Какво предизвиква намаляването на пчелите и другите опрашители?

21 януари 2020 Пчеларство 0     
Няма снимка
Пчелите и пеперудите са видовете, за които има най-добри данни, доказващи, че един от десет видове пчели и пеперуди е застрашен от изчезване в Европа.
 

През последните години пчеларите отчитат големи загуби на пчелни семейства, особено в страни от Западна Европа като Франция, Белгия, Германия, Великобритания, Италия, Испания и Холандия. Въпреки това, в много части на света, включително САЩ, Русия и Бразилия, пчеларите имат същия проблем. Това очевидно е глобален проблем, информира europarl.europa.eu.

Какво представляват опрашителите?

Малко растения се самоопрашват: огромното мнозинство зависи от животните, вятъра или водата за възпроизвеждане. Освен пчели и други насекоми, широка гама от различни животни, от прилепи, птици и гущери, посещаващи тропически цветя за нектар до гръбначни животни като маймуни, гризачи или катерици могат да бъдат опрашители. С намаляването на популациите на пчелите фермерите в някои части на света като Китай започнаха да опрашват овощните си градини на ръка.

Пчелите в Европа

В Европа опрашителите са главно пчели и птици, но също така и пеперуди, молци, някои бръмбари и оси. Одомашнената западна пчела е най-известният вид и се управлява от пчеларите за производство на мед и други продукти. Европа също наброява около 2000 диви вида.

Заплахата от изчезване на опрашителите

Темата привлича общественото внимание, тъй като пчелите и други опрашители насекоми са от съществено значение за нашите екосистеми и биоразнообразието. По-малко опрашители означава, че много растителни видове могат да намалят или дори да изчезнат заедно с организмите, които пряко или косвено зависят от тях. Освен това, намаляването на броя и разнообразието от популации на опрашители влияе върху продоволствената сигурност с потенциални загуби на селскостопанските добиви.

За да се справи с проблема и още през 2018 г. Европейската комисия представи инициативата за намаляване на замърсяването на ЕС, първата цялостна инициатива на равнище ЕС. целта е съсредоточена върху дивите опрашващи насекоми. Целта е да посочат причините за изчезването на опращителите и се да повиши осведомеността по въпроса.

Получи ли отговор въпросът защо опрашителите намаляват?

Понастоящем няма научни данни, които дават пълната картина, но има данни за значителен спад на опрашителите, дължащ се предимно на човешките дейности. Пчелите и пеперудите са видовете, за които има най-добри данни, доказващи, че един от десет видове пчели и пеперуди е застрашен от изчезване в Европа.

Проблемът няма една-единствена причина, но заплахите включват промени в земеползването за земеделие или урбанизация, които водят до загуба и деградация на природните местообитания. Освен това интензивното земеделие води до хомогенни пейзажи и изчезването на разнообразната флора, намаляване на хранителните и гнездови ресурси.

Пестицидите и други замърсители също могат да влияят директно върху опрашителите (инсектициди и фунгициди) и косвено (хербициди), поради което Парламентът подчертава необходимостта от намаляване на употребата на пестициди.

Особено опасни за пчелите са инвазивните видове като жълтокрак стършел (Vespa velutina) и заболявания от паразити. Друг фактор е променящият се климат с повишаващи се температури и екстремни метеорологични събития.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Четиво за начинаещи пчелари: Знаете ли как пчелите произвеждат восък?

Пчелите работнички в кошера, след като нахранят младите пчели с пчелно млечице, участват в изграждането на кошера. Младите пчели имат 8 восъчни жлези на долната част на корема

Няма снимка

От 05 март започва прием по три мерки от Пчеларската програма

От 05 до 18 март 2020 г. пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б и Е от Национална програма по пчеларство (НПП) 2020-2022 г. , съобщават от пресцентъра на ДФЗ

Няма снимка

Практическа последователност на първите пролетни грижи

0 Разпечатване на питите с мед, отначало тези в пчелното гнездо, а след това извадените зад преградната дъска.Това продължава до “превръщане” на останалия от зимата мед в пило

Няма снимка

Ако прибавите към сиропа оцет, му се придават свойства на меда

Захарният сироп има винаги неутрална реакция. А пчелният мед – винаги има рязко кисела. Затова, ако се прибави в захарния сироп оцет, му се придават свойствата на меда

Няма снимка

Какво още трябва да имате предвид при прехода от зима към пролетта

0 Пчелите не прегрупират прашеца по питите в кошера за разлика от меда. 0 Поради изразходване на белтъчните резерви в тялото на пчелите през пролетта са много податливи на болести

Няма снимка

Кои грешки при подхранването не бива да допускате

1) При преждевременно подхранване с белтъчни тестообразни смеси настъпва повишена нужда от вода. Пчелите излитат в неподходящо време до студени водоизточници, а това може да доведе до загуба на пчели

Още от Фермер
Няма снимка

Салата със зелен грах, моркови, яйца с дресинг от соев сос и горчица

Продукти: 2 яйца, 1 морков, 50 г кашкавал, 120 г консервиран зелен грах, 2 супени лъжици майонеза или сметана, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 скилидки чесън,1 супена лъжица соев сос

Няма снимка

Спрете лакомствата, давайте зеленчуци!

Като свикне с вкусотии, папагалът ще откаже да яде друга храна Лакомствата за пернатите са вкусни за птиците. И ако им ги приготявте често, има опасност да спрат да ядат основната си зърнена храна

Няма снимка

Подхранете с яйце родилата зайкиня

Споделен опит в социалните мрежи Зайците са тревоядни животни и храненето с продукти с животински произход не им е присъщо. Въпреки че има изключения. Опитни зайцевъди споделят в социалните мрежи

Няма снимка

Резитба на ябълка

Ако ябълковото дръвче се формира като подобрена етажна корона, каква е резитбата през втората година? През пролетта на втората година се избират продължители на водача и на скелетните клони

Няма снимка

Пай с извара и целувчен крем

Продукти: За тестото: 2 жълтъка, 100 г захар, 1/3 чаена лъжичка сол, 180 г масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 350-400 г брашно. За пълнежа: 360 г извара, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица захар, 1 ч

Няма снимка

Драстично свиване на 2-и стълб предлага Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Дефицитът на средства след Brexit, както и допълнителната "зелена" амбиция на ЕС и неговия фонд за справедлив преход, оказват сериозен натиск върху ЕС да направи повече с по-малко