Време е да помислите и за семена за разсадите

17 януари 2020 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Напишете списък на зеленчуците, които ще отглеждате

Градинарите, които предпочитат да си отглеждат разсади сами, вече започнаха с приготовленията. Разсадопроизводството е сериозно начинание, което изисква доста познания. Но пък ако не опитате, никога няма да се научите. Освен това ще сте сигурни, че сортът, който сте избрали, е точният.

Защо са важни семената? Ами защото те са основата, която се надгражда с добри грижи, за да се получат повече и по-качествени зеленчуци.

Преди да си купете семена обаче, направете си списък с културите, които ще отглеждате, а от зеленчуци, от които искате разнообразие, като домати, пипер, краставици и други - и какви сортове предпочитате.

Много е важно да купувате семена от търговец, които е проверен и няма да ви подведе с качеството.

Имайте предвид, че има и български производители на семена (предимно домати), които имат собствена селекция и семепроизводство. Препоръчително е част от семената да изберете от тях.

При сеитбата спазвайте указанията на етикета, ако са дадени такива. Задължително запазете опаковката, за да видите дали впоследствие зеленчуците отговарят на тези, които сте искали. А също ще ви подсеща и дали растението е сорт или хибрид, за да знаете да си оставите ли семена от него.

Добре е да купите приблизително толкова семена, колкото ще засеете, не се презапасявайте. При някои сортове, от които нямате нужда от толкова семена, може да се комбинирате с някои съсед или приятел, и да си ги разделите. Така ще опитате повече сортове.

Попитайте и консултантите за семена, които са т. нар. за професионалисти. По подобие на семената, които се купуват за фермерските стопанства, те са селекционирани да са толерантни на някои вредители, както и на неблагоприятни фактори на средата. Разбира се, имайте предвид, че тези семена, са по-скъпи.

Направете тест за кълняемост

Ако имате съмнения

Ако използвате семена от специализираните магазини, това трябва да гарантира тяхното качество, а в това число и тяхната кълняемост.

Семена, които обаче сте събрали от дворната градина, както и по-старите такива, е препоръчително да ги проверите.

За да гарантирате достоверността на теста в домашни условия, трябва да спазите няколко условия. Първото е температурата на въздуха да е между 18-22 градуса, и второ - семената да са постоянно и леко навлажнени.

Тест в 3 стъпки:

Вземете подходящ плитък съд.

На дъното му поставете навлажнена филтърна хартия.

Върху нея подредете предварително преброените семена.

Най-лесно ще определите процента на кълняемост, ако използвате кръгъл брой семена -10, 20.

След около седмица до 10 дни семената започват да покълват. Избройте непокълналите семена и пресметнете какъв е процента на кълняемост.

За колко дни са готови някои видове

При осигуряване на оптимални условия - топлина, светлина и храна, младите растения са готови за разсаждане за различен период от време.

Домати - 60-65 дни

Пипер - 70-80 дни

Краставици - 25-30 дни

Зелето и другите зеленчуци от същото семейство - 35 дни.

Сеитбата е и според засаждането в лехата

Почвата трябва да е топла

Преди да започнете да засявате семената, за да произведете разсад, трябва да знаете, кога ще засаждате разсада в градината. Това се съобразява според времето, необходимо за развитието на отделните видове, както и климатичните условия в отделните райони.

Нито избързването, нито закъсняването е желателно.

Кои са факторите:

Опасност от късни пролетни слани. Ако се дългогодишен градинар, би трябвало да знаете, ако не - попитайте някой съсед.

Важно е почвата и въздухът да се затоплили достатъчно, за да не страдат засадените растения. Ако почвата е студена, ще има проблем с прихващането на растенията.

Трябва да знаете и изискванията на отделните зеленчуци към температурните условия. Доматите се нуждаят от минимум 10 градуса, за да се засадят в градината.

Температурата за пипера и краставиците трябва да е 12-13. Зелето издържа по-студено време и обикновено се засажда в края на март - началото на април.

КАЧЕСТВЕНИ СЕМЕНА

За да сте сигурни в качествата на семената, купувайте от проверен производител или търговец. Винаги четете срока на годност, който е посочен на етикета, както и процентът на кълняемост.

Спазвайте и препоръките за засяване и засаждане, ако са дадени такива.

Обеззаразете срещу вирусните болести

Препоръчително е за семената от градината

Вирусните болести са едни от най-опасните за всички културни растения. Те не могат да се лекуват и в повечето случаи болните растения трябва да се унищожат. Затова е препоръчително срещу вирусите да се вземат превантивни мерки. Това става с обеззаразяването на семена, които сте добили от зеленчуците от градината. Не се налага да се прави при семената, които сте купили, тъй като се предполага, че те са обработени фабрично.

За да предотвратите възникването на вирусна инфекция, може да обработите семената с помощта на висока температура. За целта през първия ден поставете семената при температура 30-40 градуса, на втория ги дръжте при температура 50-55 градуса, а третия ден повишете температурата до 78-80 градуса.

Ако прилагате този метод, необходимо е да подходите много внимателно, тъй като повишаването на температурата с 1-2 градуса, особено в последния ден, може да е гибелна за семената.

ПРИ ЛУКА

Ако засявате 2-3-годишни семена от лук, няма опасност. Обикновено след този период вирусът вече не се е запазил и вероятността растенията да се заразят е минимална.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Сияна - най-новият хибриден сорт домати

Ранен, вкусен, с месести плодове Сияна F1 е нов ранозрял индетерминантен хибриден сорт домати. Селекция е на българската фирма Флориян. Характеризира се с висока продуктивност

Няма снимка

Сеитба по единично или гъсто засяване

Според големината на съда Когато избирате съдовете и начина на засяване, имайте предвид продължителността на отглеждане на разсада. Така например доматите се нуждаят от повече пространство

Няма снимка

В парниците

. Сега може да направите разсад от салата и маруля в топли парници. . В култивационни съоръжения се засяват и семената на целината. За много ранните зеленчуци, отглеждани в топъл парник

Няма снимка

Актуално при разсадите

. Побързайте със сеитбата на пипера за производство на разсад за ранно производство. . Сега е време и за разсада на ранния домат, които ще се отглежда в парници

Няма снимка

Започна сеитбата на моркови

Със затопляне на времето започва и сеитбата на морковите. Макар че кореноплодният вид е сред най-студоустойчивите зеленчуци, е добре да се засея на леха, която се намира на открито и слънчево място

Няма снимка

Не поливайте зимния спанак

Градинарите, които в края на миналия сезон са засели спанак, който ще е готов тази пролет, трябва да положат грижи за растенията. Честа грешка, която допускат любителите

Още от Фермер
Няма снимка

Салата със зелен грах, моркови, яйца с дресинг от соев сос и горчица

Продукти: 2 яйца, 1 морков, 50 г кашкавал, 120 г консервиран зелен грах, 2 супени лъжици майонеза или сметана, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 скилидки чесън,1 супена лъжица соев сос

Няма снимка

Спрете лакомствата, давайте зеленчуци!

Като свикне с вкусотии, папагалът ще откаже да яде друга храна Лакомствата за пернатите са вкусни за птиците. И ако им ги приготявте често, има опасност да спрат да ядат основната си зърнена храна

Няма снимка

Четиво за начинаещи пчелари: Знаете ли как пчелите произвеждат восък?

Пчелите работнички в кошера, след като нахранят младите пчели с пчелно млечице, участват в изграждането на кошера. Младите пчели имат 8 восъчни жлези на долната част на корема

Няма снимка

Подхранете с яйце родилата зайкиня

Споделен опит в социалните мрежи Зайците са тревоядни животни и храненето с продукти с животински произход не им е присъщо. Въпреки че има изключения. Опитни зайцевъди споделят в социалните мрежи

Няма снимка

Резитба на ябълка

Ако ябълковото дръвче се формира като подобрена етажна корона, каква е резитбата през втората година? През пролетта на втората година се избират продължители на водача и на скелетните клони

Няма снимка

Пай с извара и целувчен крем

Продукти: За тестото: 2 жълтъка, 100 г захар, 1/3 чаена лъжичка сол, 180 г масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 350-400 г брашно. За пълнежа: 360 г извара, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица захар, 1 ч