За почитатели на сладката жилка - багрене на ракията с карамел

04 януари 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 16110
Няма снимка
За ракия се използва по-специално направен карамел
 

Да го правят на бавен огън

За почитателите на карамеловия цвят на ракията и лекия му приятен аромат първо ще кажем, че трябва да го използват за размиване много пестеливо.

В случая най-важното е да се внимава с дозата - карамелът да не е силен и в никакъв случай - прегорял.

Опитът на наши читатели, които го споделиха с нас е, че за 30-40 л ракия ползват 150-200 г захар.

Загрява се на бавен огън в емайлиран или меден съд.

Тънка работа е тук как ще се изпълни

рецептата за гасене на карамела

В малък съд се поставя захар и се загрява до температура 150 до 180 градуса.

Тя бързо се стопява при непрекъснато разбъркване и започва да кипи, като придобива тъмнокафяв цвят.

Карамелът е готов когато на пипане престане да бъде лепкав.

След като е готов, се налива малко студена вода в обем 55 до 60% от количеството на вложената захар - това е т.нар "гасене на карамела".

Когато той се втвърди, бъркането спира. Нагряването продължава до кипене, тогава карамелът се разтваря във водата.

Изпарява се не повече от 50% от водата, тогава нагряването се спира и той е готов. Изпарение на по-голяма част от водата трябва да се избягва.

Пожлезно е да се знае: Когато е готов,карамелът има плътност 1,3 и съдържа 30 до 40% некарамелизирана захар и 20 до 30% вода.

В този вид може да се съхрани по-дълго време, ако се разреди - 1 ч карамел с 4 ч ракия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Сипва ли се вода в казана преди варене на ракията?

Неотдавна това ни попита Слави Петров от Свиленград. Отговаряме и на всички, които се интересуват от този момент на технологията. Вода в казана се добавя в случаите

Няма снимка

Става ли добро второ вино?

Ако искате да си направите второ вино, както пита Красимира Кирилова от Вълчедръм, има важни подробности, които трябва да се спазят. След отделянето на първото, във вода

Няма снимка

Следете за качеството на виното и ракията

Как да постъпите, когато има предпоставки за влошаването му Колко захар трябваше да прибавя, за да стане виното качествено, при положение, че съм отчел 20% захарност, пита Васил Петров от Разград

Няма снимка

Минералната вода става ли за разредител на ракия?

* Величка Константинова от Велико Търново пита дали може да използва за разредител на ракията минерална вода. Някои домашни производители на ракия го правят, но това не е технологично правилно

Няма снимка

Бурето от вино - за ракия

Как да очистя бурето от виното, за да го използвам за ракия, пита Вергил Владимиров от град Сливница. Трябва да се действа по следния начин: Първо се очиства виненият камък, ако има такъв

Няма снимка

Дестилирана вода за ракията

Каква да ползвате за разреждането й? * Защо след разреждане с дестилирана вода ракията се е размътила, пита Ганка Пандарска от гр. Панагюрище. Обяснението според нас не е във водата

Още от Фермер
Няма снимка

Доклад: Кризата оказва негативно влияние на заплатите

В резултат на COVID пандемията през първите шест месеца на тази година средните заплати падат или растат по-бавно в повечето страни по света, показва нов доклад на Международната организация на труда

Няма снимка

Как се организира демонстрация в стопанството, ще представи уебинар на "Нефертити"

„Подобряване на демонстрационните дейности във фермата“ е следващият уебинар, организиран по проект НЕФЕРТИТИ, полезен и безплатен за земеделски производители, студенти и заинтересовани

Няма снимка

Не допускайте кокошките да затлъстеят

През есента се наблюдава интензивно линеене при носачките. Много често те отслабват. Затова разнообразете дажбите им със сочни храни което означава до 20-30 грама на птица: * увеличете дела на

Няма снимка

Аронията като дърво

Аронията може да се формира и като дърво. Тогава обаче видът ще има декоративни функции, а не плодни. За да се оформи дърво, оставя се само една издънка, а останалите се премахват

Няма снимка

Омбудсманът на ЕС: ЕК е одобрила пестициди без оценка за безопасност на ЕОБХ

Настоящата процедура за одобряване на активни вещества в пестицидите поражда "безпокойство", отсъди в сряда омбудсманът на ЕС, Емили О'Райли, пише Евроактив

Няма снимка

Утре ще бъде облачно

Атмосферното налягане ще се понижава, но ще остане по-високо от средното за месеца. През нощта над страната ще облачно и мъгливо. Ще духа слаб в Източна България - до умерен вятър от юг-югоизток