Изследователи: Нискомасленото мляко забавя стареенето

16 януари 2020 Домашен лекaр 0 14472
Няма снимка
СНИМКА: Pixabay
 

Биологичното стареене на организма е по-бавно при хора, които предпочитат нискомаслено краве мляко, откриха изследователи от университета Бригъм Йънг в САЩ.

Това се съобщава на уебсайта на университета. Научното изследване, посетено на тази тема, е публикувано в списание „Oxidative Medicine and Cellular Longevity“, цитирано от БГНЕС.

Изследването, ръководено от професор Лари Тъкър, използва информация за 5834 възрастни американски граждани, които консумират или мляко с ниско съдържание на мазнини (1% мазнини или обезмаслено), или високомаслено мляко (2% или 3,25% мазнини). Освен това приблизително 13% от изследваните изобщо не пият краве мляко.

Авторите на научната работа проучиха връзката между дължината на теломерите (крайните участъци на хромозомите, един от основните показатели за възрастта на човек) и съдържанието на мазнини в млякото, използвано в храната, както и честотата на употребата му.

Разликата в изследването според Тъкър е била поразителна. За всеки допълнителен процент съдържание на мазнини, теломерите са съкратени с 69 основни нуклеотидни двойки, което съответства на повече от 4 биологични години. По-специално при хора, които пият мляко със съдържание на мазнини 3,25%, теломерите са със 145 основни двойки по-къси от тези, които предпочитат обезмаслено мляко.

Освен това теломерите при хора, които изобщо не пият мляко, също са по-къси от тези, които са яли обезмаслено мляко.

Според Тъкър, проучването потвърждава разпоредбите, посочени в Диетичните препоръки за американците, издадени от Министерството на земеделието на САЩ за 2015-2020 г., в които млякото с ниско съдържание на мазнини е включено в здравословните диети.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Как да се храним здравословно по време на карантина

Голяма част от хората по време на карантина хапват повече от необходимото. Не са малко и хората, които искат да се хранят правилно, но не знаят какво да хапват, след като всеки ден са си вкъщи

Няма снимка

Какво да ядем за добър имунитет

Лошото хранене, недостигът на витамини и увеличаващите се нива на стрес увреждат здравето, като отслабват имунната система. Променливото и влажно време също е предизвикателство за защитните сили на

Няма снимка

Кои храни погрешно се смятаха за здравословни

Диетолозите разказаха за продукти, които преди време погрешно бяха считани за здравословни. Първото място в списъка принадлежи на диетичните газирани напитки

Няма снимка

Изследване: Яйцата са безопасни за сърцето

Яйцата не увеличават риска от инфаркт и инсулт, показа 30-годишно изследване, цитирано от в. "Дейли мейл". Заради съдържащият се в тях холестерол, яйцата отдавна предизвикват спорове дали

Няма снимка

Недостигът на кои храни води до тревожност

Недостатъчното количество зеленчуци в храната може да предизвика развитие на тревожно разстройство. Изследването е публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health

Няма снимка

Камъни в бъбреците

защо се образуват, как да се лекуват и кой е изложен на риск Болката, причинена от камъни в бъбреците, отдавна се смята за една от най-силните, които човек изпитва

Още от Фермер
Няма снимка

Продължават плащанията за агроекология, преведени са още 17 млн. лева

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 17 275 490 лв. по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане получиха 2619 земеделски стопани

Няма снимка

Кабинетът предлага на Народното събрание да удължи извънредното положение до 13 май

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение, съобщиха от правителствената пресслужба

Няма снимка

Къпането на декоративния заек има някои специфики

Затова е добре да следвате следните препоръки: 1. Не е добре минизаекът да бъде къпан често и по много, защото козината му задържа в значителна степен влага

Няма снимка

Impossible Foods са готови да произвеждат месо от несъществуващи животни

Според Патрик Браун, главен изпълнителен директор на Impossible Foods, съществуващите технологии вече правят възможно създаването на зеленчуков аналог на месото

Няма снимка

Цените на едро и при 3-те вида месо – свинско, говеждо/телешко и пилешко растат!

Цените на едро и при трите вида месо – свинско, говеждо/телешко и пилешко започват да растат още през януари, сочи анализ на CAPA. Средното равнище на изкупната цена на тон кланично тегло на

Няма снимка

Проблеми с хигиенните навици на малкото кученце и коте

Необходимо е сериозно домашно обучение, за да свикне кучето да върши своите нужди навън по време на разходка улицата. А също и котката в тоалетното съндъче