Какво предизвиква намаляването на пчелите и другите опрашители?

21 януари 2020 Пчеларство 0 13527
Няма снимка
Пчелите и пеперудите са видовете, за които има най-добри данни, доказващи, че един от десет видове пчели и пеперуди е застрашен от изчезване в Европа.
 

През последните години пчеларите отчитат големи загуби на пчелни семейства, особено в страни от Западна Европа като Франция, Белгия, Германия, Великобритания, Италия, Испания и Холандия. Въпреки това, в много части на света, включително САЩ, Русия и Бразилия, пчеларите имат същия проблем. Това очевидно е глобален проблем, информира europarl.europa.eu.

Какво представляват опрашителите?

Малко растения се самоопрашват: огромното мнозинство зависи от животните, вятъра или водата за възпроизвеждане. Освен пчели и други насекоми, широка гама от различни животни, от прилепи, птици и гущери, посещаващи тропически цветя за нектар до гръбначни животни като маймуни, гризачи или катерици могат да бъдат опрашители. С намаляването на популациите на пчелите фермерите в някои части на света като Китай започнаха да опрашват овощните си градини на ръка.

Пчелите в Европа

В Европа опрашителите са главно пчели и птици, но също така и пеперуди, молци, някои бръмбари и оси. Одомашнената западна пчела е най-известният вид и се управлява от пчеларите за производство на мед и други продукти. Европа също наброява около 2000 диви вида.

Заплахата от изчезване на опрашителите

Темата привлича общественото внимание, тъй като пчелите и други опрашители насекоми са от съществено значение за нашите екосистеми и биоразнообразието. По-малко опрашители означава, че много растителни видове могат да намалят или дори да изчезнат заедно с организмите, които пряко или косвено зависят от тях. Освен това, намаляването на броя и разнообразието от популации на опрашители влияе върху продоволствената сигурност с потенциални загуби на селскостопанските добиви.

За да се справи с проблема и още през 2018 г. Европейската комисия представи инициативата за намаляване на замърсяването на ЕС, първата цялостна инициатива на равнище ЕС. целта е съсредоточена върху дивите опрашващи насекоми. Целта е да посочат причините за изчезването на опращителите и се да повиши осведомеността по въпроса.

Получи ли отговор въпросът защо опрашителите намаляват?

Понастоящем няма научни данни, които дават пълната картина, но има данни за значителен спад на опрашителите, дължащ се предимно на човешките дейности. Пчелите и пеперудите са видовете, за които има най-добри данни, доказващи, че един от десет видове пчели и пеперуди е застрашен от изчезване в Европа.

Проблемът няма една-единствена причина, но заплахите включват промени в земеползването за земеделие или урбанизация, които водят до загуба и деградация на природните местообитания. Освен това интензивното земеделие води до хомогенни пейзажи и изчезването на разнообразната флора, намаляване на хранителните и гнездови ресурси.

Пестицидите и други замърсители също могат да влияят директно върху опрашителите (инсектициди и фунгициди) и косвено (хербициди), поради което Парламентът подчертава необходимостта от намаляване на употребата на пестициди.

Особено опасни за пчелите са инвазивните видове като жълтокрак стършел (Vespa velutina) и заболявания от паразити. Друг фактор е променящият се климат с повишаващи се температури и екстремни метеорологични събития.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Защо умират пчелни семейства? Отговарят експерти от АУ на семинар в гр. Попово

Защо умират пчелните семейства, как се прави изкуствено осеменяване, селекция и майкопроизводство ще разкаже проф. д-р Пламен Петров от Аграрен университет – Пловдив на 25 септември в град Попово

Няма снимка

1 658 заявления за плащане за 6 млн. лв. са подадени по пчеларската програма

Общо 1 658 заявления за плащане за близо 6 млн. лв. са подадени по Национална програма по пчеларство за 2020 година (НПП), съобщиха от Дф "Земеделие". След приключване на административните проверки и

Няма снимка

Напомняме: Сега пилото намалява!

И то на 4-5-6 пити Пчелите започват да пренасят меда от крайните пити на средните. Така той ще бъде по-близо до пчелното кълбо през наближаващата есен и зима

Няма снимка

Три дни след приема по de minimis Фонд "Земеделие" успя да изплати над 4 млн. лв. на пчеларите

Само за три работни дни, след приключване на приема на заявления по извънредната минималната държавна помощ de minimis, отпусната в подкрепа на пчеларите

Няма снимка

Внимавайте: Опасен е вкисналият мед!

Сега е времето за подготовка на пчелнте семейства за зимата. Осигуряването на достатъчно пити с качествен мед е изцяло задължение на пчеларя. Внимавайте: Крайните пити са изложени на по-голямо

Няма снимка

Започнаха плащанията по Националната програма по пчеларство

ДФ „Земеделие“ започна изплащането на финансовата помощ по Националната програма по пчеларство (НПП) за прием 2020 г. От старта на приема за плащания по програмата до момента са приети близо 670

Още от Фермер
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Развиваме туризма със стикер „Национално меню“

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университетът по хранителни технологии - УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в