Магнезият е жизненоважен и за растенията, и за хората

21 януари 2020 Растениевъдство 0 20178
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

При всички култури, особено при зеленчуковите и овощните, е установено подобрение на качествените показатели, когато елементът се внася съвместно с калий

Доц. Маргарита Николова

Магнезият (Mg) има разнообразни функции в биологичните системи. Магнезиевият недостиг при хората най-често се свързва със смущения при стареенето, като последствие от дефицитен прием с храната.

Последни проучвания показват, че Mg има особена превантивна роля към пристъпи на хронични болести като диабет, метаболитен синдром, високо кръвно налягане и сериозни кардиоваскуларни смущения.

Нискомагнезиевата диета може да допринесе до инсулинова резистентност, особено когато този дефицит е комбиниран с високофруктозна диета. Съдържанието в храната и дневният прием на минерала стават все по-важна световна тема за качеството на храните и здравословното хранене. Препоръчителният дневен прием за хората е 200-400 mg.

Осигуряването на достатъчно Mg е от съществено значение и за пасищните животни, тъй като ниското ниво на минерала в почвата може да причини тревна тетания - фатално метаболитно смущение при животните.

Магнезият е централен атом на хлорофилната молекула и има значително присъствие в растителните храни

В растенията минералът има силно положителен ефект върху фотосинтезата, активирането на ензимите, играе важна роля в транспорта на фотоасимилатите към съхраняващите органи като корени, листа и семена. Зеленчуците и плодовете съдържат Mg2+ най-общо в границите 5-190 мг/100 г свежа маса. Почвеното или листно прилагане на магнезиеви торове може да увеличи съдържанието на Mg в ядливите части на културите и да окаже голямо влияние върху храненето на човека и животните.

Недостигът на магнезий за растенията се проявява в следните случаи: при бедни на магнезий почвообразуващи скали; при почви с ниско съдържание на обменен магнезий (под 10 мг/100г); на леки почви с ниско съдържание на органично вещество; при висока наситеност с калций (калциево-магнезиев антагонизъм); при промивен режим на почвите; при азотно торене с амониеви торове; при широко съотношение К:Mg в почвата (препоръчително е 2-2.5:1 или 25-35 : 12-17 мг/100г).

Източник на магнезий са храните както от животински, така и от растителен произход.

Концентрацията на магнезий в растенията варира в широки граници като сравнително по-високо съдържание имат листните зеленчуци. В таблица 2 са представени литературни данни за съдържание на магнезий в основни храни.

В последните години все по-голямо внимание се обръща на нарастващия хранителен проблем с прекомерния прием на натрий (Na), особено в добре развитите страни, вследствие на високата консумация на преработени, пакетирани и консервирани храни.

Учени, съвместно с хранителната индустрия, разработват стратегии за намаляване на приема на натрий. Резултатите от научни изследвания показват, че Mg с многото си позитивни въздействия върху човешкия организъм, се явява добър кандидат минерал за разработване на ниско натриеви хранителни продукти като антагонистичен йон на Na в човешкия организъм.

Установено е също така, че магнезият увеличава съдържанието на редица важни хранителни съставки. Например, в литературата се съобщава, че добавянето на калий към NPMg торене на моркови увеличава съдържанието на бета каротин с 27%, а отстраняването на Mg от тази комбинация намалява съдържанието на бета каротин от 42 на 30%. Очевидно, Mg е необходим за образуването на бета каротин в кореноплода на морковите, когато растенията са снабдени с достатъчно N, P и K.

Известно е, че калият и магнезият са силно взаимосвързани и нивото на единия елемент в почвата трябва да бъде съобразено с нивото на другия. Затова в много случаи се получава ефект от тези минерали и при добра запасеност на почвите, ако нивото на другия е високо. Съвременните проучвания на ефективността на хранителните елементи разглеждат K и Mg едновременно.

У нас в последните 15 години също са проведени редица изследвания за действието на калия и магнезия, главно по проекти на Международен калиев институт (IPI), Швейцария, K+S KALI, Германия и Международен институт по хранене на растенията (IPNI), САЩ. Изведени са опити с голям брой култури - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, картофи, домати, пипер, зеле, зелен фасул, кайсии, праскови, череши, малини, ягоди, арония и лозя.

При всички култури, особено при зеленчуковите и овощните е установено подобрение на качествените показатели, както при самостоятелно внасяне на калия, така и при съвместното му внасяне с магнезий. Например съдържанието на скорбяла в картофите е увеличено със средно 8% при добавяне на калий към NP торене и с 11% при добавяне на магнезий към NPK торене. Аналогично, съдържанието на захари в черешите нараства съответно с 5% и 4%, а при малините е регистрирано 18% средно увеличение под влияние на калия.

Интерес представляват и промените в съдържанието на ценни за здравето на хората съставки

В нашите опити е установено удвояване на съдържанието на глутаминова киселина в картофени клубени при добавяне на магнезий към NPK комбинацията (фиг. 2). В медицината има доказателства, че тази аминокиселина понижава кръвното налягане. Съдържанието на аспарагинова киселина, свързвана главно с хормоналната регулация в човешкия организъм се повишава средно с 13% при добавяне на магнезий към NPK торене (фиг. 3).

В опити с арония е установено увеличение със средно 15% на съдържанието на флавониди (стимулират сърдечната дейност, подобряват кръвооросяването, влияят благоприятно и върху храносмилателния тракт) и с 5% на съдържанието на антоцианин (силно ефективен антиоксидант) под влияние на калиевото торене.

При ягоди съдържанието на антоцианин нараства средно с 8% при добавяне на К към NP варианта и с още 13% при добавяне на Mg към NPK комбинацията. Съдържанието на витамин С в малини е увеличено със средно 19% и при арония с 11% при внасяне на К към NP варианта.

В заключение, чрез подходящи практики на торене може значително да се повлияе качеството и да се увеличи съдържанието на здравословни съставки в плодовете и зеленчуците. Земеделието трябва да се развива в посока, която ще свърже производството на храни със здравето и изискванията към храненето на хората. Специалистите по хранене на растенията могат и трябва да играят важна роля при тези усилия в бъдеще.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Сеитбата да се съобрази със състоянието на полето

Силно заплевелените да се третират със хербицид преди обработката, семената да се обеззаразят срещу болести и неприятели, съветват агроспециалистите Време е за есенна сеитба

Няма снимка

Предимства на съвместното внасяне на торове и семена

При азотните, които са решаващи за добива, поставянето им в непосредствена близост до кореновата система е много важно, тъй като се намаляват загубите от излитане или измиване Съвместното внасяне на

Няма снимка

Фермерите не бързат със сеитбата

Сеитбата на есенниците започва плахо. Все още се правят обработки на почвата, а засяването почти не е започнало. Не може да говорим за закъснение обаче, тъй като последните години показват

Няма снимка

Уплътняване на почвата - подлежи ли на контрол

Интензивните обработки причиняват разпадане на структурата й и намаляване на хумуса, а редуцираните - оставят повече растителни остатъци, с което се ограничава образуването на кора Почвеното

Няма снимка

Изчезващи сортове лози и устойчиво земеделие

Основната цел на проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ е да се насърчи и да се даде възможност за дългосрочно опазване на лозята, особено тези в "Натура 2000"

Няма снимка

Софийските производители - с едни от най-високите добиви

До жътвата на пролетниците в района има време, но засега очакванията са за отлични резултати, стана ясно на Портфолио Фарм, организирано от фирмите Кортева Агрисайънс и Екофол Жътвата на слънчогледа

Още от Фермер
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Развиваме туризма със стикер „Национално меню“

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университетът по хранителни технологии - УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в