Изведнъж ципа покри виното

18 януари 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Това как се премахва в домашни условия?

Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да предприеме.

Отговор

Болестите по виното, които разясняваме редовно, се причиняват най-вече от болестотворни микроорганизми, които заразяват здравите домашни вина.

Обяснявали сме, че заболяванията биха могли да се появят и по-рано, но и по- късно, и явно при вас се е случило второто.

Признаците, които обяснявате с появата на ципа говорят за цветясало вино

Такова вино по-лесно се лекува, ако е навреме, разбира се.

Иначе причинителите могат да разградят алкохола му почти до вода и въглероден двуокис.

Тогава вече виното става негодно за консумация и би могло да се използва за ракия.

Признаците за цветясало вино са покриване с белезникава ципа. Тя се нарича говоримо "сага".

Отначало е тънка, но впоследствие става плътна и дори може да я видите като набръчкана повърхност.

Когато тази ципа започва да се разкъсва, тя пада на дъното и размътва виното.

Причината за поява на заболяването са аеробни микроорганизми от групата на дрождите.

Те изискват въздух, което означава, че виното е било в досег с въздух, т.е. в непълна бъчва или друг съд.

Въздухът е недопустим

Опазването е най-доброто средство

Редовно препоръчваме на хоби читателите да знаят, че произвеждайки вино, трябва да се грижат то да се съхранява в пълни съдове.

Това може да се осъществи чрез редовното му доливане.

Втори начин е редовното запълване на празното пространство над виното със серен двуокис чрез напушване със сярна лента, която операция не трябва да се пренебрегва.

Как да лекуваме в случая

Зависи от стадия на заболяването

Болното вино, ако е в начален етап, може да се долее със здраво вино от същия тип - до напълване на бъчвата.

След това трябва да се изпробва до каква степен дефектите във вкуса не се забелязват.

При напреднала болест и при наличието на по-плътна ципа вече се препоръчват други мерки.

Трябва да се направи претакане на виното в друга чиста и напушена бъчва.

При това много трябва да се внимава като се гледа частици от ципата, която се е получила, да не попаднат отново във виното.

Съвет:

Следете повърхността на напитката, защото отначало ципата на цветясалото вино се проявява като малки петна.

А малко по-нататък, ако не се вземат никакви мерки, петната се съединяват и правят плътна покривка.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Как се прави домашен чипс за багрене на ракия

Черница, дъб или акация са признати за целта Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс. Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн

Няма снимка

За феновете на химията - багрене на ракия

С купешка жълта боя Някои домашни майстори питат дали могат да ползват малки дози жълта сладкарска боя. Ние специално не сме почитатели на този вид химия

Няма снимка

За почитатели на сладката жилка - багрене на ракията с карамел

Да го правят на бавен огън За почитателите на карамеловия цвят на ракията и лекия му приятен аромат първо ще кажем, че трябва да го използват за размиване много пестеливо

Няма снимка

Как най-успешно да обагря ракията

Пита ни Венета Колева Много стопани у нас не разполагат с бъчви и съхраняват ракията в дамаджани или пластмасови съдове. Естествено е, че тя там не може да се оцвети и остава безлично бяла

Няма снимка

Как “страдат” ракиите

Отстраняването на един или друг недостиг е сравнително възможно Тук накратко ще маркираме дефектите при напитката. По-късно ще отговаряме и на по-конкретни въпроси

Няма снимка

Мерки срещу черно гниене

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

Още от Фермер
Няма снимка

Какво още трябва да имате предвид при прехода от зима към пролетта

0 Пчелите не прегрупират прашеца по питите в кошера за разлика от меда. 0 Поради изразходване на белтъчните резерви в тялото на пчелите през пролетта са много податливи на болести

Няма снимка

Защо "белите петна" земя стават изведнъж гореща точка на конфликт

Има очаквания, че няма да бъде допуснато по този начин да влязат в новите текстове на закона за поземлената собственост Според Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/

Няма снимка

Зимно пръскане с бордолезов разтвор

Докато дръвчетата са в покой може да се направи зимно пръскане с бордолезов разтвор. Подходящата доза за това третиране е 2%-ов разтвор. Пръскането се прави в подходящо за целта време – да е тихо и

Няма снимка

Мярка 6.3 заложи условия

С приоритети за малки животновъди С бюджет от 6 млн. евро, без планиран минимален размер на помощта и таван на помощта от 15 000 евро /на два етапа/, са заложени условия по мярка 6

Няма снимка

Бракувайте петлите с деформирани пръсти от родителското стадо

Лошата постеля предизвиква проблеми с възглавничките на краката в родителското стадо в птицефермата. На петела с подути и инфектирани възглавнички на краката му е трудно да опложда кокошките

Няма снимка

БАБХ: Потвърдено е огнище на птичи грип в промишлена птицеферма с 5830 патици в гр. Раковски

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първо огнище през 2020 г. на инфлуенца по птиците в България. Националната референтна лаборатория към НДНИВМИ потвърди огнище на