2019 - "черна" година за европейските пчелари!

15 декември 2019 Пчеларство 0 30006
Няма снимка
Тази година беше черна за много европейски пчелари, особено във Франция и Италия, където непредвидимото време доведе до това, което се нарича най-лошите реколти от мед. Основният земеделски съюз на Италия Coldiretti заяви, че 2019 г. е "черна" година, като "реколта почти се е намалила наполовина" от 23 300 тона мед, събрани през 2018 г.
 

Тази година беше черна за много европейски пчелари, особено във Франция и Италия, където непредвидимото време доведе до това, което се нарича най-лошите реколти от мед.

Основният земеделски съюз на Италия Coldiretti заяви, че 2019 г. е "черна" година, като "реколта почти се е намалила наполовина" от 23 300 тона мед, събрани през 2018 г.

Във Франция се очаква да бъде "най-лошият рекорд", според Националния съюз на френското пчеларство (UNAF), с "по-малко от 9 000 тона" - почти една четвърт от реколтата, събрана през 90-те години.

Румъния беше европейски "шампион" по мед за 2018 г. с около 30 000 тона. Но тази година производството на страната ще падне под скорошната средногодишна стойност от 25 000 тона, каза за АФП асоциацията ROMAPIS.

А в Испания, водещата страна по брой кошери, реколтата е по-лоша от тази от 2015 г., като спадът е 5,2 процента през 2017 г. и сезон 2018, за който „не е имало очаквания“, според земеделското министерство на страната.

Климатичните промени са виновни
През януари до началото на септември се наблюдаваха над 1000 екстремни метеорологични събития в Италия - над 50 процента спрямо 2018 г., включително градушка, бури и горещи вълни.

Във Франция пролетта беше съкратена от внезапно рязко застудяване, последвано от гореща вълна в края на юни. В някои райони на Южна Франция топлината стопи восъка в кошерите, улавяйки пчелите, съобщи ЮНАФ.

В Румъния „липсата на валежи миналата есен и зимата удари силно рапичните култури“, което доведе до „много слабо производство на мед“, според пчеларя Мариан Патраску.

Според италиански, френски и румънски пчелари, много от тях са били принудени да хранят пчелите си, за да избегнат гладна смърт.

Какво следва?

Очаква се спадът на производството в Италия да доведе до спад на приходите от 73 милиона евро тази година, освен разходите за фуражи. Най-пострадалите пчелари ще се борят да покрият разходите си, а ударът ще бъде особено остър за младите фермери , които са с дългове към различни банки.
Всички полагат надеждите си за по-добри климатични условия през следващата година.

И на фона на тъжната статитика, президентът на UNAF Жил Ланио се страхува от "обратен удар". За да спасят колониите, "пчелите са убили всички мъжки, за да се отърват от допълнителни усти, които трябва да хранят". Липсата на мъжки за чифтосване може да доведе до "липса на оплодени пчелни майки" следващата пролет, което означава по-малко нови колонии и пчели.

Смъртността на пчелите също се разрази през последните години поради "епидемия" от паразитния акар Varroa, неконтролираното разпространение на азиатския стършел в Европа и "интензивното използване на пестициди в селското стопанство", според доклад на Националния съюз на френското пчеларство.

Китайският мед

Пчеларите вдигат тревога заради масовия внос на китайски мед, за който казват, че е „фалшифициран“. Понастоящем няма европейско законодателство, което да изисква производителите да посочват произхода на меда. На етикетите може да се посочи, че това е „смес от мед с произход от Европейската общност“, дори ако продуктът съдържа 99 процента китайски мед и само 1 процент от, да речем, френски мед.

В Испания пчеларите проведоха няколко протеста срещу евтин китайски мед и властите планират да наложат нови изисквания за етикетиране, които биха посочили процентите мед, включени в страна на произход.

Във Франция се очаква да влезе в сила на 1 януари 2020 г. указ, който да включва списък на всички държави, които са доставяли повече от 20 процента от мед в буркан, по важност.

Северна Европа

Благодарение на особено горещо лято през 2018 г. се поднови интересът към пчеларството в Норвегия и Швеция, въпреки че тя остава маргинална дейност.Според Норвежката асоциация на пчеларите, която сега има 4000 членове в сравнение с 2500 преди няколко години, производството е около 1300 тона, което далеч не удовлетворява местния пазар.

В Дания, където производството се увеличи още през 2018 г., местните производители трудно продават продукцията си. Асоциацията на професионалните пчелари в страната твърди, че жестоката конкуренция от по-евтините чуждестранни медове е оставила членовете й с около 800 тона или повече непродадени запаси.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

1 658 заявления за плащане за 6 млн. лв. са подадени по пчеларската програма

Общо 1 658 заявления за плащане за близо 6 млн. лв. са подадени по Национална програма по пчеларство за 2020 година (НПП), съобщиха от Дф "Земеделие". След приключване на административните проверки и

Няма снимка

Напомняме: Сега пилото намалява!

И то на 4-5-6 пити Пчелите започват да пренасят меда от крайните пити на средните. Така той ще бъде по-близо до пчелното кълбо през наближаващата есен и зима

Няма снимка

Три дни след приема по de minimis Фонд "Земеделие" успя да изплати над 4 млн. лв. на пчеларите

Само за три работни дни, след приключване на приема на заявления по извънредната минималната държавна помощ de minimis, отпусната в подкрепа на пчеларите

Няма снимка

Внимавайте: Опасен е вкисналият мед!

Сега е времето за подготовка на пчелнте семейства за зимата. Осигуряването на достатъчно пити с качествен мед е изцяло задължение на пчеларя. Внимавайте: Крайните пити са изложени на по-голямо

Няма снимка

Започнаха плащанията по Националната програма по пчеларство

ДФ „Земеделие“ започна изплащането на финансовата помощ по Националната програма по пчеларство (НПП) за прием 2020 г. От старта на приема за плащания по програмата до момента са приети близо 670

Няма снимка

5 млн. лева за пчеларите по de minimis

Подпомагането ще е до 7 лв. на пчелно семейство Управителният съвет на фонд „Земеделие” одобри минимална помощ de minimis за пчеларите в размер до 5 милиона лева за 2020 г. Подпомагането ще е до 7 лв

Още от Фермер
Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Защитете конете от стършели и мухи

Пригответе отвара от карамфил + няколко капки одеколон и намажете тялото му Много често стопаните, които имат коне, допускат основна грешка, като подрязват прекалено опашката на животното

Няма снимка

Утре - слънчево, постепенно ще се затопля

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и почти тихо. След полунощ над източните райони ще се образува по-значителна ниска облачност, която около обяд ще намалее

Няма снимка

Минивършачка за царевица

Тази идея е от Индонезия, затова и дървената тръба е от бамбук. Но дори и да се замени с друг вид дървен материал, тази минивършачка би могла да е от полза за всеки хоби фермер

Няма снимка

Празът се полива до изваждането му

Празът е сред зеленчуците, който се нуждаят от най-много вода през развитието си - от засаждането до изваждането през есента. Поливките започва веднага след разсаждането му на постоянно място и