Пробвайте от домашното вино да си направите оцет

23 януари 2020 В лозята 0 48105
Няма снимка
Малко прясно грозде може да послужи за направа на специална закваска
1 2
 

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време

Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет.

Което означава, че нямате друг избор, освен да го превърнете наистина в една оцетна есенция.

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време. Той дори ще бъде много по-полезен от закупения в магазина.

Приготвя се лесно. Изсипете подкисленото вино в емайлирани или стъклени съдове и разтворете захар, 15 или 20 грама на литър вино.

Не забравяйте да го разбъркате добре. След няколко седмици оцетът най-накрая ще узрее и ще трябва да се филтрира и бутилира.

Затваря се плътно с коркови тапи в бутилки и се поставя на хладно място.

Естествената оцетна есенция се съхранява дълго време.

Друг вариант за направа на винен оцет в домашни условия, който мнозина домакини предпочитат пред купешкия, е да го направите хем ароматен, хем с повече полезни вещества, а и без прибавка на вредни консерванти.

Например ще са ви необходими три литра червено или бяло вино, осем литра преварена вода, осемстотин грама захар, десет милилитра винена киселина.

В голям съд се смесват водата и виното, добавят се захарта и винената киселина, разбърква се и се оставя да престои на тъмно топло място.

След като е готов се прецежда през марля, сгъната на няколко пъти. Така приготвеният оцет се съхранява на студено. Той е идеален за приготвяне на салати.

Още един начин за приготвяне на оцет в домашни условия е направата му от червено вино - седемстотин милилитра, сто милилитра оцет и едно парченце от дъбова дъска. Можете да използвате и бяло вино, тогава оцетът ще е с по-светъл цвят.

Първо се прави специална закваска

Тя става като изцедите сок от зряло грозде и го оставите да шупне на тъмно и топло място.

След като процесът на ферментация приключи със създаването на вино, оставете гроздовият сок да престои още и да се получи винен оцет. Този оцет ще се използва за закваска. В стъклен съд се смесват виното, закваската и се добавя дъбовото парченце.

Съдът се покрива с марля и се оставя да престои на тъмно и топло място. След един месец оцетът се прецежда и се разпределя в бутилки.

По избор може да добавите да плува клонче розмарин или друго. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

След обирането веднага почистете гроздовете

Набраното десертно грозде веднага трябва да се прибере и гроздовете да се почистят от всички болни, изсъхнали и недоразвити зърна. Най-правилно е да се нареди в щайги в един ред

Няма снимка

Не се бойте да прекършите дълги и буйни леторасли

Непременно почистете росните корени, премахнете листа без страх Летораслите от плодните пръчки, които достигат най-горната тел и "буйстват" не само че може да се прекършат, но това е задължително

Няма снимка

1,5 млн. лева бяха изплатени за събиране на реколтата на зелено

Близо 1,5 млн. лв. от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г. бяха изплатени по мярката за събиране на реколтата на зелено

Няма снимка

Изплатени са над 200 хил. лв. за застраховане на реколтата от грозде

Държавен фонд „Земеделие” изплати 204 630 лв. по мярка „Застраховане на реколтата“ от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г., съобщават от ведомството

Няма снимка

Кои сортове грозде узряват първи

Прибирайте при сухо време, съхранявайте при ниска температура Най-ранните сортове лози - Супер ран Болгар, Плевен, Мискет русенски, Мискет плевенски, Кардинал

Няма снимка

Отвеждане на главината

Този начин много хитро може да се ползва, ако искате да подмладите вече много остарялата главина на лозата. Могат да се получат една или две нови лози. Как се прави

Още от Фермер
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Развиваме туризма със стикер „Национално меню“

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университетът по хранителни технологии - УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в