Поне по 3 растения във всяка стая

23 януари 2020 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Освен, че подобряват естетиката и уюта в дома, стайните растения допринасят и за здравословното състояние на хората. Причините да отглеждаме цветя са много, но ще разгледаме само някой от тях.

Пречистват въздуха

Играят ролята на попивателна гъба. Според едно изследване на НАСА стайните растения отстраняват до 87% от летливите органични съединения и фините прахови частици на всеки 24 часа. Те улавят токсините, разграждат ги и ги освобождават като безобидни странични продукти вследствие на жизнените си процеси.

Грижат се за атмосферната влажност

Растенията отделят до 97% от водата, която поемат чрез корените си. Това, от своя страна, придава на въздуха в помещенията влажност и свежест.

Според проучване на Аграрния университет в Норвегия, наличието на растения в интериора действа добре при неразположения, като болки в гърлото, настинки, суха кашлица, суха кожа.

Дишаме по-лесно благодарение на тях

Когато дишаме, ние поемаме кислород и отделяме въглероден диоксид. Растенията пък правят обратното. Те поемат въглеродния диоксид и освобождават кислород.

Кръговрат. Симбиоза. Взаимна изгода. Както искате, така го наречете. Важното е, че когато отглеждаме цветя в домовете си, нивата на кислород в помещенията са по-високи. 

Те ни правят по-здрави

Помагат в битката с вирусите, като намаляват настинките с до 30%.

Успокояват главоболие, като подобряват качеството на въздуха.

Понижават нивата на стрес, а в резултат и кръвното налягане.

Помагат срещу алергии при децата, защото те изграждат имунитет от малки.

Подобряват настроението, просто ни првят по-щастливи.

Оптимизират продуктивността, трудоспособността на хората.

Ако досега не сме ви убедили, че трябва да отглеждате цветя в дома си, то ето и няколко идеи за такива растения, които хем се отглеждат лесно, хем допринасят за естетиката на дома, хем ще пречистват въздуха.

Цветя за кухнята

1. Бръшлян

Един от най-добрите пречистватели на въздуха от всякакви замърсители, включително бактерии, плесени, бензен, формалдехид и др. Растението изглежда чудесно на високо във висяща саксия, от която да се спуска. Особено пъстролистните му форми. Няма нужда от много грижи или определено осветяване. Само внимавайте с домашните любимци.

2. Жасмин

Едно от малкото цъфтящи растения, което се чувства добре в стайни условия. Белите (и понякога ароматни в зависимост от вида) цветове прилягат и на най-цветната кухня. Растението ще се чувства най-добре близо до прозореца. Почвата да се поддържа влажна.

3. Алое

Хем полезно от козметична гледна точка, хем практически неубиваемо. Кухнята е удеалното място за това растение, защото ако се изгорите, веднага можете да реагирате. Голообразната структура във вътрешността на листата помага при редица кожни проблеми. Алоето предпочита светли местенца, а без вода може да издържи повече от 3 седмици в зависимост от температурата.

За дневната и хола

1. Сциндапсус и/или епипремнум

Много хора не харесват лианите, но тези две растения заслужават внимание. Мястото им е на високо. А може да се поведат и по стена, библиотека, рамка и др. Издържат дълго без вода, а са толерантни и към преовлажняване. Трудно умират. От време на време е добре листата им да се почистват от праха. Ще се изумите колко бързо се натрупва.

2. Сукуленти

Те са мини акценти във всякакви разновидности. Освен ползите за здравословното състояние, тези минималистични красавци дават възможност и за творчество. Групирани по три и повече в най-различни съдове те могат да са чудесен център на масата. Кактусите също могат да бъдат зачислени тук

3. Нолина или друг вид палма

Палмите придават на дневната екзотичен вид. Конретно нолината се отглежда лесно. Натрупва запаси от вода в ствола си, затова не е необходимо да се полива често. Предпочита светли местенца. Подхранва се само 2 пъти годишно и се пресажда само ако е крайно наложително.

Помагат в спалнята

1. Гербери

Те са свежи, закачливи и в компактни форми, с които могат да се впишат навсякъде в дома.

Герберите са подходящи за спални помещения със светъл, слънчев прозорец. Това е основно условие за оптимално развитие и цъфтеж. Поливат се еднократно обилно, когато е необходимо. Пресаждат се рядко.

2. Лавандула

Сладкият аромат има мощно успокояващо действие, с което допринася за качествен сън. Доказано е, че той редуцира напрежението, стреса, кръвното налягане. За нас е добре, но условията в спалнята не са много подходящи за лавандулата. Вариант е да се сменя растението, да се мести сутрин и вечер или да се използват сухи части от него.

3. Гардения

Според проучване, ароматът на белите цветове действа на мозъка като валиум. Това цвете се справя отлично в стайни условия, стига да се подбере правилното място и да не се мести.

За офиса

1. Фикуси

Кокретно каучуковият фикус, освен елегантен акцент, е и чудесен производител на кислород. А с големите си листа улавя много от финните прахови частици във въздуха. С присъствието си в офиса той оптимизира работата на мозъка, трудоспособността и настроението на хората.

2. Африкански теменужки

Те са идеални за малък офис. Допринасят за по-добро настроение и за ефективността на работа. За да се чувстват добре, важно е да задоволявате капризите им.

3. Кактуси

Където има компютър, трябва да има и кактус. Малките кактусчета са чудесен акцент върху бюрото, а големите бодливковци биха украсили някой ъгъл. Необходима им е много светлина, но малко вода и други грижи. Важно е почвата за кактусите да бъде с добри дренажни свойства.

Естествено това не са всички растения, с които да украсите дома и офиса си, и които ще работят във ваша полза. Няма да ни стигне страницата да ги изброим.

Все пак ето няколко предложения: орхидеи, папрати, хлорофитуми, спатифилум, калатеи, дифенбахия, замианкулкас, азалии, аспидистри, фитонии, пъстролистни бегонии, бромелиеви видове, шефлери, сингониуми.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Тенденции 2020 в градината и на балкона: код синьо

На мода тази година ще бъде синият цвят, а цветята, които предлагат чиста тази багра не са кой знае колко много. Синьото навява асоциации за небето, морето, придава авторитет, стил и класа

Няма снимка

Студоустойчиви орхидеи за градината

Пригответе се да бъдете изумени от орхидееното семейство, защото освен домовете и офисите, някои видове орхидеи могат съвсем успешно да украсяват и градините ни

Няма снимка

Дипладенията има нужда от нова опора

Прецъфтя, а сега? “Цветето изглежда тъжно. Как да му помогна?”, попита Силвия Йорданова от гр. Левски Красивата лиана за съжаление не е приспособена за нашия климат

Няма снимка

Дарове на природата

Още сега можете да се сдобиете с натурални и мощни билета Пролетта е зад ъгъла, а заради необичайно топлата и безснежна зима много растения вече се събуждат

Няма снимка

Февруари и цветята

Търсете варианти за набавяне на вода Месецът на Трифон и влюбените е последната възможност за почивка, но сме сигурни, че градинарите тръпнат в очакване на хубави, слънчеви и топли дни

Няма снимка

Омайниче за красива и дива градина

Омайничето е близък родственик на потентилата и ягодата, зачислен в семейство Розоцветни. В нашата флора се откриват няколко растения от вида. Едно от тях е червеното омайниче (Geum coccineum)

Още от Фермер
Няма снимка

Какво още трябва да имате предвид при прехода от зима към пролетта

0 Пчелите не прегрупират прашеца по питите в кошера за разлика от меда. 0 Поради изразходване на белтъчните резерви в тялото на пчелите през пролетта са много податливи на болести

Няма снимка

Защо "белите петна" земя стават изведнъж гореща точка на конфликт

Има очаквания, че няма да бъде допуснато по този начин да влязат в новите текстове на закона за поземлената собственост Според Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/

Няма снимка

Зимно пръскане с бордолезов разтвор

Докато дръвчетата са в покой може да се направи зимно пръскане с бордолезов разтвор. Подходящата доза за това третиране е 2%-ов разтвор. Пръскането се прави в подходящо за целта време – да е тихо и

Няма снимка

Мярка 6.3 заложи условия

С приоритети за малки животновъди С бюджет от 6 млн. евро, без планиран минимален размер на помощта и таван на помощта от 15 000 евро /на два етапа/, са заложени условия по мярка 6

Няма снимка

Бракувайте петлите с деформирани пръсти от родителското стадо

Лошата постеля предизвиква проблеми с възглавничките на краката в родителското стадо в птицефермата. На петела с подути и инфектирани възглавнички на краката му е трудно да опложда кокошките

Няма снимка

БАБХ: Потвърдено е огнище на птичи грип в промишлена птицеферма с 5830 патици в гр. Раковски

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първо огнище през 2020 г. на инфлуенца по птиците в България. Националната референтна лаборатория към НДНИВМИ потвърди огнище на