Подготовка и обеззаразяване на торопочвена смес за разсад на зеленчуци

16 декември 2019 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

През декември започва подготовка за отглеждане на разсад за ранно производство на зеленчуци. Важно условие за производството на качествен разсад е използването подходяща торопочвена смес. Тя се приготвя от добре разложен, пресят, оборски тор и почва в съотношение 2:1, обогатена с 1,2 kg/m2 суперфосфат, 0,6 kg/m2 калиев сулфат и 0,4 kg/m2 амониев нитрат. Тя трябва да e обеззаразена, с неутрална реакция (рН 6,6-7).

Обеззаразяването на торопочвената смес може да се извърши по физичен и химичен начин.

Един от прилаганите физични методи е термичното обеззаразяване на почвата, известен като

пропарване

Почвата се третира с прегрята пара под полиетиленово покритие. При температура 50оС се унищожават нематодите, между 60-72оС - голяма част от фитопатогенните гъби и бактерии. При по-високи температури, над 82-83оС, семената на плевелите губят своята кълняемост.

Друг екологичен, лесен, сравнително евтин начин за обеззаразяване на почвата е

соларизацията

При него се използва топлината от слънчевата енергия през летните месеци. При оптимални условия слънчевите лъчи могат да повишат температурата на почвата в 20-30см. слой над 60оС. За да се осигури добра топлопроводимост и висок термичен ефект, почвената смес трябва да бъде добре навлажнена и плътно покрита с фолио. По време на соларизацията съдържанието на влага в почвата трябва да бъде 70-75% от пределната полска влагоемност.

Химичният метод

за обеззаразяване на почвата се прилага най-често. Срещу почвените патогени могат да се използват фунгицидите: Дитан М-45, Купроцин, Проплант 722 СЛ, а срещу нематодите – нематоцидите: Базмид гранулат, Видейт, Мокап 10 Г.

Източник на редица гъбни и бактерийни болести по зеленчуковите култури могат да бъдат необеззаразените зеленчукови семена и използваният инвентар (саксии, инструменти).
Обеззаразяването на зеленчуковите семена (краставици, домати, пипер) в домашни условия може да се извърши с 10% разтвор от перхидрол в продължение на 20-25-30 минути (20 минути за краставиците, 25 минути - за доматите и 30 – за пипера), след което семената се промиват с чиста вода и подсушават.

В личното стопанство за обеззаразяване на земеделският инвентар най-често се използва хлорна вар (2%).

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Отглеждане на салата в полутопъл парник

Първо да се направи разсад Ако имате парник или оранжерия, отделете една леха, в която да засеете салата. Засяването за производство на разсад става в полутопли парници с около 40 см пласт тор и 15

Няма снимка

Сеитба на магданоз през зимните месеци

Важно е почвата да не е много мокра Магданозът е студоустойчива култура, която без проблем може да зимува в градината. Току-що поникналите млади растения издържат до минус 5-9 градуса

Няма снимка

Маджун от захарно цвекло

По технологията на сем. Калчеви от гр. Сеново Радина Иванова Семейство Калчеви са познати в земеделското градче Сеново от област Русе открай време като майстори на варенето - я ракия, я свинска мас

Няма снимка

На брюкселското зеле върхът се кърши

Грижите за брюкселското зеле са подобни като за останалите видове зеле. Има обаче някои особености, с които е добре да се съобразите, за да получите добра реколта.

Няма снимка

Жилковата некроза по доматите

Жилковата некроза е буквално убийствена болест за доматите. Тя се причинява от щам на краставично мозаечнен вирус, а повечето вирусни болести не се лекуват.

Няма снимка

От болестите по зелето опасна е маната

Силна зараза има при по-хладно и влажно време Маната по зелето е най-опасната болест за културата. Изминалият влажен период (юли) създаде условия за развитието на болестта на много меса в страната.

Още от Фермер
Няма снимка

Ако има само едно агне, оставете го при майката!

Но, ако са две или повече, пускайте ги при майката веднъж на 2-3 часа И задължително ги отглеждайте в отделен бокс/кошарка. Други правила при обгрижването на агнетата: Осигурявайте им чиста прясна

Няма снимка

Котката ми яде ... краставици

“Котката ми Лисанка харесва... краставици. Може ли да й давам и други зеленчуци и плодове?”, ни пита Лиляна Филипова от София. Котката е хищник и храносмилателната й система е "настроена" само на

Няма снимка

Електромагнитното излъчване влияе негативно на поведението при хранене на пчелите

Развитието на глобални комуникационни системи доведе до увеличени ефекти на нейонизиращото електромагнитно излъчване (ПУП) върху хора, животни и растения

Няма снимка

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството

Няма снимка

Калемите се съхраняват в речен пясък

Събраните калеми се навързват по сортове и задължително им се поставя етикет, за да не се получи грешка. Долната част на резниците се засажда в чист речен пясък

Няма снимка

„Напоителни системи“ уверяват, че ВЕЦ-ове не ползват вода от язовир „Дяково“

ВЕЦ „Яхиново“, ВЕЦ-овете на тръбопровод в село Дяково и друг в Големо село, които ползват вода от язовир „Дяково“, са спрени и не работят от месеци като превантивна мярка поради безводието