Как се прави домашен чипс за багрене на ракия

06 януари 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 27243
Няма снимка
Чипс от дъб, средно печен, се продава, но може и да се направи
1 2
 

Черница, дъб или акация са признати за целта

Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс.

Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн. Николай Бакалов

Според него, когато става дума използване на дървесина, най-добри за оцветяване са

черница, дъб или акация

Използва се дървесина, която всъщност е трески от сърцевината на здрави и сочни клони.

Да знаете, че трябва да е суха и да е престояла поне една година.

Добре е, ако си ги правите сами в домашни условия, треските да се обработят по специален начин веднага след като се отрежат.

Как да се обработят

Слагат се във вода и се кипват за 10-15 минути.

След това трябва да се накиснат в студена вода за 24 часа.

Следва процесът на изсушавнето им и чак след това ще се внасят в ракията.

Дозировката

Нормата е важна - тя е 2-3 грама за един литър.

А когато ще ползвате купен от специализираните магазини дъбов чипс, той трябва да се дозира по 1 грам на литър.

Съвет: За постигане на желания цвят ще ви се налага периодично - поне веднъж месечно ракията да се преточи.

Това става като се излива в широк съд, за да поеме кислород от въздуха - той окислява екстрахираните вещества.

После ракията пак се връща в дамаджаната или друг стъклен съд.

И тук, както при дървените съдове, всеки месец е редно да се взима проба, да се оценява на цвят и вкус и чак тогава да се отделя дървесината.

Нашата препоръка е, когато ракията отлежава и зрее,

да не избирате пластмасови съдове

Макар и съвсем нови, има голяма вероятност при бидони, туби, шишета от пластмаса, тя да извлече вредни вещества, които да променят вкуса и. В много случаи започва да ухае на нещо неприятно.

Редно е да се ползват такива съдове, само ако производителят им е гарантирал безвредност.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Шареният гроздов молец не си е заминал

Гъсениците на този твърде опасен и икономически важен неприятел за страната ни се срещат чак до втората половина на август по лозите и асмите, така че бъдете внимателни

Няма снимка

Подгответе последните пръскания

При влажен август има риск от сиво гниене, какви препарати за какви условия ще са подходящи Доста неприятности имат тази година собствениците на лози и асми

Няма снимка

Заразите по лозите са налице

Тази година не липсват мана и брашнеста мана по юлските гроздове. Така че и любителите трябва да бъдат много внимателни и наблюдателни, ако искат да опазят своята реколта

Няма снимка

Сивото гниене вече силно засяга десертните сортове

Прореждайте зърната на гроздовете, отстранявайте навреме засегнатите чепки Лозарите знаят, че болестта Botrytis cinerea – Сиво гниене, е опасна и направо изпитват страх от нея

Няма снимка

От какво се напукват зърната на гроздето

Можем ли да предотвратим това, пита Веска Карагьозова от Каварна В отделни години загубите от напукване на зърната на гроздето стават доста големи, едва ли не се равняват на тези от маните

Няма снимка

Сиво гниене - спасението е трудно, почти невъзможно

Наш читател ни изпрати снимката, за да видим как е започнало да гние гроздето му. Картината е доста напреднала и трябва да се знае, че започне ли така да гние, спасението е много трудно

Още от Фермер
Няма снимка

През август изплащат de minimis, за картофопроизводителите - по-късно

С 12% по-висока ставка ще получат бенефициентите по обвързаната подкрепа при плодове и зеленчуци тази година, с 9% се вдига Схемата за единно плащане на площ

Няма снимка

Защо кучето ми кашля?

Има няколко причини, които варират от нещо леко до по-сериозно заболяване Всяко куче или кученце кашля от време на време. Това не е много изненадващо, тъй като те използват устата и носа си

Няма снимка

МОСВ: Пестете водния ресурс

Благодарение на предприетите от Министерството на околната среда водите мерки и положените максимални усилия, тази година нивото в язовирите в страната започна да пада едва през месец август заради

Няма снимка

Подготовка за есенно развитие

В зависимост от състоянието, в което се намират пчелните семейства, пчеларят трябва да вземе мерки както за есенното им развитие, така и за запасяването им с храна

Няма снимка

На 19-и август отварят приема по мерките Ковид-1 и Ковид-2 за сектора

На 19-ти август ще бъдат отворени за кандидатстване мерките COVID -1 и COVID- 2, стана ясно днес по време на брифинг в Министерството на земеделието, храните и горите

Няма снимка

Изборът на хедер е не по-малко важен от избора на комбайн

Слънчогледовият, както и царевичният адаптер, е оптимално решение за прибиране на пролетни култури Бялата жътва свършва. Стърнищата се подготвят за следващите агротехнически мероприятия