Как да се храним здравословно през новата година и десетилетие

12 януари 2020 Домашен лекaр 0 16497
Няма снимка
СНИМКА: Pixabay
 

Ако вашите новогодишни обещания "През новата година ще отслабна" вече започват да ви мъчат и съвестта ви е гузна, може би е време да се откажете от някои вредни хранителни навици и да започнете да формирате навици за слабеене, пише ВВС, цитира БГНЕС.

Ето пет начина да се храните по-здравословно, без да се мъчите с жестоки диети през 2020 г.:

1. Гответе лесни и бързи ястия. Започнете с прости рецепти като правите елементарно ястие веднъж седмично. Всяка седмица увеличавайте броя на ястията, които готвите, като междувременно си събирате и "любими" рецепти. Можете също така да направите двойно количество храна за вечеря и да вземете останалото с вас на работа за обяд на следващия ден. Обядите в супермаркета могат да бъдат с високо съдържание на сол, захар и наситени мазнини , да не говорим и че са доста по-скъпи. Ако си сготвите сами, просто ви трябва пластмасова кутия, вилица, и това е! Здравословните рецепти могат да бъдат супер лесни за приготвяне. Дори само риба на пара или задушени зеленчуци ще са от полза са сваляне на някой излишен килограм.

2. Попълнете си резервите с хранителни продукти. Ако пазарувате разумно и то само здравословни продукти, бюджетът ви няма да се наруши. Количка, пълна с консерви, варива, пакети с ориз и тестени изделия, е не само евтина, но и богата за творчество на здравословни рецепти. Разбира се, не забравяйте да се запасите и с плодове и зеленчуци! Ако сте спестовник, но държите да се храните здравословно, не забравяйте и така ценните и полезни билки и подправки, които подхождат на всяко ястие - например джоджен, риган, къри, чубрица.

3. Купувайте повече замразени плодове и зеленчуци - изготвянето на цялостно седмично меню с по четири ястия на ден е най-лесният начин да контролирате какво хапвате. Прост начин да се постигне това е като се възползвате максимално от замразените плодове и зеленчуци, които са по-евтини от пресни. Някои експерти по хранене наричат замразените зеленчуци „спасители“ на здравословното готвене на бюджет. Не е изключено и замразените продукти да бъдат по-хранителни от суровите си събратя, тъй като процесът на замразяване може да запази хранителните вещества. Замразените плодове и зеленчуци са идеални за смутита с ядки, билки и каквото ви душа иска.

4. Направете си собствени здравословни закуски - добавянето на плодови и зеленчукови пръчици към вашия обяд или вечеря може да бъде невероятна крачка в борбата с вредните храни навън. Все пак ако купувате готови закуски, не забравяйте да прочетете съставките на етикета. Някои закуски, за които смятаме, че са „здравословни“, могат да бъдат с огромни количества захар или сол. Полезната храна не се нуждае от етикети за съставките - това са плодове, зеленчуци и ядки. Внимавайте много с термина „Ниско съдържание на мазнини“ - това означава, че продуктът трябва да има по-малко от 3 грама мазнини на 100 грама, но когато производителите обезмасляват продукта, те често го правят още по-нездравословен при процеса на извличането им. Надписът на етикета „без добавена захар“ не гарантират ниско съдържание на захар. Продуктите без добавена захар могат да съдържат концентрат на плодови сокове като подсладител, или пък да имат изкуствени подсладители.

5. Продължавайте да се движите - намерете свой собствен начин да добавите повече движение към деня си. Независимо дали ще ходите пеша до магазина, или ще клякате, докато си миете зъбите, движението е жизнено важно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Не закусвайте с овесени ядки и бял хляб

Гастроентеролозите предупреждават какви храни не трябва да се консумират на закуска, за да не навредим на здравето си, съобщи БГНЕС.  Сутрин забравете за овесени ядки, бисквити, сладкиши и бял хляб

Няма снимка

Какви опасни вещества има в пресните зеленчуци и плодове

В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората

Няма снимка

Кафето може да увеличи ставните болки

Спорът за ползите и вредите от кафето са като спора за това кое е първо яйцето или кокошката, а истината, както винаги, е някъде в средата. Има хора, за които кафето е полезно, и такива

Няма снимка

Кой не трябва да яде картофи според експертите

Според специалистите употребата на картофи може да повлияе неблагоприятно на здравето при хора с диабет, които имат наднормено тегло или ниска киселинност на стомаха

Няма снимка

Първа помощ при ухапване от насекоми

Как да разпознаем източника? Със затоплянето на времето жилещите насекоми се активизират. Особено застрашени са децата, които все още не са си изградили рефлекс да се пазят

Няма снимка

Прекомерният прием на сол отслабва имунната система

Прекомерният прием на сол може не само да доведе до критично повишаване на кръвното налягане, на риска от инфаркти и инсулти, но и до отслабване на имунитета

Още от Фермер
Няма снимка

Грижи за отбитите зайчета

Грешна и вредна практика е профилактично да се слагат йод, листа от орех или син камък, предупреждава д-р Валентин Иванов, квмн Отбитите зайчета трябва да разполагат на воля с чиста вода

Няма снимка

Безработните финландци берат ягоди по време на пандемията

Хиляди финландци откликнаха на отчаяния призив на фермерите да спасят лятната реколта от дребни безкостилкови плодове, след като заради ограниченията, свързани с коронавируса

Няма снимка

Бързи тестове определят остатъците от пестициди само чрез смартфон

Скоро ще можем сами да проверяваме плодовете и зеленчуците у дома На 8 юни Академията за селскостопански науки на Китай (CAAS) обяви, че екип от учени след дългогодишни изследвания и разработки е

Няма снимка

Днес слънчево и до 34 градуса

Днес ще е отново слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 29 и 34 градуса, в София - 29 градуса. Слънчево ще бъде и над Черноморието

Няма снимка

Защо да заложите на рапица?

• Последните пет години рапицата е сред най-рентабилните култури, отглеждани в България. • Първа носи приход на стопанството и дава възможност да се посрещнат спешни разходи

Няма снимка

До края на века дори във Великобритания през лятото ще е до +40° С

Температура над +40° C за северните ширини изглежда днес немислима, но тя може да се превърне в нова норма до края на века, ако настоящите тенденции в емисиите на парникови газове не се променят