За почитатели на сладката жилка - багрене на ракията с карамел

04 януари 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 11727
Няма снимка
За ракия се използва по-специално направен карамел
 

Да го правят на бавен огън

За почитателите на карамеловия цвят на ракията и лекия му приятен аромат първо ще кажем, че трябва да го използват за размиване много пестеливо.

В случая най-важното е да се внимава с дозата - карамелът да не е силен и в никакъв случай - прегорял.

Опитът на наши читатели, които го споделиха с нас е, че за 30-40 л ракия ползват 150-200 г захар.

Загрява се на бавен огън в емайлиран или меден съд.

Тънка работа е тук как ще се изпълни

рецептата за гасене на карамела

В малък съд се поставя захар и се загрява до температура 150 до 180 градуса.

Тя бързо се стопява при непрекъснато разбъркване и започва да кипи, като придобива тъмнокафяв цвят.

Карамелът е готов когато на пипане престане да бъде лепкав.

След като е готов, се налива малко студена вода в обем 55 до 60% от количеството на вложената захар - това е т.нар "гасене на карамела".

Когато той се втвърди, бъркането спира. Нагряването продължава до кипене, тогава карамелът се разтваря във водата.

Изпарява се не повече от 50% от водата, тогава нагряването се спира и той е готов. Изпарение на по-голяма част от водата трябва да се избягва.

Пожлезно е да се знае: Когато е готов,карамелът има плътност 1,3 и съдържа 30 до 40% некарамелизирана захар и 20 до 30% вода.

В този вид може да се съхрани по-дълго време, ако се разреди - 1 ч карамел с 4 ч ракия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Няколко правила за изба у дома

За да имате запазено отлежало вино За да имате хубаво отлежало вино, много често искате да направите у дома изба, която отговаряйки на различни, но важни критерии ще може да е по-близо до

Няма снимка

Виното - или в бъчва, или в стъкло

Появила се е и нова мода за опазване на вино в буркани, но експерти не я приветстват Най-добрите контейнери за съхранение на вино са традиционните бъчви или стъклените бутилки

Няма снимка

Кратките, но най-важни съвети за резитбата на лозите

Важно е да подрязвате лозите преди да потече мъзгата, както съветват старите хора и опитните майстори. Ако закъснеете, има голяма опасност да нараните растението и то да започне да плаче

Няма снимка

Колко да се чака при пропаднала лоза

В случаи на загинали или както казват стопаните пропаднали лози, има няколко начина за действие. Изборът, разбира се, трябва да зависи от това дали става дума за малко или по-голямо насаждение

Няма снимка

Изведнъж ципа покри виното

Това как се премахва в домашни условия? Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да

Няма снимка

Как се прави домашен чипс за багрене на ракия

Черница, дъб или акация са признати за целта Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс. Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн

Още от Фермер
Няма снимка

Утре малко по-топло и без валежи

През нощта облачността ще намалява, на места - до незначителна. В Югоизточна България ще продължи да превалява, но и там валежите ще спират. Ще духа слаб южен вятър

Няма снимка

Носачките ви кълват яйцата си?

Има лесно решение на проблема Един от големите проблеми, които възникват в кокошарника в началото на пролетта, е, че носачките започват да кълват снесените яйца

Няма снимка

Пчелният мед печели в борбата с инфекциите!

И още: Медът на пчелите може да замести антибиотиците, информира Euronews. Фермер споделя: "Раната на раната на коня "отказваше" да се повлияе отвсички предишни опити за лечение

Няма снимка

Втората половина на април ще е по подходяща за полските работи

Очакваните валежи през месеца ще са около и над нормата Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В началото на април агрометеорологичните условия ще се определят от променливо и студено за сезона

Няма снимка

Нова опасност за дръвчетата

Априлският сняг и понижаването на температурите поставят отново овощните дръвчета в риск. Притеснени овощари от райони, в които валя сняг, се притесняват какво ще се случи с цъфтящите вече дръвчета и

Няма снимка

Телешки гулаш

Гулашът е вкусно и засищащо ястие от унгарската кухня. Като месо може да изберете телешко филе. Добавете зеленчуците, които обикновено се използват за приготвяне на супи