Поне по 3 растения във всяка стая

23 януари 2020 Цветя 0 34506
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Освен, че подобряват естетиката и уюта в дома, стайните растения допринасят и за здравословното състояние на хората. Причините да отглеждаме цветя са много, но ще разгледаме само някой от тях.

Пречистват въздуха

Играят ролята на попивателна гъба. Според едно изследване на НАСА стайните растения отстраняват до 87% от летливите органични съединения и фините прахови частици на всеки 24 часа. Те улавят токсините, разграждат ги и ги освобождават като безобидни странични продукти вследствие на жизнените си процеси.

Грижат се за атмосферната влажност

Растенията отделят до 97% от водата, която поемат чрез корените си. Това, от своя страна, придава на въздуха в помещенията влажност и свежест.

Според проучване на Аграрния университет в Норвегия, наличието на растения в интериора действа добре при неразположения, като болки в гърлото, настинки, суха кашлица, суха кожа.

Дишаме по-лесно благодарение на тях

Когато дишаме, ние поемаме кислород и отделяме въглероден диоксид. Растенията пък правят обратното. Те поемат въглеродния диоксид и освобождават кислород.

Кръговрат. Симбиоза. Взаимна изгода. Както искате, така го наречете. Важното е, че когато отглеждаме цветя в домовете си, нивата на кислород в помещенията са по-високи. 

Те ни правят по-здрави

Помагат в битката с вирусите, като намаляват настинките с до 30%.

Успокояват главоболие, като подобряват качеството на въздуха.

Понижават нивата на стрес, а в резултат и кръвното налягане.

Помагат срещу алергии при децата, защото те изграждат имунитет от малки.

Подобряват настроението, просто ни првят по-щастливи.

Оптимизират продуктивността, трудоспособността на хората.

Ако досега не сме ви убедили, че трябва да отглеждате цветя в дома си, то ето и няколко идеи за такива растения, които хем се отглеждат лесно, хем допринасят за естетиката на дома, хем ще пречистват въздуха.

Цветя за кухнята

1. Бръшлян

Един от най-добрите пречистватели на въздуха от всякакви замърсители, включително бактерии, плесени, бензен, формалдехид и др. Растението изглежда чудесно на високо във висяща саксия, от която да се спуска. Особено пъстролистните му форми. Няма нужда от много грижи или определено осветяване. Само внимавайте с домашните любимци.

2. Жасмин

Едно от малкото цъфтящи растения, което се чувства добре в стайни условия. Белите (и понякога ароматни в зависимост от вида) цветове прилягат и на най-цветната кухня. Растението ще се чувства най-добре близо до прозореца. Почвата да се поддържа влажна.

3. Алое

Хем полезно от козметична гледна точка, хем практически неубиваемо. Кухнята е удеалното място за това растение, защото ако се изгорите, веднага можете да реагирате. Голообразната структура във вътрешността на листата помага при редица кожни проблеми. Алоето предпочита светли местенца, а без вода може да издържи повече от 3 седмици в зависимост от температурата.

За дневната и хола

1. Сциндапсус и/или епипремнум

Много хора не харесват лианите, но тези две растения заслужават внимание. Мястото им е на високо. А може да се поведат и по стена, библиотека, рамка и др. Издържат дълго без вода, а са толерантни и към преовлажняване. Трудно умират. От време на време е добре листата им да се почистват от праха. Ще се изумите колко бързо се натрупва.

2. Сукуленти

Те са мини акценти във всякакви разновидности. Освен ползите за здравословното състояние, тези минималистични красавци дават възможност и за творчество. Групирани по три и повече в най-различни съдове те могат да са чудесен център на масата. Кактусите също могат да бъдат зачислени тук

3. Нолина или друг вид палма

Палмите придават на дневната екзотичен вид. Конретно нолината се отглежда лесно. Натрупва запаси от вода в ствола си, затова не е необходимо да се полива често. Предпочита светли местенца. Подхранва се само 2 пъти годишно и се пресажда само ако е крайно наложително.

Помагат в спалнята

1. Гербери

Те са свежи, закачливи и в компактни форми, с които могат да се впишат навсякъде в дома.

Герберите са подходящи за спални помещения със светъл, слънчев прозорец. Това е основно условие за оптимално развитие и цъфтеж. Поливат се еднократно обилно, когато е необходимо. Пресаждат се рядко.

2. Лавандула

Сладкият аромат има мощно успокояващо действие, с което допринася за качествен сън. Доказано е, че той редуцира напрежението, стреса, кръвното налягане. За нас е добре, но условията в спалнята не са много подходящи за лавандулата. Вариант е да се сменя растението, да се мести сутрин и вечер или да се използват сухи части от него.

3. Гардения

Според проучване, ароматът на белите цветове действа на мозъка като валиум. Това цвете се справя отлично в стайни условия, стига да се подбере правилното място и да не се мести.

За офиса

1. Фикуси

Кокретно каучуковият фикус, освен елегантен акцент, е и чудесен производител на кислород. А с големите си листа улавя много от финните прахови частици във въздуха. С присъствието си в офиса той оптимизира работата на мозъка, трудоспособността и настроението на хората.

2. Африкански теменужки

Те са идеални за малък офис. Допринасят за по-добро настроение и за ефективността на работа. За да се чувстват добре, важно е да задоволявате капризите им.

3. Кактуси

Където има компютър, трябва да има и кактус. Малките кактусчета са чудесен акцент върху бюрото, а големите бодливковци биха украсили някой ъгъл. Необходима им е много светлина, но малко вода и други грижи. Важно е почвата за кактусите да бъде с добри дренажни свойства.

Естествено това не са всички растения, с които да украсите дома и офиса си, и които ще работят във ваша полза. Няма да ни стигне страницата да ги изброим.

Все пак ето няколко предложения: орхидеи, папрати, хлорофитуми, спатифилум, калатеи, дифенбахия, замианкулкас, азалии, аспидистри, фитонии, пъстролистни бегонии, бромелиеви видове, шефлери, сингониуми.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Билките през април

Какво да засадим и засеем? Този път ще оставим настрана типичните и широко разпространени из градините ни билки. Ще се заемем с онези, подценените, забравените, неизвестните

Няма снимка

Неприятностите на мушкатата

Въпреки лесното отглеждане и сравнително доста редките неприятности с мушкатата, сакъзчетата, английските едроцветни красавици, дребноцветните видове, индришето и другите ароматни представители

Няма снимка

Полиантес тубероза - за парфюм в градината

Поредното растение, което бързо си проправя път към сърцата на градинарите и търси място в градините. Среща се с имена като кралицата на ноща, бялата перла и др

Няма снимка

В царството на гераниумите

Гераниум (Geranium) е многообразен род в семейство Здравецови с над 400 представителя. Както знаем, обикновеният здравец (Geranium macrorrhizum) е повсеместно распространен

Няма снимка

Нов дом за вашите цветя

Идва пролетта и отново ще потърсите "нови домове" за вашите цветя. Полезно ще е да научите повече за саксиите. Голямото предимство на градинските съдове за цветя е тяхната мобилност

Няма снимка

Пролетта и розите

Идва най-хубавото време от годината и ръцете ни сърбят да се заровим в пръстта, да садим и творим върху платното, наречено цветна градина. Няма как пролетната офанзива да премине без рози

Още от Фермер
Няма снимка

Достатъчно ли е родното производство, за да отговори на нуждите ни от храни?

ИнтелиАгро Анализът изследва до каква степен българското производство покрива потреблението в страната за 15 храни, които съставят пряко или в преработен вид съществена част от малката потребителска

Няма снимка

Повече български храни в супермаркетите или повече празни щандове?

Коментар на ИнтелиАгро за обсъжданите мерки в подкрепа на родните производители Желанието на министър Танева да засили присъствието на българско местно производство по рафтовете на големите вериги

Няма снимка

Експерт: Кърлежите и комарите не са преносители на коронавирус

Няма данни кърлежи и комари да разпространяват коронавируса. Вирусът е сравнително нов, все още няма такива данни. Това обясни Цезарина Илиева, началник на отдел "Паразитология" към Столичната

Няма снимка

Горски служители събраха лични 50 000 лева и ги дариха на здравното министерство

Югозападното държавно предприятие - Благоевград се включва в дарителската кампания на Министерството на здравеопазването в борбата срещу COVID-19. Горските служители от всички териториални поделения

Няма снимка

Сеитба на моркови

Градинарите, които още не са засели морковите, могат да засеят и сега. Кои са акцентите: . Прекопайте почвата на 15-20 см дълбочина. . Ако при обработката попаднете на камъни отстранете ги

Няма снимка

Експерт: Не се очаква сериозен спад в цените на бензина

Не бива да се очаква сериозен спад в цените на бензина и да се правят паралели с 20-30 години назад във времето. Това каза Руслан Стефанов от икономическата програма на Центъра за изследване на