Внимание! Опасност от мастити

18 януари 2020 Домашна ферма 0 10701
Няма снимка
Личната хигиена на дояча е много важна. Мръсните ръце и облекло може да пренасят инфекции!
 

Спазвайте необходимата хигиена при доене на кравите

Основното правило е почистване и дезинфекциране на вимето преди доене.

А най-добри резултати ще постигнете, когато измивате вимето с 1% разтвор на дезинфект В. А това означава, че 1 л дезинфект В се разтваря в 100 л вода.

Задължителна е и дезинфекцията след доене: цицките на вимето дезинфекцирайте за не по-малко от 30 сек. с 4% разтвор на дезинфект В. За целта ги потапяйте в специална пластмасова чашка (4 л дезинфект В в 100 л вода).

Прави се и дезинфекция на съоръженията за получаване на млякото. След всяко доене извършвайте ежедневно миене и дезинфекциране с 0,25% разтвор на дезинфект В (1 л дезинфект В в 200 л вода). Ако правите всичко изброено, резултатите ще са отлични.

В какво се състои профилактиката на маститите? Те са често срещано заболяване при млечните животни и водят до големи икономически загуби.

Много често младите млечни крави задържат млякото

Причини за това могат да бъдат кожни заболявания на цицките. Те се отстраняват чрез потапяне в 33% разтвор от дезинфект В два пъти дневно след издояване.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Какви зърнени фуражи трябват на зайците за зимата

Интересува се Стоян Димитров от Лом На първо място са концентрираните фуражи. Започваме със зърнени житните. Царевицата е един от най-разпространените фуражи и е предпочитана от домашните животни и

Няма снимка

Рано ли е да започне угояването на пуйките?

И има ли особености при храненето, е въпросът на Мария Николова от Благоевград Продължителността на угояването на възрастни пуйки в домашни условия е 20-30 дни

Няма снимка

Кога овцете не се размърлят

Около 1 месец преди датата, която сте определили за заплождане на овцете, трябва да направите основен преглед на всяко животно. Успешното заплождане зависи от доброто здравословно и телесно състояние

Няма снимка

Заделяйте мъжките шилета

Те ще ви трябват за разплод. И през пасищния период ги подхранвайте, и то с концентрирана смеска. Така ще осигурите бърз растеж и наддаване, без да ги угоявате

Няма снимка

Кое е по-изгодно за гледане – пилета или бройлери?

И каква е разликата при храненето им, интересува се Иван Иванов от Монтана Нашият читател сподели, че би искал до късна есен да си произведе качествено пилешко месо за зимата

Няма снимка

Млякото от кравата е воднисто и мирише

Какво да промени в храненето, иска да знае Недялко Сотиров от Видин За да подобрите качеството на суровото краве мляко, започнете да давате на кравата високопротеинови фуражи

Още от Фермер
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Развиваме туризма със стикер „Национално меню“

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университетът по хранителни технологии - УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в