

Утре - слънчево, постепенно ще се затопля

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и почти тихо. След полунощ над източните райони ще се образува по-значителна ниска облачност, която около обяд ще намалее

Няма снимка

Минивършачка за царевица

Тази идея е от Индонезия, затова и дървената тръба е от бамбук. Но дори и да се замени с друг вид дървен материал, тази минивършачка би могла да е от полза за всеки хоби фермер

Няма снимка

Празът се полива до изваждането му

Празът е сред зеленчуците, който се нуждаят от най-много вода през развитието си - от засаждането до изваждането през есента. Поливките започва веднага след разсаждането му на постоянно място и