Марината за пилешко месо

22 януари 2020 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Мариноването на месото е чудесен начин да обогатите вкуса на ястието. Използвайки всеки път нова марината, всеки път ще имате ястие с уникален вкус и със сигурност никога няма да ви омръзне пилешкото месо.

Тъй като пилешкото месо има неутрален вкус, почти всяка марината е подходяща за него. Все пак, най-добри са тези на основата на соев сос, горчица, цитрусовите и маринати с мед, тези на базата на млечни-кисели продукти, доматените и маринати с вино. Ако искате да придадете на ястието си екзотичен вкус, мариновайте с кокосово мляко.

Пилешкото месо е нежно, така че обикновено не предполага използването в марината с "агресивни" компоненти като оцет или кисели плодове. Ако се добавят, то те трябва да са в ограничено количество. Подправки като смлян черен пипер, червен пипер, куркума, къри, семена от кимион, джинджифил, риган, босилек, мащерка и розмарин са много подходящи за пилешкото.

Обикновено мариноването на пилешкото месо е от 2 до 4 часа. За цяла птица е най-добре да отделите около 8 часа, като я оставите в хладилника за през нощта. Когато в маринатата се използва соев сос, трябва много да се внимава с осоляването на месото, защото самата подправка съдържа сол.

Не забравяйте, че месото трябва да се маринова в стъклени или емайлирани съдове. Алуминият и пластмасата не са подходящи за такива цели.

със соев сос в азиатски стил

Продукти (за 500 г пилешко месо): 1/2 чаена чаша соев сос, 1/4 ч. чаша захар, 60 г джинджифил, 2 скилидки чесън, 2 ч. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. смлян черен пипер.

Приготване: Нарежете джинджифила на много ситно, а чесъна смачкайте с преса. Смесете всички съставки за маринатата и полейте с нея пилето. Оставете да престои 2-4 часа.

цитрусова марината с доматена паста и риган

Продукти (за 500 г пилешко месо): 5 суп. лъж. портокалов сок, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. настъргана портокалова кора, 1 суп. лъж. доматено пюре, 1 суп. лъж. куркума, 1 ч. лъж. сушен риган, 1/2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер.

В купа смесете всички съставки за марината. Добавете пилешкото месо и разбъркайте старателно с ръце. Покрийте купата и поставете в хладилник за около 4 часа.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Салата със зелен грах, моркови, яйца с дресинг от соев сос и горчица

Продукти: 2 яйца, 1 морков, 50 г кашкавал, 120 г консервиран зелен грах, 2 супени лъжици майонеза или сметана, 1/2 чаена лъжичка горчица, 2 скилидки чесън,1 супена лъжица соев сос

Няма снимка

Пай с извара и целувчен крем

Продукти: За тестото: 2 жълтъка, 100 г захар, 1/3 чаена лъжичка сол, 180 г масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 350-400 г брашно. За пълнежа: 360 г извара, 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица захар, 1 ч

Няма снимка

Домашни наденички от пилешко филе

Рецептата изпраща Тодорка Стоянова от Пазарджик Продукти: 4 пилешки филета (около 500 г), 1 яйце, 100 мл прясно мляко, сол, черен пипер на вкус. Освен това ще ви е нужно фолио за свежо съхраняване

Няма снимка

Пържени кюфтенца с пъдпъдъчи яйца

Оригинална шотландска рецепта Продукти: 12 пъдпъдъчи яйца, 300 г кайма, сол и млян черен пипер на вкус, 2 клонки мащерка, 1 голямо кокоше яйце, 100 г галета, растително масло за пържене

Няма снимка

Пай с бутер тесто и сладко

Продукти: малко брашно за поръсване на работния плот, 500 г бутер тесто без мая, 3-4 лъжици сладко по ваш вкус, 1-2 чаени лъжички картофено нишесте (по желание), малко прясно мляко, 1 суп

Няма снимка

Близалки при кашлица

Продукти: 250-300 г чист пчелен мед, 1 ч. лъж. смлян джинджифил. Приготвяне: Смесете меда и джинджифила в малка тенджерка и ги поставете на много слаб огън да се варят 1,5-2 часа

Още от Фермер
Няма снимка

Спрете лакомствата, давайте зеленчуци!

Като свикне с вкусотии, папагалът ще откаже да яде друга храна Лакомствата за пернатите са вкусни за птиците. И ако им ги приготявте често, има опасност да спрат да ядат основната си зърнена храна

Няма снимка

Четиво за начинаещи пчелари: Знаете ли как пчелите произвеждат восък?

Пчелите работнички в кошера, след като нахранят младите пчели с пчелно млечице, участват в изграждането на кошера. Младите пчели имат 8 восъчни жлези на долната част на корема

Няма снимка

Подхранете с яйце родилата зайкиня

Споделен опит в социалните мрежи Зайците са тревоядни животни и храненето с продукти с животински произход не им е присъщо. Въпреки че има изключения. Опитни зайцевъди споделят в социалните мрежи

Няма снимка

Резитба на ябълка

Ако ябълковото дръвче се формира като подобрена етажна корона, каква е резитбата през втората година? През пролетта на втората година се избират продължители на водача и на скелетните клони

Няма снимка

От 05 март започва прием по три мерки от Пчеларската програма

От 05 до 18 март 2020 г. пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б и Е от Национална програма по пчеларство (НПП) 2020-2022 г. , съобщават от пресцентъра на ДФЗ

Няма снимка

Драстично свиване на 2-и стълб предлага Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Дефицитът на средства след Brexit, както и допълнителната "зелена" амбиция на ЕС и неговия фонд за справедлив преход, оказват сериозен натиск върху ЕС да направи повече с по-малко